Savršeno kremaste i neodoljivo osvežavajuće, ledene kocke od manga i limete nezaobilazna su poslastica ovog leta. Slatki ukusi, mirisi, arome koje nas nose na osunčana tropska mesta, sve je tu u svakoj laganoj kockici koju vam donosimo danas.

Gotove veoma brzo i bez pečenja mango limeta ledene kocke su idealan letnji kolač. Spremali smo ih da budu što kremastije i što laganije, bez suvišnih orašastih plodova. I bez suvišnih sastojaka uopšte. Jer leto je za prozračne lagane zalogaje koji rashlađuju i donose osmeh na lice.

Ledene kocke od manga i limete su veoma jednostavan kolač koji ćete napraviti za svega pola sata. A možda i brže.

Zapravo najduže i najteže je čekanje da se dobro rashlade i stegnu u zamrzivaču.

Spremite urme, svež kokos koji smo mi kupili već očišćen i iseckan, slatki mango, limetu, punomasno kokosovo mleko i sirovi indijski orah, malo vanile i mente i kockice su gotove. Čekaju još samo da ih ukrasimo i izvadimo na tacnu.

Jednom odmrznute mogu da stoje u frižideru i ostanu sveže. Čuvajte ih poklopljene kao prijatno slatko iznenađenje posle dugog toplog letnjeg dana.

Pre nego krenemo u kuhinju i uključimo blendere za naše kocke, pozivamo vas do Mercator centar gde vas čekamo sa svim sočnim i svežim sastojcima za ovu poslasticu svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Tropski ukusi u tanjiru

Naš foodie crush ovog meseca su tropski ukusi u tanjiru, ili još bolje na nepcima. Kokos, limeta, mango, vanila, indijski orah, agava, uz ananas, citruse, slatke i tople začine, ovi ukusi karakteristični za tropska podneblja neodoljivo osvežavaju.

Donosimo još malo inspiracije da se rashladite ovog leta.

  1. Pina colada doručak ili poslastica

Šta god da izaberete! Spojite kremasti kokos sa slatkim ananasom i usitnjenim ovsenim pahuljicama, i ostavite preko noći u frižideru. Uz dašak vanile i limete čeka vas pravo uživanje za doručak.

  1. Karamelizovani ananas sa kremom od ruma

Može li bolje od ovoga! Komade ananasa ispecite u tiganju na tihoj vatri uz malo meda da pomognete karamelizaciju i sve te božanstvene sokove. Spremite krem na bazi kokosovog jogurta, agave i ruma kojim ćete preliti gotove kriške ananasa. Pospite sa još malo badema i prepustite se.

  1. Mango sorbe

Jednostavno i neodoljivo. Zaledite mango iseckan na kockice. Dodajte malo limete i agava sirupa pa sve spojite u blenderu za instant sorbe koji možete poslužiti sam ili uz neku toplu tek ispečenu poslasticu. Od banana na primer.

Recept: Mango i limeta ledene kocke

količina: 12 služenja

vreme pripreme: 30 min + 90 min za hlađenje

Sastojci

za koru

  • 10 većih urmi očišćenih od koštice
  • 150g sirovog kokosa
  • 70g kokosovog brašna
  • 2 kašike kokosovog ulja u čvrstom stanju
  • 2 limete

za krem

  • 150g sirovog indijskog oraha omekšalog u vrućoj vodi
  • 400g punomasnog kokosovog mleka
  • 2-3 kašike agava sirupa
  • 2 limete
  • 150g manga iseckanog u kockice
  • štapić vanile po želji

za dekoraciju

  • listići kokosa
  • svež kokos
  • mango
  • listići mente
  1. Četvrtast kalup obložite providnom folijom.
  2. U procesoru usitnite urme i očišćene komade sirovog kokosa, pa umešajte kokosovo ulje, sok od limete i kokosovo brašno da se sve sjedini. Ovu smesu rasporedite u kalup i ostavite da se hladi.
  3. Indijski orah u procesoru ispasirajte u kremastu pastu, dodajte kokosovo mleko, agavu, sok i rendanu koricu limete i po želji unutrašnjost štapića vanile. Sve dobro sjedinite i na kraju umešajte kockice manga. Krem sipajte preko kore i stavite kolač u duboko zamrzavanje.
  4. Pre služenja izvadite 20tak minuta da se kolač otkravi, isecite, dekorišite kokosom, mangom, mentom i poslužite.

Prijatno i uživajte!