Sve postane malo lepše u trenutku kada iz rerne izvučemo kriške toplog voća pečenog u začinima i sopstvenim sokovima. Slatke i tople arome cimeta, vanile, karanfilića, kardamona uz dašak crvenog bibera izvlače najlepše sokove iz voća dok se polako krčka u rerni.
Za recept koji vam danas donosimo izabrali smo lepe zrele kruške osim kojih na ovaj način možete da pripremite i jabuke, šljive, dunje čak i crno grožđe. I sve servirate uz aromatični krem od sira koji ćete pronaći u receptu.
Dok se kruške peku za šta će vam trebati tek 15-20 minuta dovoljno da umutite krem od sira, spremite omiljene orahe, možda balzamiko ako volite. Namestite svoje omiljene jastučiće, upalite mirisne sveće, izaberite plej listu i uživanje može da počne.
Naš recept za pečene kruške je veoma jednostavan i zahvaljujući toj jednostavnosti toliko ukusan. Bilo da se odlučite za kruške ili neko drugo voće, odaberite čvršće plodove kako bi voće zadržalo svoj oblik tokom pečenja.
Vreme pečenja zavisiće od voća. Grožđe će biti gotovo već nakon 10tak minuta dok će se dunje peći najduže.
Takođe, ako se izaberete dunje, dodajte po potrebi malo soka ili vode da preliju dno posude tako da se dunje dinstaju u rerni. Još jedna prečica je da dunje prethodno poširate u vodi. Ovaj korak možete da pripremite unapred i voće samo zapečete da bude toplo pred služenje.
Po sveže sezonsko i organski uzgajano voće, tople zimske začine i sve što vam je potrebno za naš današnji recept izvolite kod nas u Mercator centar, tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Kada ste kod nas pogledajte i novu kolekciju Casa Bianca dekoracije za dom da svoj omiljeni kutak za uživanje u ukusima oplemenite još ponekom malom velikom sitnicom koja čini razliku.
Pre nego pređemo na recept, stižemo sa još nekoliko ideja za brze i lake ukusne poslastice sa zimskim voćem:
- Kompoti
Kada ste poslednji put uživali u domaćem kompotu? Iskoristite aktuelnu sezonu da se podsetite na ovu starinsku poslasticu. Sveže kruške, jabuke ili dunje isecite na kriške, dodajte začine po izboru i suvo voće kao zaslađivač, sve prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša.
- Zapečena ovsena kaša
Voće iseckano na kockice složite u pekač i začinite mešavinom omiljenih začina. Preko voća složite ovsene pahuljice koje ste pomešali sa par kašika orašastog putera, malo kokosovog ulja i zaslađivačem po želji. Ili iskoristite naš recept za ovsene kolačiće sa tahinijem samo zamenite voće po ukusu.
- Brza torta sa kruškama i čokoladom
Idealna kada se uželimo domaćih kolača koji se prave brzo i lako. Bogata ukusom čokoladna torta sa kruškama divan je dodatak uz popodnevnu kafu jednako kao i poslastica za posebne trenutke. Recept za tortu pronađite ovde.
Recept Sočne pečene kruške u zimskim začinima sa kremom od sira
količina: 2-4 služenja
vreme pripreme: 35 min
Sastojci za kruške
- 2-3 kruške oljuštene uzdužno isečene na kriške
- 1 kašičica karanfilića
- 1 kašičica kardamona u zrnu
- 1 štapić cimeta
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 1 štapić vanile ili kašičica ekstrakta
- ½ kašičice crvenog bibera – ili po ukusu
- 2 kašičice meda
- 80ml svežeg soka od pomorandže
Sastojci za krem
- 100g svežeg belog sira po želji
- 80g grčkog jogurta
- 1 kašičica meda
- ¼ kašičice crvenog bibera
- 1 kašičica rendane korice pomorandže
- ½ kašičice seckanog ruzmarina
- 80g oraha sitno seckanih za posipanje
- Kriške krušaka složite u vatrostalnu posudu i začinite. Kardamon blago izgnječite da se zrna otvore i zajedno sa mahunom dodajte kruškama. Stavite karanfilić, pospite cimetom, vanilom, dodajte štapić cimeta i mrvljeni crveni biber. Sve pospite medom i sokom od pomoranže.
- Posudu sa kruškama zatvorite alu folijom i stavite u rernu na 180C. Nakon 10tak minuta skinite foliju i pecite kruške još 10 minuta da fino porumene.
- Dok se kruške peku u procesoru umutite sir i grčki jogurt u krem i umešajte ostale sastojke.
- Pečene kruške poslužite uz krem, pospite orasima, prelijte sokom od pečenja i po želji sa malo balzamiko glazure.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.