Proleće u kuhinji stiže u vidu hrskavih rotkvica i slatkih šargarepa koje vam ovoga puta predlažemo da probate na nešto drugačiji način. Ispečene u rerni, glazirane kremastim miso prelivom, rotkvice i šargarepe postaju posebno ukusne, sočne i slatke.

Tako spremljene rotkvice i šargarepe idealan su dodatak obrok salatama. Lagane i aromatične imaju sve što želimo od obroka koji daje mnogo dobre energije, želju da izađemo napolje i uživamo u proleću.

Odlično se kombinuju uz bela živinska mesa, roštilj ili ribu. Dodajte ih kao prilog uz rižoto, pastu, pire krompir, pečenu leblebiju, gde god poželite da dodate još ukusa. A kada svrati društvo, poslužite ih uz humuse, selekciju sireva i peciva kao sjajno meze.

Pečenje iz rotkvica izvlači slatkaste note i ublažava njihov poznati ljutkasti ukus. Mlade šargarepe su već slatke te se u rerni karamelizuju što posebno volimo.

Da dobijete što lepšu hrskavu koricu na povrću, rotkvice okrenite prvo presečenom stranom na dole da dobro porumene. Pratite kako napreduje i okrenite ih po potrebi tokom pečenja jer će mlado povrće brzo biti gotovo.

Pred sam kraj miso preliv u kojem će se rotkvice i šargarepa zapeći, daće posebnu punoću ukusa povrću. Preliv koji ne upotrebite za pečenje, iskoristite da dodate u salatu ili poslužite kao preliv uz rotkvice i šargarepu.

Da uživanje u ovim laganim dobrim ukusima rotkvica i šargarepe bude potpuno, svratite do nas u Mercator centar i na jednom mestu nabavite sve što vam treba od sastojaka za naš današnji recept.

Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Probajte povrće spremljeno na nove načine

Početak proleća je sjajna prilika da se pokrenemo, izađemo u prirodu, osvežimo i regenerišemo nakon duge zime. Za tako dobru energiju i polet dobrim delom zaslužno je i hranljivo šareno povrće koje želimo da što više vidimo na tanjiru. Stoga stižemo sa predlozima kako da spremimo povrće na nove još ukusnije načine:

  1. Grilovana salata

Salata na grilu je posebno ukusna, još ako joj dodate neki osvežavajući preliv od jogurta mente i vlašca postaje pravi gurmanluk. Za grilovanje koristite robustnije sorte, poput rimske salata ili radiča, jednostavno presecite glavicu na pola, nauljite i začinite i ispecite.

  1. Karamelizovana šargarepa u tiganju

Slatke mlade šargarepe cele dinstajte u tiganju na tiho uz pomoć malo maslinovog ulja, soka od limuna, majčine dušice, kašike meda. Ostavite ih dovoljno dugo da se karmelizuju do hrskave korice i sočne sredine.

  1. Brzo ukiseljene rotkvice, šargarepe, crveni luk, tikvice

Za ovo vam treba nekoliko čistih tegli i samo malo vremena. Povrće isecite na tanke tračice ili kriške, složite u tegle, posolite i tegle napunite sa 2/3 prokuvane vode i 1/3 jabukovog sirćeta. Zatvorite, ostavite u frižider na 24h i uživajte u hrskavom svežem povrću.

Recept Miso glazirane rotkvice i šargarepe iz rerne

količina: 4 služenja

vreme pripreme: 30min

Sastojci

  • 2 veze rotkvica
  • 300g mlade šargarepe
  • 75g bele miso paste
  • 50g putera/ izaberite biljne opcije za posnu verziju
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 kašika soka i rendana korica 1 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber

za služenje:

  • miks zelenih salata po izboru
  • ukiseljeni crveni luk ili drugo povrće po izboru
  1. Rotkvice presecite na polovine, a šargarepu u zavisnosti od veličine na približno jednake delove.
  2. Poređajte rotkvice i šargarepu u pleh obložen papirom za pečenje, poprskajte 1 kašikom ulja, posolite i pobiberite i stavite u rernu zagrejanu na 200C.
  3. Dok se povrće peče pripremite miso glazuru: rastopite puter i umešajte miso pastu, senf, sok i koricu limuna, kašiku ulja, so i biber. Umutite da se svi sastojci sjedine u kremastu pastu.
  4. Povrće pecite 10-15 minuta dok ne dobije rumenu koricu. Izvucite iz rerne i prelijte sa par kašika miso glazure tako da se svi komadi dobro oblože i vratite još 5 minuta u rernu.
  5. Još tople rotkvice i šargarepu servirajte uz zelenu salatu po izboru i hrskavi ukiseljeni crveni luk i prelijte ostatkom miso glazure.

Prijatno i uživajte!