Paprike u sosu od paradajza punjene fetom i začinima su ukusno, lako i brzo gotovo jelo za svaki dan koje posebno prija sada u ranu jesen.

Inspirisani ukusima grčke kuhinje spojili smo crvene paprike, paradajz, feta sir i grčki jogurt sa aromatičnim začinima, mirisnim origanom i kaparima za jelo ukusno kao samostalni obrok ili deo većeg stola punog mediteranskih đakonija.

Savet: poslužite punjene paprike uz domaći hleb sa maslinovim uljem ili pita hleb, koji je odličan za umakanje u sos. Ako želite da upotpunite mediteranski doživljaj, servirajte ih uz masline i svežu domaću caciki salatu.

Grčka kuhinja poznata je po jelima od punjenog povrća. Pored paprika, često se pune i paradajz, tikvice, vinove loze (dolmades) i patlidžani. Nadev se može kretati od klasične kombinacije pirinča, začinskog bilja i povrća (poznate kao „gemista“), pa sve do bogatijih verzija sa mesom, sirom ili morskim plodovima. Na ovaj način povrće postaje i glavna zvezda stola i hranljiva osnova obroka, a punjenje se lako prilagođava sezoni i ukusu.

Inspiracija za još ukusa mediterana u ranu jesen

Lagani, jednostavni a puni ukusi kao stvoreni za lagano uživanje odlika su čuvene mediteranske kuhinje. Pronađite inspiraciju i u ovim jelima koja ćete sigurno voleti.

Panzanela paprike – sočna panzanella salata, slatke zrele paprike i sveža mocarela čine neodoljiv spoj u ovom jednostavnom receptu.

Sočni punjeni paradajz – paradajz smo punili kombinacijom ukusnog ječma i leblebije uz malo začina za jednostavno, preukusno jelo koje toplo preporučujemo.

Povrće iz rerne sa mocarelom – patlidžan i paradajz isekli smo na kolutove i zajedno sa pečenom paprikom zapekli u rerni uz pomoć domaćeg pesta od golice i sveže mocarele.

Recept: Paprike u sosu punjene fetom
Vreme pripreme: 45 min
Količina: 4-6 služenja

Sastojci
• 4 crvene paprike
• 200g feta sira
• 250g grčkog jogurta
• 1 žumance
• 3 kašičice suvog origana
• 2 kašičice kapara
• 2 kašike maslinovog ulja
• 400g paradajz pelata
• ½ kašičice cimeta
• So i biber po ukusu

Priprema:

1. Paprike presecite na polovine i očistite od semenki da ih pripremite za nadev.
2. Pelat začinite kašičicom origana, cimetom, kašikom maslinovog ulja, solju i biberom po ukusu i sipajte na dno pekača.
3. U dubljoj posudi pomešajte izmrvljen feta sir sa grčkim jogurtom, žumancem, 2 kašičice origana, kaparom i kašikom maslinovog ulja.
4. Ovim nadevom napunite paprike i poređajte ih jednu do druge u pekač preko pelata.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 190C na donjoj rešetki oko 30 minuta ili dok ne vidite zlatne tačkice po nadevu od sira i poslužite toplo.

Prijatno i uživajte!