Šargarepa jagoda sirovi rolat je pravi predstavnik proleća na stolu. Sveže neodoljive mlade šargarepe, razigrani citrusi, slatke jagode, osvežavajući krem, sve je tu. Kao mali praznik za nepca i oči koji vam toplo preporučujemo, možda baš za uskršnju trpezu ili bilo koju drugu priliku koju želite da učinite posebnom.

Uz sveže prolećne sastojke u ovom rolatu poigrali smo se i sa hrskavom granolom za efekat iznenađenja kada zagrizete meku koru od šargarepe, urmi, pomorandže i bogat krem sa jagodama.

Šargarepa jagoda sirovi rolat napravićete veoma lako čak i ako nikada pre niste pravili sirove rolate. Samo pratite korake i prečice koje vam ovde donosimo:

  • Prvo napravite fil i stavite ga da se rashladi. Na taj način sastojci u kremu će se dovoljno stegnuti da možete lepo da ih nanesete preko kore i rolat fino uvijete.
  • Krem nanesite tako da ostavite par santimetara prazne ivice kore kako biste lakše i lepše napravili rolat.
  • Prilikom uvijanja koristite se folijom da podignete sirovu koru.
  • Kada podignete početak kore, tu prvu ivicu spustite što bliže i da potone u sam fil da dobijete lep spiralni presek rolata.
  • Čak i ako se negde kora razdvoji, uvek možete malo da je doterate prstima i nastavite rolanje. U tome je lepota sirovih kolača.
  • Čvrsto stegnite rolat u foliju kada završite i ostavite ga da se dobro rashladi pre služenja.

I naravno uživajte u ukrašavanju, serviranju i svakom zalogaju ovog lepog deserta. Za još više uživanja u kuhinji i za stolom, pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po uvek sveže sastojke i sve ostalo što vam može zatrebati u kuhinji za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Raskošne poslastice sa jagodama za uskršnju trpezu

 Izaberite neku od ovih neodoljivo ukusnih i prelepih torti sa jagodama koje će sigurno biti pravi ukras na svečanoj trpezi i ovog proleća.

  1. Sirova torta od kokosa i jagoda

Efektnog izgleda, bogata ukusima pa i mirisima sveže mente i prvih prolećnih jagoda, ova torta će sigurni smo naći put do vašeg srca.

Ultra sočne kore po ugledu na japanski patišpanj ili pamuk kolač zbog svoje neverovatno meke teksture bile su nam inspiracija za ovaj nesvakidašnji desert.

  1. Maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom

Ultra sočne kore po ugledu na japanski patišpanj ili pamuk kolač zbog svoje neverovatno meke teksture bile su nam inspiracija za ovaj nesvakidašnji desert.

  1. Badem rikota tart u hrskavoj korici

Tradicionalni italijanski recept za rikota tart spakovali smo u tanke kore za pitu. Tu su još i svežina limuna, prepoznatljive arome badema, sveže sezonsko voće i med za nezaboravne ukuse čija se tajna skriva u jednostavnosti i svežini sastojaka.

Recept Šargarepa jagoda sirovi rolat

količina: 10-12 služenja

vreme: 30min + 3h za hlađenje

Sastojci za koru:

  • 230g sitno rendane šargarepe
  • 150g ovsenih pahuljica
  • 180g urmi ili paste od urmi
  • 50g kokosovog brašna
  • rendana korica 1 pomorandže

Sastojci za fil i preliv

  • 130g sitno iseckanih jagoda, plus jagode za dekoraciju
  • 120g indijskog oraha omekšalog u vrućoj vodi
  • 60g putera od kokosa
  • 3 kašike agava sirupa
  • 2 kašičice matičnog soka od limuna
  • 3 kašike hrskave sitne granole – mi smo koristili kokos&badem
  1. Prvo napravite fil i preliv: indijske orahe procedite, isperite i sameljite u procesoru u pastu. Dodajte im rastopljen puter od kokosa, agava sirup, sok od limuna i sve dobro sjedinite u krem.
  2. 1/3 ovog krema izdvojite i ostavite sa strane za preliv. U ostatak krema pažljivo umešajte granolu i jagode i ostavite u frižideru da se krem malo stegne.
  3. Za to vreme napravite koru za rolat: u procesoru sameljite ovsene pahuljice u brašno, dodajte očišćene urme ili sitno iseckanu pastu od urmi, šargarepu, kokosovo brašno, koricu pomorandže i sve sameljite da dobijete lepljivu kuglu.
  4. Smesu za koru rastanjite između dva lista providne folije i razvucite je u pravougaoni oblik.
  5. Premažite je filom i pažljivo urolajte koristeći se folijom. Čvrsto zamotajte rolat u foliju i ostavite u frižideru da se dobro ohladi, minimalno 3 sata.
  6. Pre služenja rolat prelijte delom krema koji ste sačuvali i ukrasite jagodama i kokosovim brašnom po želji.