Zamislite da zagrizete u savršeni spoj čokolade i osvežavajuće mente—mekano, bogato i neodoljivo! Ovi sirovi sendvič keksići sa kremom od mente su kao dah svežine u svetu zdravijih poslastica.

Mekani čokoladni keksi od badema i urmi kriju nežan, kremasti fil od indijskog oraha i sveže nane, a sve to zaokružuje sloj hrskave čokolade. I sve bez trunke rafinisanih šećera ili pečenja.

Ako prvi put pripremate ovakav dezert, evo nekoliko korisnih saveta da vam sve prođe glatko:
– Urme je najbolje preliti toplom vodom i ostaviti 10 minuta da omekšaju—lakše će se blendirati i dati divnu karamelastu strukturu testu.
– Ako koristite bademovo brašno, keksi će imati finiju teksturu, dok mleveni bademi daju rustičniji osećaj—birajte prema svom ukusu.
– Kada pripremate krem, ključno je da indijski orah dobro omekša—makar 15–20 minuta u vrućoj vodi, a idealno bi bilo da bude potopljen nekoliko sati. Tako ćete dobiti svilenkast krem bez grudvica.
– Što se mente tiče, potražite svežu, aromatičnu sa sitnijim, svetlijim listićima—ona daje najlepšu, čistu notu ukusa bez gorčine. Sitno je naseckajte, a možete je i lagano protrljati među prstima da pusti etarska ulja pre nego što je dodate u krem.
– Na kraju, kad dođe vreme za čokoladu, rastopite je lagano na pari i dodajte malo kokosovog ulja—biće glatka i sjajna, savršena za umakanje. Keksiće prethodno rashladite kako bi se čokolada odmah stegnula i napravila tanku, hrskavu koricu.

Priprema ovih keksića je jednostavna i zabavna, a rezultat je desert koji ne samo da izgleda sjajno, već i miriše i prija telu. Prava mala poslastica za tople dane, za goste, ili kada sebi poželite nešto posebno, a zdravije.

Osvežavajući deserti i ukusi

Uz keksiće sa kremom od mente i čokoladom, ne zaboravite da probate i ove sjajne poslastice:

1. Brzi krem kolač sa trešnjama
2. Mango limeta ledene kocke
3. Sirovi kolač sa limunom

Recept Keksići sa kremom od mente i čokoladom
Vreme pripreme: 20 min + 3h za hlađenje
Količina: 16 – 18 keksića

Sastojci:
za keksiće
• 10 velikih Medjool urmi
• 250g bademovog brašna ili fino mlevenih badema
• 3 kašike kakao praha
• 1 kašika kokosovog ulja
• mali prstohvat kamene soli
za krem
• 100g sirovog indijskog oraha
• 80g punomasnog kokosovog mleka
• 3 kašike agava sirupa
• 1 šipka vanile ili kašičica ekstrakta vanile
• 2 kašike sitno seckane sveže mente
• 1/2 limuna
i još
• 80g čokolade za kuvanje
• 1 kašičica kokosovog ulja

Priprema:

1. Urme poparite vodom da očistite od koštice i suvišne ljuske, te sa ostalim sastojcima sjedinite u procesoru.
2. Od dobijene smese napravite parni broj kuglica pa svaku rastanjite u disk na papiru za pečenje i stavite u zamrzivač da se stegnu.
3. Indijski orah poparite vodom i procedite, te zajedno sa kokosovim mlekom sameljite u procesoru da dobijete krem.
4. Posebno sameljite mentu, sok od limuna i agava sirup, te umešajte u krem od indijskog oraha i ovu smesu stavite u frižider da se dobro stegne.
5. Spojite keksiće kremom od mente i ostavite ih u zamrzivač do služenja ili na 60 minuta da se sve dodatno stegne.
6. Rastopite čokoladu na pari zajedno sa kokosovim uljem i umočite polovinu svakog keksića u čokoladu i keksići su spremni da u njima uživate.