Poslužite ih kao predjelo, ili ukusno a lagano glavno jelo i uživajte u sočnim ukusima punjenog paradajza koji pripremamo u današnjem receptu.

Punjeni paradajz je veoma često jelo širom mediteranskih kuhinja. Ekonomično i veoma lako za pripremu, punjeni paradajz je pravi recept kada se uželite tople domaće kuhinje ili brzog hladnog zalogaja. Jer odličan je u obe varijante.

Mi smo paradajz punili kombinacijom ukusnog ječma i leblebije uz malo začina za jednostavno, preukusno letnje jelo koje toplo preporučujemo.

Mnogo je ukusnih načina da napunite paradajz. Od pirinča, mešanog povrća, pasulja, boba, leblebije, sireva, inćuna, maslina ili bolonjez sosa, zreli punjeni paradajz svaki put će ispasti neodoljivo ukusan.

Tajna je kao i uvek u jednostavnoj pripremi i kvalitetu paradajza. Najbolje su domaće sorte mesnatog paradajza fine tanje kore i unutrašnjosti pune sokova. Paradajz izdubite tako da ostavite par centimetara mesa uz koru. Po želji malo posolite pre punjenja, so će dodatno poterati sokove koji će se tokom pečenja spojiti sa ječmom i leblebijom.

Za još ukusa i zanimljiviju teksturu, deo leblebija možete i da istostirate i poslužite kao dodatak paradajzu. Leblebije pomešajte sa kašikom ulja, malo začina po izboru, recimo dimljene paprike, soli i bibera pa na zagrejanom tiganju istostirajte dok ne postanu zlatnožute i hrskave.

Na kraju još pripremite mešanu zelenu salatu koja sjajno ide uz punjeni paradajz, kao i dobar svež domaći hleb da pokupi sve slasne sokove iz tanjira.

I pre nego krenemo u kuhinju, svratite do nas u Mercator centar po sveže sezonske sastojke, iz organske i bio proizvodnje, kao i sav pribor koji vam može zatrebati u kuhinji. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Lagani i brzi letnji obroci

Da proslavimo svo bogatstvo plodova kasnog leta, pripremili smo inspiraciju za lagane, brze i neverovatno ukusne obroke u kojima ćete uživati. Pripremite ih unapred da vas sačekaju u frižideru ili poslužite odmah pravo na sto.

Sasvim slučajno, svi ovi predlozi su i posni te ih možete poslužiti kao prilog, predjelo ili glavno jelo. Jer to što su posni samo još više ističe pune ukuse povrća.

  1. Tamari miso patlidžan na basmati pirinču
  2. Bulgur obrok salata
  3. Mediteranska pasta sa zelenim povrćem
  4. Losos letnja salata
  5. Ćuftice od sočiva u paprikaš sosu

Recept: Sočni punjeni paradajz sa ječmom i leblebijom

količina: 6 služenja

vreme pripreme: 45 min

Sastojci

  • 6 većih zrelih paradajza
  • 300g ječma skuvanog u vodi
  • 150g leblebije kuvane
  • 1 manja glavica crnog luka na kockice
  • 5-6 sušenih paradajza iz ulja, sitno iseckanih
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašike svežeg origana
  • 1 manja veza peršuna
  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  1. Rernu zagrejte na 190C i pripremite dublju vatrostalnu posudu.
  2. Paradajz operite, isecite „poklopce“ i izdubite ostavljajući oko 1-2cm mesa unutar svakog paradajza. Paradajz za punjenje složite u posudu a deo paradajza koji ste izvadili usitnite nožem i ovlaš ispasirajte kroz cediljku da dobijete gusti sok i stavite sa strane.
  3. Za punjenje pomešajte ječam, leblebiju, crni luk, sušeni paradajz, origano i seckani peršun, dodajte 2 kašike ulja, so, biber po ukusu i sve promešajte da se sastojci spoje. Ovom mešavinom punite paradajze i svaki poklopite.
  4. Pasiranom soku od paradajza dodajte preostalo ulje, posolite i ulijte u posudu u kojoj će se peći paradajz. Zatvorite folijom i stavite u rernu da se peče 20tak minuta.
  5. Nakon toga sklonite foliju, ostavite još 10-15 minuta da se paradajz zapeče i izvadite iz rerne. Poslužite toplo.

Prijatno i uživajte!