Preukusni badem krekeri sa začinskim biljem su zalogaj koji obavezno želimo u meze tanjirima, laganim užinama i piknik korpama. Aromatični, hrskavi i divno orašasti, badem krekeri ostaju dugo sveži i ukusni.
Ako do sada niste pravili domaće krekere imamo recept koji ćete voleti. Prave se brzo i super lako od svega nekoliko sastojaka. Jednostavno testo za krekere ne traži mnogo rada, a uspe bez izuzetka čak i ako ste potpuni početnik u kuhinji.
Brašno od badema pomešali smo sa brašnom od leblebija i zajedno sa ostalim sastojcima i začinskim biljem zamesili tek koliko da se sve spoji u srednje meko testo.
Važan korak u ovom receptu je da tako zamešeno testo ostavimo da se odmori 10tak minuta a zatim rastanjimo oklagijom, najbolje između dva papira za pečenje kako se ovo bezglutensko testo ne bi lepilo ili cepalo.
Dalje je sve veoma lako i zabavno. Isečemo krekere na pravougaonike, kockice, štapiće, možete da koristite čak i modle. Ne zaboravite da svaki kreker izbockate viljuškom, po želji pospete sa još malo krupne morske soli i stavite na pečenje.
Nakon 15tak minuta krekeri su gotovi i spremni za pakovanje ili pravo na sto za celo društvo.
Začini i sveže začinsko bilje su nezaobilazan sastojak koji možete da kombinujete po svom ukusu. Ruzmarin, bosiljak, žalfija, vlašac, timijan, origano pružaju mogućnost da svaki put od istog testa napravite nove ukuse. Začinsko bilje kao i sve sastojke potrebne za krekere pronađite u Mercator centru gde vas čekamo svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Badem krekeri sa začinskim biljem su kao stvoreni uz ove ukuse
Humusi, namazi od graška, pasulja i sočiva, caciki salate, tapenade i patea samo su delić jela koja možete da poslužite uz krekere, a tu su i možda manje očigledni ali jednako ukusni predlozi koje donosimo:
1. Letnja salata od lososa je svojim bogatstvom svežih ukusa savršen kontrast aromatičnim krekerima.
2. Hladna krem čorba od paradajza i aromatični krekeri puni mirisnog začinskog bilja su kao stvoreni za osvežavajući letnji ručak.
3. Sveža salata sa tahini prelivom i začinima je definitivno zalogaj u kojem želimo da uživamo uz fino hrksave badem krekere.
Recept Badem krekeri sa začinskim biljem
količina: 25 – 30 komada
vreme: 40 min
• 150g bademovog brašna
• 150g brašna od leblebija
• 50g zlatnog lana
• 2-3 kašike nutritivnog kvasca
• 100ml vode
• 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 2 kašičice kima
• 1 kašičica soli + krupna so za posipanje
• 3 kašike svežeg sitno seckanog začinskog bilja: ruzmarin, žalfija, timijan
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke da zamesite srednje meko testo. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta.
2. Zagrejte rernu na 180C.
3. Testo rastanjite oklagijom između dva papira za pečenje na oko 1.5cm debljine. Isecite krekere, svaki izbockajte viljuškom i po želji pospite krupnom soli.
4. Pecite ih uz uključen ventilator 15 minuta ili dok ivice krekera ne postanu blago zlatne boje.
5. Sačekajte da se prohlade i poslužite uz namaz po izboru.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.