Puteraste prhke korice i kremaste sredine galeta od krompira sa plavim sirom jedan je od onih recepata koji ćete sigurno zavoleti na prvi zalogaj. I praviti redovno jer se ovo gastronomsko uživanje priprema jednostavno i lako.

Prhko hrskavo testo koje se topi u ustima obogatili smo svežim ruzmarinom, timijanom i susamom. Ostatak recepta ima samo dva glavna sastojka. Slojevi krompira isečenog na što tanje kriške i plavi sir. Ušuškana u testo i uz pomoć začina ova dva sastojka prave magiju ukusa i aroma.

Galetu poslužite uz rukolu ili miks zelenih salata. Sjajna je kao okrepljujuća večera nakon dugog dana ili aromatično toplo predjelo na svečanoj trpezi.

Punjenje naše galete praktično je verzija gratina od krompira koji se zapečen do hrskavog i sočnog razlistava u slojevima. Mala tajna ovakvog krompira leži u pripremi kojom uklanjamo suvišni skrob iz krompira za super hrskav i u isto vreme super sočan zalogaj.

Krompir isecite na što tanje ploške potopite u hladnu vodu i ako je moguće ostavite bar nekoliko sati ili preko noći. Ovo potapanje u vodu delovaće čak i ako to uradite neposredno pred pripremu galete. Krompir isperite pod mlazom vode, osušite krpom i nastavite sa začinima i pripremom.

Drugi važan deo recepta za galetu je prhko testo koje možete da zamesite i dan ili dva ranije i čuvate u frižideru. Za ovo testo je veoma važno da svi sastojci budu što hladniji, te puter zamrznite ako stignete, i da što duže boravi na hladnom pre nego ode u rernu. O prečicama za uspešno prhko testo možete da pročitate ovde.

Ostaje nam još da vas pozovemo kod nas u Mercator centar po kvalitetne sveže sastojke za našu galetu sa krompirom i plavim sirom, kao i sve ostalo što vam treba da običan obrok pretvorite u praznik za sva čula. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Galeta, krompir „na gratin“, punomasni plavi sir, sveži začini, sve ovo nasleđe je jedne od najčuvenijih kuhinja sveta, francuske kuhinje. Poznata je po bogatstvu ukusa i po tome da ne štedi na puteru. Insistiranju na svežim sezonskim domaćim namirnicama, zanosnim sirevima, buketima mirisnog začinskog bilja i finom krčkanju da se svi ukusi dobro povežu i spoje.

Ali osim dobrih ukusa, francuska kuhinja može da nam ponudi i čitavu filozofiju dobrog življenja koja se naravno dobrim delom odvija za stolom. Pre nego pređemo na recept, donosimo tri omiljena principa francuske kuhinje koja lako možemo da primenimo.

  1. Svaki obrok je prilika za slavlje

Obrok s nogu, u brzini i prolazu je stran koncept za tipično francusku kulturu. Svaki obrok prilika je da se sretnemo sa dragim ljudima i uživamo u životu svim svojim čulima.

Ta slava životu može da se ogleda i u tome da izdvojimo dovoljno vremena da jedemo u miru i na način da primetimo ukuse. Da sednemo za sto koji ćemo lepo postaviti, možda tanjirima koje čuvamo za posebne prilike ili ukrasiti buketom svežeg cveća.

  1. Uživanje u ukusima kao imperativ

Dobro spremljeno jelo od svežih domaćih namirnica isto je što i dobra hrana. Umesto da hranu delimo na dobru/lošu ili zdravu/nezdravu, možemo o njoj da mislimo kroz sav spektar dobrih ukusa.

Francuska kuhinja poznata je po umerenoj upotrebi suvih začina i umeću isticanja ukusa samih sastojaka. Bogati brioš i lisnata testa, tartovi, salate, sirevi i na tiho ukrčkavana jela, kolači i torte, sve se ovo bez izuzetka smatra dobrom hranom.

  1. Umerenost ne znači odricanje

Ovaj princip se unekoliko poklapa sa prethodnim. Kada u potpunosti uživamo u svakom zalogaju vrlo je verovatno da će nam male količine biti sasvim dovoljne. Tako se u stvari ne odričemo, već uživamo. Zato sa puno radosti možemo sebi da dozvolimo kroasan, makarons ili delikates od puterastog prhkog testa.

Recept Galeta od krompira sa plavim sirom

količina: 6-8 služenja

vreme pripreme: 55 min

Sastojci za testo

  • 125g putera prethodno smrznutog
  • 2 jaja
  • 230g brašna
  • 2 kašičice timijana
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 1 kašičica soli

 

Sastojci za punjenje

  • 250-300g krompira isečenog na tanke ploške
  • 80-100g plavog punomasnog sira
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1-2 kašičice crvene paprike po izboru
  • 1 kašičica belog luka
  • 2 kašičice timijana
  • 1-2 kašike ulja

 

Sastojci za premazivanje

  • 1 jaje
  • 1 kašika integralnog susama

 

  1. Uključite rernu na 200C i ploške krompira stavite u posudu sa što hladnijom vodom.
  2. Zamesite prhko testo: u posudu sipajte brašno, dodajte izrendani puter, jaja, začine, po potrebi 1-2 kašike ledene vode i zamesite tek koliko da se sastojci spoje u meko testo. Testo umotajte u providnu foliju i stavite u frižider.
  3. Krompir procedite, isperite pod mlazom vode i osušite krpom. Dodajte začine i ulje i sve promešajte da se svaka kriška obloži. Ostavite sa strane.
  4. Razvijte testo na pobrašnjenoj površini i izbockajte viljuškom dno. Na sredini testa poređajte krompir u krug, pospite mrvljenim sirom i preklopite ivice testa tako da sredina sa krompirom ostane otvorena. Ivice testa premažite razmućenim jajetom i pospite susamom.
  5. Galetu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite do 35 minuta dok krompir ne bude gotov i testo ne porumeni. Prohladite i servirajte uz rukolu ili miks zelenih salata.

 

Prijatno i uživajte!