Pravi predstavnik tzv. comfort food, hrane koja grli i greje, njoke u sosu od bundeve i crvenog sočiva imaju sve što treba za jesenje zagrevanje: dobru domaću bundevu i ukusno crveno sočivo, svilenu teksturu njoka i tople arome žalfije, kurkume, crnog bibera.

Uz sve to, ovaj okrepljujući obrok gotov je za svega 30tak minuta.

Stoga vam od srca preporučujemo da probate ovo jelo koje se kod nas popelo visoko na listu omiljenih koje ćemo praviti još mnogo puta.

Gotove njoke su zgodna namirnica koju možete da imate pri ruci u frižideru ili zamrzivaču. Integralne ili od belog brašna, za koje god da se odlučite, gotove su za svega par minuta. A priprema je više nego jednostavna: u proključalu vodu koju ste prethodno posolili, pažljivo spustite njoke i sačekajte da isplivaju a zatim ih pokupite i najbolje odmah u sos ili tiganj.

Tako skuvane njoke možete samo da prepržite na zagrejanom puteru sa par listića žalfije i pospete parmezanom za brz obrok. Ili da ih spremite u sosu od bundeve i crvenog sočiva po receptu koji vam donosimo.

Vodu u kojoj su se kuvale njoke ne prosipajte odmah već je iskoristite za sos da ga razredite po potrebi.

Sos od bundeve i crvenog sočiva napravićete jednako lako i brzo, i to u jednom dubljem tiganju. Bundeva i sočivo su dovoljno meki da se lako pasiraju ručno za predivnu rustičnu teksturu koja daje poseban šmek ovom jelu.

Pre nego se zaputimo u kuhinju, svratite do u naš i vaš Mercator centar po sveže jesenje bundeve i sve ostale sastojke koje su vam potrebni za ovaj recept ili opremu za kuhinju. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Jesenji zagrljaji sa tanjira

Naša najlepša jesenja jela spakovali smo za vas na jednom mestu u jesenjem e-izdanju Mercator kuvara Ovde donosimo naše favorite za uživanje u ukusima jeseni tek kao inspiraciju u kuhinji, i poziv da preuzmete svoje besplatno izdanje našeg kuvara.

  1. Galeta od krompira sa plavim sirom

Puteraste prhke korice i kremaste sredine galeta od krompira sa plavim sirom jedan je od onih recepata koji ćete sigurno zavoleti na prvi zalogaj. I praviti redovno jer se ovo gastronomsko uživanje priprema jednostavno i lako.

  1. Kokos kari sa bundevom, spanaćem i piletinom

Idealno kad uveče gladni stignemo kući ili u bilo kojoj prilici kada nam je potreban zalogaj da nas zagreje i zagrli.

  1. Sočni punjeni paradajz

Ekonomično i veoma lako za pripremu, punjeni paradajz je pravi recept kada se uželite tople domaće kuhinje ili brzog hladnog zalogaja. Jer odličan je u obe varijante.

Recept: Njoke u sosu od bundeve i crvenog sočiva

količina: 4-6 služenja

vreme pripreme: 35 minuta

Sastojci

  • 1 pakovanje njoka
  • 350g bundeve seckane na kockice
  • 130g crvenog sočiva
  • 1 glavica crnog luka sitno seckanog
  • 3-4 čena belog luka
  • 800ml povrtnog bujona ili vode
  • 250ml pavlake za kuvanje
  • 3 kašike maslinovog ulja

Začini

  • 6-8 listova sveže žalfije
  • 1 grančica svežeg origana
  • 1 kašičica kurkume
  • so po ukusu
  • crni biber po ukusu
  1. Na zagrejanom ulju u dubljem tiganju propržite 1-2 minuta listiće žalfije pa ih izvadite i stavite sa strane. Dodajte crni i cele zgnječene čenove belog luka i dinstajte na srednjoj vatri 5 minuta dok luk sasvim ne smekša.
  2. U tiganj dodajte bundevu, crveno sočivo, listiće origana, so, prelijte sa 400ml bujona ili vode i ostavite na tiho da se kuva. Kada gotovo sva tečnost ispari, umešajte kurkumu uz postepeno dodavanje ostatka bujona po potrebi. Kuvajte sve dok se sočivo ne raspadne i bundeva postane veoma meka.
  3. U međuvremenu zagrejte vodu do ključanja u većem loncu i skuvajte njoke. Njoke izvadite istog trenutka kada isplivaju na površinu jer će se dokuvati u tiganju.
  4. Sklonite tiganj sa šporeta. Ispasirajte bundevu i sočivo ručnom kašikom za pire krompir tako da ostane nešto teksture. Umešajte pavlaku za kuvanje i vratite na ringlu. Pažljivo umešajte i njoke da se ne raspadnu i ostavite 1-2 minuta koliko da sve još jednom proključa i ukusi se spoje.
  5. Gotove njoke prelijte maslinovim uljem, pospite crnim biberom, prženim listićima žalfije i po želji crvenom tucanom paprikom.

Prijatno i uživajte!