Po ugledu na starinske lenje pite napravili smo kolač sa brzim džemom od višanja, jednostavan a preukusan desert za sve prilike kada poželimo da unesemo još malo ljubavi u dan.
Brzi džem od višanja gotov je za svega 10tak minuta uz pomoć čia semenki i soka od pomorandže. Uz tako spremljene višnje kombinovali smo badem i belu čokoladu za ukus koji se obožava.
Ovaj kolač može da bude bez glutena ili posan, a obe varijacije donosimo u receptu.
Važno je da odaberete meko namensko brašno za kolače, belo pšenično ili pirinčano koje ćete pomešati sa brašnom od badema ili fino samlevenim bademima kao osnovu za testo i mrvičasti posip kojim se dobija ovako lep izgled kolača.
Od masnoća koristili smo kokosovo ulje koje možete u istoj količini zameniti biljnim ili mlečnim puterom. Takođe, u receptu možete da izaberete jaje ili mleveni lan.
U svim ovim varijantama kolač je super ukusan a cela priprema veoma jednostavna i brza jer se svi sastojci jednostavno ručno umešaju u jednoj posudi.
Ostaje samo da složimo slojeve testa, džema od višanja i mrvičastog prhkog posipa u četvrtasti pleh i sačekamo da se kolač ispeče i prohladi dovoljno da ga prelijemo rastopljenom belom čokoladom.
Lako slatko i posebno neodoljivo
Za Dan zaljubljenih ili drugu posebnu priliku, domaća poslastica koju sami pripremimo uvek je sjajan način da pokažemo pažnju i podelimo ljubav. Izdvojili smo stoga još nekoliko lakih i brzih slatkih ideja kao inspiraciju da obradujete one koje volite. I ne zaboravite na sebe.
1. Čokoladne korpice sa višnjama
Čokoladne korpice sa višnjama su aromatična sirova verzija legendarne švarcvald torte. Čokoladnu podlogu aromatizovali smo mešavinom začina za medenjake koji mirišu na praznike.
2. Sirove karamel cheesecake kocke
Kada se sretnu kremasti slojevi, slani karamel, orasi i čokolada nastane upravo ova slatka čarolija da je podelite sa nekim koga volite.
3. Čokoladne kuglice sa malinom i ružom
Ljubav spakovana u zalogaj. Inspirisani čuvenim persijskim kolačem ljubavi spremili smo vam recept za slatke kuglice u koji smo se zaljubili na prvi zalogaj.
4. Pečene urme punjene kozjim sirom
Poput najlepših pralina pečene urme punjene sirom potpuno su neodoljiv zalogaj i savršen spoj svežine mladog kozjeg sira, karamelizovanih toplih urmi i aromatične majčine dušice.
5. Kruške u zimskim začinima
Sve postane malo lepše u trenutku kada iz rerne izvučemo kriške toplog voća pečenog u začinima i sopstvenim sokovima. Slatke i tople arome cimeta, vanile, karanfilića, kardamona uz dašak crvenog bibera izvlače najlepše sokove iz voća dok se polako krčka u rerni.
Recept Kolač sa brzim džemom od višanja
Vreme: 50 min
Količina: 9-12 služenja, manji pleh 20x20cm
Sastojci za testo
• 150g mekog brašna po izboru, i 2 kašike ekstra
• 100g bademovog brašna
• 130g istopljenog kokosovog ulja, plus 1 kašika ekstra
• 80g agava sirupa, plus ½ kašike ekstra
• 1 jaje ili 3 kašike samlevenog lana
• ½ kašičice sode bikarbone
• ½ kašičice soli
• 1 kašičica ekstrakta vanile ili vanil šećera
• 1 kašika putera od badema (opciono)
Brzi džem od višanja i toping
• 400g ili 1 paketić smrznutih višanja
• 4 kašike čia semenki
• 100ml sveže ceđenog soka od pomorandže
• 70g bele čokolade
Priprema:
1. Ako koristite laneno jaje, prvo razmutite 3 kašike samlevenog lana sa 9 kašika vode i ostavite sa strane da stoji dok pripremite brzi džem od višanja.
2. Smrznute višnje zajedno sa čia semenkama i sokom od pomorandže kuvajte 10tak minuta na srednjoj temperaturi da dobijete smesu nalik na džem ili veoma gusti čia puding. Ostavite sa strane da se ohladi.
3. Obložite manji pleh (20x20cm) papirom za pečenje i uključite rernu na 180C.
4. U većoj posudi mućenjem sjedinite kokosovo ulje, agava sirup, jaje ili razmućeni lan, sodu bikarbonu, so i vanilu.
5. Postepeno umešajte brašno za gušće testo. Dodajte 2-3 kašike pripremljenog džema od višanja i pola količine sitno seckane čokolade te umešajte sve u testo i izručite u pripremljeni pleh.
6. Ostatak džema rasporedite ravnomerno po površini testa.
7. U manjoj posudi ovlaš rukom sjedinite 2 kašike brašna, kašiku ulja u čvrstom stanju, agave sirup i opciono puter od badema, da dobijete sipkavi mrvičast posip. Ovom smesom pospite kolač preko sloja od džema i stavite da se peče oko 30min ili dok ivice kolača ne postanu zlatnobraon.
8. Gotov kolač prelijte rastopljenom čokoladom i isecite na kocke.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.