Danas, i svakog drugog dana u godini, uživamo u glasovima snažnih junjakinja i delima koja dopuštaju da se svet sagleda iz ženske perspektive.

Oslušnite ih, saslušajte, poslušajte.

Pripremili smo vam listu od 7 sjajnih književnih dela:

Tri žene, Lisa Tadeo

Kao prvu knjigu na listi ovog puta izabrali smo jedno delo publicistike. Autorka ove knjige, novinarka Lisa Tadeo, ispričala je istinite priče tri žene, a centralna tema je ženska požuda. Ona se prihvatila razbijanja tabua da su žene operisane od požude i želje za nežnošću i zato je ovo knjiga u kojoj će se mnogo žena prepoznati. Lisa Tadeo polazi od toga da iza ženske želje uvek postoji još nešto i da su uvek umešane emocije, ma koliko se to nekad ne činilo tako. Svaka od ove tri priče sjajno pokazuje šta muška indiferentnost ili manipulacija ženskim osećanjima može da proizvede. I zbog te univerzalne poruke je odlično štivo kojim možete obeležiti ovaj praznik.

 

Moja priča, Mišel Obama

Mišel Obama je prva i za sad jedina Afroamerikanka koja se našla u ulozi prve dame Sjedinjenih Američkih Država, što samo po sebi donosi veliku odgovornost. Ne postoji nijedna prva dama koja se našla u centru takve pažnje, kao što je to ona. I retke su one koje su svetu pokazale i svoju ljudsku stranu, kao što je to učinila ona. Mišel i Barak Obama su uspeli da budu najsimpatičniji politički par na svetskoj političkoj sceni u poslednjih nekoliko decenija. I kakvo god mišljenje neko imao o njihovom političkom angažmanu, ova knjiga mami osmehe zbog izuzetne topline i prirodnosti kojom zrači, ali i zbog priče o jednoj ženi koja se našla na jednoj nezahvalnoj poziciji iz koje je bila u mogućnosti da pusti svoj glas i odluči šta će učiniti s njim. Pročitajte ovu inspirativnu priču i sigurni smo da nećete pogrešiti.

 

Crno mleko, Elif Šafak

Elif Šafak je turska književnica koja je najpoznatija po romanima 10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu ili Istanbulsko kopile, u kojima se hvata u koštac sa problemima poput položaja žena u Turskoj ili turske politike i istorije. Poznata je i kao aktivistkinja za ljudska prava, a u u svojoj rodnoj zemlji se oštro zamerila samom državnom vrhu zbog tema koje obrađuje. Međutim, Crno mleko je njena lična ispovest o borbi sa postporođajnom depresijom, što je definitivno tema o kojoj se ne priča koliko bi trebalo. Pored lične priče koja može da pomogne nekome ko se bori sa ovim problemom, Šafak se osvrće i na živote drugih poznatih spisateljica i na to kako su one uspele da balansiraju karijeru i majčinstvo. Zbog teme o kojoj govori, Crno mleko je sjajna knjiga koja mnogim ženama poručuje da nisu same u ovoj zastrašujućoj borbi.

Znam zašto ptica u kavezu peva (Maja Anđelou)

Maja Anđelou je bila američka spisateljica i pesnikinja i velika aktivistkinja za borbu protiv rasizma i diskriminacije. Odrastala je na jugu Amerike, a odgajila ju je baka Eni koja je u to vreme bila jedna od retkih Afroamerikanki koje su imale svoj posao, bile finansijski nezavisne i uspevale da samostalno prehrane porodicu. Znam zašto ptica u kavezu peva je autobiografska knjiga Maje Anđelou koja govori pretežno o njenom detinjstvu, odrastanju i traumama koje je preživela. Ovo je priča o detinjstvu obeleženom rasnom segregacijom i nasiljem, knjiga koja opisuje zastrašujuće događaje i koja će vam sigurno izmamiti suze u očima. Ipak, Znam zašto ptica u kavezu peva je i jedna od najinspirativnijih knjiga koje možete pročitati jer govori o ženi koja, prema svim okolnostima u kojima je odrastala, realno imala veoma male šanse za uspeh. Ali ga je postigla! Postala je jedna od najvećih američkih pesnikinja i figura koja je inspirisala milione žena da prihvate feminističke ideale i bore se za njih.

