Zamislite da zagrizete u savršeni spoj čokolade i osvežavajuće mente—mekano, bogato i neodoljivo! Ovi sirovi sendvič keksići sa kremom od mente su kao dah svežine u svetu zdravijih poslastica.
Mekani čokoladni keksi od badema i urmi kriju nežan, kremasti fil od indijskog oraha i sveže nane, a sve to zaokružuje sloj hrskave čokolade. I sve bez trunke rafinisanih šećera ili pečenja.
Ako prvi put pripremate ovakav dezert, evo nekoliko korisnih saveta da vam sve prođe glatko:
– Urme je najbolje preliti toplom vodom i ostaviti 10 minuta da omekšaju—lakše će se blendirati i dati divnu karamelastu strukturu testu.
– Ako koristite bademovo brašno, keksi će imati finiju teksturu, dok mleveni bademi daju rustičniji osećaj—birajte prema svom ukusu.
– Kada pripremate krem, ključno je da indijski orah dobro omekša—makar 15–20 minuta u vrućoj vodi, a idealno bi bilo da bude potopljen nekoliko sati. Tako ćete dobiti svilenkast krem bez grudvica.
– Što se mente tiče, potražite svežu, aromatičnu sa sitnijim, svetlijim listićima—ona daje najlepšu, čistu notu ukusa bez gorčine. Sitno je naseckajte, a možete je i lagano protrljati među prstima da pusti etarska ulja pre nego što je dodate u krem.
– Na kraju, kad dođe vreme za čokoladu, rastopite je lagano na pari i dodajte malo kokosovog ulja—biće glatka i sjajna, savršena za umakanje. Keksiće prethodno rashladite kako bi se čokolada odmah stegnula i napravila tanku, hrskavu koricu.
Priprema ovih keksića je jednostavna i zabavna, a rezultat je desert koji ne samo da izgleda sjajno, već i miriše i prija telu. Prava mala poslastica za tople dane, za goste, ili kada sebi poželite nešto posebno, a zdravije.
Osvežavajući deserti i ukusi
Uz keksiće sa kremom od mente i čokoladom, ne zaboravite da probate i ove sjajne poslastice:
1. Brzi krem kolač sa trešnjama
2. Mango limeta ledene kocke
3. Sirovi kolač sa limunom
Recept Keksići sa kremom od mente i čokoladom
Vreme pripreme: 20 min + 3h za hlađenje
Količina: 16 – 18 keksića
Sastojci:
za keksiće
• 10 velikih Medjool urmi
• 250g bademovog brašna ili fino mlevenih badema
• 3 kašike kakao praha
• 1 kašika kokosovog ulja
• mali prstohvat kamene soli
za krem
• 100g sirovog indijskog oraha
• 80g punomasnog kokosovog mleka
• 3 kašike agava sirupa
• 1 šipka vanile ili kašičica ekstrakta vanile
• 2 kašike sitno seckane sveže mente
• 1/2 limuna
i još
• 80g čokolade za kuvanje
• 1 kašičica kokosovog ulja
Priprema:
1. Urme poparite vodom da očistite od koštice i suvišne ljuske, te sa ostalim sastojcima sjedinite u procesoru.
2. Od dobijene smese napravite parni broj kuglica pa svaku rastanjite u disk na papiru za pečenje i stavite u zamrzivač da se stegnu.
3. Indijski orah poparite vodom i procedite, te zajedno sa kokosovim mlekom sameljite u procesoru da dobijete krem.
4. Posebno sameljite mentu, sok od limuna i agava sirup, te umešajte u krem od indijskog oraha i ovu smesu stavite u frižider da se dobro stegne.
5. Spojite keksiće kremom od mente i ostavite ih u zamrzivač do služenja ili na 60 minuta da se sve dodatno stegne.
6. Rastopite čokoladu na pari zajedno sa kokosovim uljem i umočite polovinu svakog keksića u čokoladu i keksići su spremni da u njima uživate.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.