Stiže sezona ušuškavanja i svega od bundeve, a mi danas stižemo sa jednim ukusnim slatkim i hranljivim receptom.
Bundeva smuti sa urmama lešnikom i toplim aromatičnim začinima je kao stvoren za početak dana, zdraviju užinu ili super brzu poslasticu.
Gotov za desetak minuta, ovaj smuti sadrži sve ono što volimo: slatku bundevu, urme, puter od lešnika, ovsene pahuljice, semenke lana, mleko od badema.
Tu je i čuveni pumpkin spice miks začina za koji vam donosimo recept ako želite sami da ga napravite ili predlog čime sve možete da ih jednako dobro zamenite.
Da spremni dočekamo sezonu bundeve i maksimalno iskoristimo sve prednosti ove sjajne namirnice stižemo i sa koracima za pire od bundeve koji će vam zatrebati za ovaj ali i brojne druge recepte.
Spremite svoje omiljene čaše, blendere i sve namirnice koje ćete uvek sveže nabaviti u Mercator centru, baš kao i sve ostalo što vam je potrebno da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Sve što nam treba za sezonu bundeve
Pire od bundeve
Pire od bundeve nije ništa drugo do termički obrađena ispasirana bundeva. Postoji nekoliko načina na koji možete da ga pripremite, koji ćete izabrati zavisi od toga za šta ćete ga koristiti kao i koliko imate vremena.
1. Kuvanje na pari – bundevu isecite na kockice i kuvajte na pari dok ne omekša. Prednost ovog načina je brzina pripreme, mana to što bundeva zadržava prilično vlage te je ovako pripremljena dobra za napitke, prelive i sosove, dakle sva jela u kojima je tečnija tekstura dobrodošla.
2. Pečenje u rerni će tražiti nešto više vremena ali će zato pire od bundeve biti suvlji što je sjajno kada ga koristite za testa, filove, nadeve, namaze i umake.
Ukoliko napravite više pirea nego što vam je potrebno za recept, ostatak možete brzo da konzervirate sa malo limunovog soka, spakujete u teglu i čuvate u frižideru.
Pumpkin spice mešavina začina za poslastice od bundeve
Mešavina toplih aromatičnih začina za pite, kolače, napitke i poslastice od bundeve stiže iz američke kuhinje za koju je karakteristična. Možete je napraviti i sami uz pomoć ovog recepta ili je zameniti nekom od mešavina za pitu od jabuka, medenjake, čak i mešavinom začina za kuvano vino.
Za manju teglu pumpkin spice začina pomešajte:
3 kašike mlevenog cimeta
2 kašičice mlevenog đumbira
1.5 kašičicu mlevenog klinčića
1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
1 kašičica mlevenog pimenta
½ kašičice mlevenog crnog bibera
Recept Bundeva smuti sa urmama lešnikom i začinima
količina: 2 – 3 služenja
vreme: 10 min
• 180g pirea od bundeve
• 80g ovsenih pahuljica
• 2 kašike zlatnog lana
• 80g paste od urmi ili svežih urmi
• 1.5 kašika putera od lešnika
• 2 kašičice mešavine začina
• 250ml bademovog ili drugog biljnog mleka
Priprema:
1. U blenderu prvo usitnite lan i pahuljice.
2. Dodajte ostale sastojke i sve sameljite da dobijete smuti.
3. Servirajte odmah, pospite sa malo kakaa, cimeta ili mešavine začina.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.