Ljudska posla, Karin Tuil

Karin Tuil je savremena francuska književnica čiji je roman Ljudska posla osvojio prestižnu Gonkurovu nagradu i roman koji obrađuje jednu izuzetno aktuelnu i važnu temu – seksualno nasilje i pitanje pristanka. U centru zbivanja je jedna imućna i ugledna pariska porodica, čiji sin biva optužen za silovanje. Ono što je paradoksalno je pre svega činjenica da on nema svest o tome da je počinio zločin, naročito jer se i sam predstavlja kao borac za ravnopravnost, a njegova majka je jedna od najpoznatijih feminističkih aktivistkinja u državi. Kada čitate o njemu, vi uopšte ne sumnjate da on zaista duboko veruje u to da je feminista. I upravo zbog toga će mu biti šok ta pomisao da je optužen za tako nešto strašno. Karin Tuil je maestralno isplela priču oko pitanja krivice, (ne)pristanka i sramnog javnog blaćenja žrtve i počinitelja. I na kraju, ovo je knjiga koja će vas naterati da se dobro zamislite oko toga koju ćete stranu zauzeti jer – verujte nam na reč – Karin Tuil ume da vas iznenadi.

 

Margaret Mičel

Iako se Prohujalo sa vihorom smatra pre svega ljubavnim klasikom, ne smemo zaboraviti da je ovo knjiga u kojoj se krije jedan od najboljih ženskih likova u književnosti, a to je Skarlet O’Hara. Ona je simbol odlučnosti i inteligencije i autorka joj je dala sjajan razvoj ličnosti od razmažene devojčica do vredne, ambiciozne i uspešne žene. Na momente čak manipulativna, Skarlet je junakinja koja je bia primorana da ostavi iza sebe privilegovani život južnjačke bogate devojke, kako bi spasila svoje porodično nasleđe. Ona je odrastala u okruženju u kom je život žena bio veoma ograničen i sveden na muža i decu. A Skarlet je u tom okruženju uspela da stvori život za sebe i da muškarce bira prema tome kako se ona sa njima oseća.

 

Stakleno zvono, Silvija Plat

Silvija Plat je američka pesnikinja i spisateljica koja je bolovala od depresije. Pedesetih godina prošlog veka ova bolest bila je tretirana na užasan način, a žene koje su patile od nje smeštane u psihijatrijske ustanove gde su ih neretko podvrgavali terapiji elektrošokovima. Godine 1955. Silvija Plat pokušala je sebi da oduzme život, a upravo ovaj događaj opisan je u njenom romanu Stakleno zvono, koji se danas smatra američkim klasikom i jednim od najvećih dela u književnosti. Stakleno zvono je roman koji govori o tome kako izgleda proces kroz koji prolazi žena koja boluje od psihičkog poremećaja. Čitalac kroz oči jedne takve osobe vidi kako to izgleda kada jednostavno ne vidite poentu ni u čemu i kada sve postane previše. Ako uzmemo u obzir to koliko je ova knjiga iskreno napisana, možemo samo da zamislimo kroz šta je prolazila Silvija Plat! Ona je ispričala priču svih žena koje su se našle u situaciji da očekivanja koja društvo ima od njih budu mnogo više nego što one mogu da podnesu, što je upravo nešto o čemu moramo da pričamo i dižemo svest.

Vreme je da glasovi žena odjeknu daleko, i uvek. Mi vam želimo srećan Dan žena, uz želju da ostanete svoje i hrabre, da čitate dobre knjige i da ne zaboravite da cenite i volite sebe. Srećan Osmi mart!