Okrepljujući svileno kremasti potaž sa hrskavim đumbirom je sjajan način da uživamo u mladoj šargarepi, raskošnim bojama i ukusima proleća.

Inspiracija za ovaj potaž bili su nam ukusi dalekog Istoka, puni, slojeviti, sveži i pikantni. Tako pored slatkih ukusa mlade prolećne šargarepe, tu su i aromatični komorač, beli luk i šalot, pikantni osvežavajući koren đumbira, tahini i miso pasta.

Povrće smo začinili i ispekli u rerni do zlatnog i karamelizovanog. Zatim štapnim mikserom umutili zajedno sa ostalim sastojcima u predivno ukusni potaž koji smo poslužili uz hrskavi đumbir, čili pastu, susam, sveži peršun i mlade rotkvice.

Lako, brzo i jednostavno.

Sezonske namirnice za prolećni detoks i negu

Iskoristite sezonu mladog prolećnog povrća da oporavite i negujete telo nakon zime:

  1. Cvekla deluje blagotvorno na čitavo telo, između ostalog podržava funkcionisanje jetre što je posebno značajno s proleća. Probajte je sada u cvekla šargarepa smutiju za potpuno uživanje u ukusima ovog povrća.
  2. Šargarepa je prirodan detox, bogata beta karotenom sjajna je tokom cele godine. Probajte je i u kolaču od šargarepe i pomorandže.
  3. Rotkvice stimulišu i pomažu varenje. Osim toga, zabavno su hrskave i super ukusne kada ih spremite u rerni možda baš ovako zajedno sa šargarepom glazirane miso paste
  4. Zeleno lisnato povrće caruje prolećnom sezonom. Spanać, kelj, rukola, maslačak, sremuš, blitva, zelje, sve vrste salata pomažu detoksikaciju i neguju telo iznutra. Probajte palačinke od kinoe i spanaća za još više ukusa i uživanja u zelenom lisnatom povrću.

Recept Potaž od šargarepe sa đumbirom, tahinijem i misom

Vreme: 45 min

Količina: 4 služenja

  • 500g mlade šargarepe na krupnije kolutove
  • 1 komorač isečen krupno
  • 3 šalota ili 1 glavica crnog luka isečena na polovine
  • 1 glavica belog luka
  • 1 koren đumbira
  • 5 kašika miso paste
  • 5 kašika tahini paste
  • 1-5l bujona ili tople vode
  • 2 kašike ulja
  • so i biber

za serviranje

  • peršun
  • susam
  • čili pasta
  • đumbir isečen na tanke listiće
  • rotkvice seckane na kolutiće

Priprema:

  1. Šargarepu, komorač i šalot prelijte uljem, začinite solju i biberom i rasporedite u pleh za rernu. U sredinu pleha stavite glavicu belog luka kojoj ste isekli vrh tako da se vide čenovi. Ispecite u rerni na 200C oko 30 minuta da se šargarepa karamelizuje i omekša.
  2. Pečeno povrće prebacite u šerpu, dodajte rendani komadić đumbira, miso, tahini i bujon te sve ispasirajte ručnim mikserom.
  3. Propržite listiće đumbira u zagrejanom ulju oko 5 minuta da postanu zlatni i hrskavi.
  4. Servirajte čorbu uz hrskavi đumbir, peršun, čili pastu, susam i kolutiće rotkvica.

Prijatno!