Okrepljujući svileno kremasti potaž sa hrskavim đumbirom je sjajan način da uživamo u mladoj šargarepi, raskošnim bojama i ukusima proleća.
Inspiracija za ovaj potaž bili su nam ukusi dalekog Istoka, puni, slojeviti, sveži i pikantni. Tako pored slatkih ukusa mlade prolećne šargarepe, tu su i aromatični komorač, beli luk i šalot, pikantni osvežavajući koren đumbira, tahini i miso pasta.
Povrće smo začinili i ispekli u rerni do zlatnog i karamelizovanog. Zatim štapnim mikserom umutili zajedno sa ostalim sastojcima u predivno ukusni potaž koji smo poslužili uz hrskavi đumbir, čili pastu, susam, sveži peršun i mlade rotkvice.
Lako, brzo i jednostavno.
Sezonske namirnice za prolećni detoks i negu
Iskoristite sezonu mladog prolećnog povrća da oporavite i negujete telo nakon zime:
- Cvekla deluje blagotvorno na čitavo telo, između ostalog podržava funkcionisanje jetre što je posebno značajno s proleća. Probajte je sada u cvekla šargarepa smutiju za potpuno uživanje u ukusima ovog povrća.
- Šargarepa je prirodan detox, bogata beta karotenom sjajna je tokom cele godine. Probajte je i u kolaču od šargarepe i pomorandže.
- Rotkvice stimulišu i pomažu varenje. Osim toga, zabavno su hrskave i super ukusne kada ih spremite u rerni možda baš ovako zajedno sa šargarepom glazirane miso paste
- Zeleno lisnato povrće caruje prolećnom sezonom. Spanać, kelj, rukola, maslačak, sremuš, blitva, zelje, sve vrste salata pomažu detoksikaciju i neguju telo iznutra. Probajte palačinke od kinoe i spanaća za još više ukusa i uživanja u zelenom lisnatom povrću.
Recept Potaž od šargarepe sa đumbirom, tahinijem i misom
Vreme: 45 min
Količina: 4 služenja
- 500g mlade šargarepe na krupnije kolutove
- 1 komorač isečen krupno
- 3 šalota ili 1 glavica crnog luka isečena na polovine
- 1 glavica belog luka
- 1 koren đumbira
- 5 kašika miso paste
- 5 kašika tahini paste
- 1-5l bujona ili tople vode
- 2 kašike ulja
- so i biber
za serviranje
- peršun
- susam
- čili pasta
- đumbir isečen na tanke listiće
- rotkvice seckane na kolutiće
Priprema:
- Šargarepu, komorač i šalot prelijte uljem, začinite solju i biberom i rasporedite u pleh za rernu. U sredinu pleha stavite glavicu belog luka kojoj ste isekli vrh tako da se vide čenovi. Ispecite u rerni na 200C oko 30 minuta da se šargarepa karamelizuje i omekša.
- Pečeno povrće prebacite u šerpu, dodajte rendani komadić đumbira, miso, tahini i bujon te sve ispasirajte ručnim mikserom.
- Propržite listiće đumbira u zagrejanom ulju oko 5 minuta da postanu zlatni i hrskavi.
- Servirajte čorbu uz hrskavi đumbir, peršun, čili pastu, susam i kolutiće rotkvica.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.