Paprike u sosu od paradajza punjene fetom i začinima su ukusno, lako i brzo gotovo jelo za svaki dan koje posebno prija sada u ranu jesen.
Inspirisani ukusima grčke kuhinje spojili smo crvene paprike, paradajz, feta sir i grčki jogurt sa aromatičnim začinima, mirisnim origanom i kaparima za jelo ukusno kao samostalni obrok ili deo većeg stola punog mediteranskih đakonija.
Savet: poslužite punjene paprike uz domaći hleb sa maslinovim uljem ili pita hleb, koji je odličan za umakanje u sos. Ako želite da upotpunite mediteranski doživljaj, servirajte ih uz masline i svežu domaću caciki salatu.
Grčka kuhinja poznata je po jelima od punjenog povrća. Pored paprika, često se pune i paradajz, tikvice, vinove loze (dolmades) i patlidžani. Nadev se može kretati od klasične kombinacije pirinča, začinskog bilja i povrća (poznate kao „gemista“), pa sve do bogatijih verzija sa mesom, sirom ili morskim plodovima. Na ovaj način povrće postaje i glavna zvezda stola i hranljiva osnova obroka, a punjenje se lako prilagođava sezoni i ukusu.
Inspiracija za još ukusa mediterana u ranu jesen
Lagani, jednostavni a puni ukusi kao stvoreni za lagano uživanje odlika su čuvene mediteranske kuhinje. Pronađite inspiraciju i u ovim jelima koja ćete sigurno voleti.
Panzanela paprike – sočna panzanella salata, slatke zrele paprike i sveža mocarela čine neodoljiv spoj u ovom jednostavnom receptu.
Sočni punjeni paradajz – paradajz smo punili kombinacijom ukusnog ječma i leblebije uz malo začina za jednostavno, preukusno jelo koje toplo preporučujemo.
Povrće iz rerne sa mocarelom – patlidžan i paradajz isekli smo na kolutove i zajedno sa pečenom paprikom zapekli u rerni uz pomoć domaćeg pesta od golice i sveže mocarele.
Recept: Paprike u sosu punjene fetom
Vreme pripreme: 45 min
Količina: 4-6 služenja
Sastojci
• 4 crvene paprike
• 200g feta sira
• 250g grčkog jogurta
• 1 žumance
• 3 kašičice suvog origana
• 2 kašičice kapara
• 2 kašike maslinovog ulja
• 400g paradajz pelata
• ½ kašičice cimeta
• So i biber po ukusu
Priprema:
1. Paprike presecite na polovine i očistite od semenki da ih pripremite za nadev.
2. Pelat začinite kašičicom origana, cimetom, kašikom maslinovog ulja, solju i biberom po ukusu i sipajte na dno pekača.
3. U dubljoj posudi pomešajte izmrvljen feta sir sa grčkim jogurtom, žumancem, 2 kašičice origana, kaparom i kašikom maslinovog ulja.
4. Ovim nadevom napunite paprike i poređajte ih jednu do druge u pekač preko pelata.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 190C na donjoj rešetki oko 30 minuta ili dok ne vidite zlatne tačkice po nadevu od sira i poslužite toplo.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.