Proleće u kuhinji stiže u vidu hrskavih rotkvica i slatkih šargarepa koje vam ovoga puta predlažemo da probate na nešto drugačiji način. Ispečene u rerni, glazirane kremastim miso prelivom, rotkvice i šargarepe postaju posebno ukusne, sočne i slatke.
Tako spremljene rotkvice i šargarepe idealan su dodatak obrok salatama. Lagane i aromatične imaju sve što želimo od obroka koji daje mnogo dobre energije, želju da izađemo napolje i uživamo u proleću.
Odlično se kombinuju uz bela živinska mesa, roštilj ili ribu. Dodajte ih kao prilog uz rižoto, pastu, pire krompir, pečenu leblebiju, gde god poželite da dodate još ukusa. A kada svrati društvo, poslužite ih uz humuse, selekciju sireva i peciva kao sjajno meze.
Pečenje iz rotkvica izvlači slatkaste note i ublažava njihov poznati ljutkasti ukus. Mlade šargarepe su već slatke te se u rerni karamelizuju što posebno volimo.
Da dobijete što lepšu hrskavu koricu na povrću, rotkvice okrenite prvo presečenom stranom na dole da dobro porumene. Pratite kako napreduje i okrenite ih po potrebi tokom pečenja jer će mlado povrće brzo biti gotovo.
Pred sam kraj miso preliv u kojem će se rotkvice i šargarepa zapeći, daće posebnu punoću ukusa povrću. Preliv koji ne upotrebite za pečenje, iskoristite da dodate u salatu ili poslužite kao preliv uz rotkvice i šargarepu.
Da uživanje u ovim laganim dobrim ukusima rotkvica i šargarepe bude potpuno, svratite do nas u Mercator centar i na jednom mestu nabavite sve što vam treba od sastojaka za naš današnji recept.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Probajte povrće spremljeno na nove načine
Početak proleća je sjajna prilika da se pokrenemo, izađemo u prirodu, osvežimo i regenerišemo nakon duge zime. Za tako dobru energiju i polet dobrim delom zaslužno je i hranljivo šareno povrće koje želimo da što više vidimo na tanjiru. Stoga stižemo sa predlozima kako da spremimo povrće na nove još ukusnije načine:
- Grilovana salata
Salata na grilu je posebno ukusna, još ako joj dodate neki osvežavajući preliv od jogurta mente i vlašca postaje pravi gurmanluk. Za grilovanje koristite robustnije sorte, poput rimske salata ili radiča, jednostavno presecite glavicu na pola, nauljite i začinite i ispecite.
- Karamelizovana šargarepa u tiganju
Slatke mlade šargarepe cele dinstajte u tiganju na tiho uz pomoć malo maslinovog ulja, soka od limuna, majčine dušice, kašike meda. Ostavite ih dovoljno dugo da se karmelizuju do hrskave korice i sočne sredine.
- Brzo ukiseljene rotkvice, šargarepe, crveni luk, tikvice
Za ovo vam treba nekoliko čistih tegli i samo malo vremena. Povrće isecite na tanke tračice ili kriške, složite u tegle, posolite i tegle napunite sa 2/3 prokuvane vode i 1/3 jabukovog sirćeta. Zatvorite, ostavite u frižider na 24h i uživajte u hrskavom svežem povrću.
Recept Miso glazirane rotkvice i šargarepe iz rerne
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 30min
Sastojci
- 2 veze rotkvica
- 300g mlade šargarepe
- 75g bele miso paste
- 50g putera/ izaberite biljne opcije za posnu verziju
- 1 kašičica dižon senfa
- 1 kašika soka i rendana korica 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
za služenje:
- miks zelenih salata po izboru
- ukiseljeni crveni luk ili drugo povrće po izboru
- Rotkvice presecite na polovine, a šargarepu u zavisnosti od veličine na približno jednake delove.
- Poređajte rotkvice i šargarepu u pleh obložen papirom za pečenje, poprskajte 1 kašikom ulja, posolite i pobiberite i stavite u rernu zagrejanu na 200C.
- Dok se povrće peče pripremite miso glazuru: rastopite puter i umešajte miso pastu, senf, sok i koricu limuna, kašiku ulja, so i biber. Umutite da se svi sastojci sjedine u kremastu pastu.
- Povrće pecite 10-15 minuta dok ne dobije rumenu koricu. Izvucite iz rerne i prelijte sa par kašika miso glazure tako da se svi komadi dobro oblože i vratite još 5 minuta u rernu.
- Još tople rotkvice i šargarepu servirajte uz zelenu salatu po izboru i hrskavi ukiseljeni crveni luk i prelijte ostatkom miso glazure.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.