Slavimo prve jagode ovim božanstvenim musom, nežnim i laganim kao oblak.
Posni mus od jagoda napravićete lako i brzo od tek tri sastojka, a jedan od njih je fantastično iznenađenje.
Reč je o akvafabi, tečnosti neutralnog ukusa u kojoj se kuvaju i čuvaju leblebije a koja ima sva svojstva belanceta zbog čega naš mus ima ovako prozračnu penastu teksturu poput tradicionalne poslastice.
Akvafabu ćete dobiti super lako jednostavnim otvaranjem teglice leblebija: procedite i mikserom umutite u gust šaum baš kao belanca. Ostatak teglice, tj. leblebije iskoristite za humus ili pripremu ukusnog obroka.
Pored kokosovog krema i akvafabe, potreban vam je još i zaslađivač. Mi smo koristili agave sirup koji možete zameniti bilo kojim tečnim zaslađivačem ili šećerom u prahu.
Opciono dodajte i kašičicu učvršćivača za šlag, a ukoliko želite još malo ukusa i roze boje umešajte par kašika pirea od jagoda koji vam donosimo u receptu.
Mus poslužite uz brzi džem od jagoda sa kardamonom i komoračem čije se arome predivno uklapaju. Rashladite u frižideru i uživajte u ovoj ukusnoj poslastici.
Korak po korak ili sve što treba da znate o pripremi najlepših mus poslastica
Bilo da pravite posni ili tradicionalni mus sa jajima i pavlakom, ovo su neophodni koraci do uvek savršeno penastog musa:
1. Rashlađeni sastojci
I ne samo sastojci. Rashladite posude u kojima mutite pa čak i nastavke miksera. Najbolje koristite metalne posude u kojima se neće zagrevati sastojci tokom mućenja.
2. Pažljivo mutite krem odnosno pavlaku
Nekada vas samo 1-2 minuta deli od svih problema koji ovde mogu da nastanu, a najčešći je razdvajanje masnoće. Pratite mikser i kada primetite da ostavlja čvrste pravilne tragove po kremu zaustavite mućenje.
3. Penasti šaum za najlepši mus
Penasta tekstura musa može da se postigne na više načina, a šaum od akvafabe ili belanaca je naša preporuka. I ovde je potrebno da mutite pažljivo i ne više nego što je potrebno. Za čvrst šaum krenite sa mućenjem na niskoj brzini i postepeno ubrzavajte mikser.
4. Lagano spojite sastojke
Lagano preklapajući spatulom spajajte sastojke, nikako mućenjem ili klasičnim mešanjem, kako bi se zadržalo što više vazduha u kremovima.
5. Dodajte uzbudljive ukuse i boje
Mus možete da obogatite i obojite voćem, čokoladom, kafom, i sl. Za šta god da se odlučite, postarajte se da je tekstura veoma meka i glatka kako ne bi narušila prozračnu nežnu teksturu musa. U ovom slučaju musa sa jagodama, sveže jagode smo prvo usitnili u secku, ispasirali spatulom kroz mrežu cediljke i na kraju umešali i prah od liofilizovanih jagoda za još više ukusa.
Recept Posni mus sa jagodama
Vreme: 15 min i hlađenje 60 min
Količina: 4 služenja
Sastojci za mus:
• 300g kokosovog krema čvrstog dela (1 konzerva)
• 130ml akvafabe (tečnost iz 1 teglice leblebija od 350g)
• 2 kašike agava sirupa
• opciono: 1 kašičica učvršćivača za šlag
• opciono: 2 kašike lioflizovanih jagoda i 80-100g svežih jagoda
Sastojci za brzi džem od jagoda:
• 350g jagoda
• 4 kašike agava sirupa
• Sok od 1 limuna
• ½ kašičice kardamona
• ½ kašičice slatkog komorača u zrnu
Priprema:
1. U kokosov krem dodajte učvršćivač za šlag i agava sirup i umutite mikserom do penastog.
2. U posebnoj posudi mikserom umutite akvafabu u čvrst šaum kao kada mutite belanca.
3. Liofilizovane jagode sameljite u prah a sveže jagode ispasirajte u blenderu te ih mešanjem spojite.
4. Sada lagano umešajte prvo dobijenu smesu od jagoda u umućeni kokos krem, a zatim lagano spatulom umešajte i šaum od akvafabe.
5. Mus poslužite uz brzi džem od jagoda: jagode iseckajte na kockice i zajedno sa ostalim sastojcima kuvajte na nižoj temperaturi skidajući penu sa površine. Nakon dvadesetak minuta ili kada dobijete umereno gustu smesu, sklonite i ohladite.
6. Ohlađen džem sipajte na dno čaše, dodajte još 1-2 kašike svežih iseckanih jagoda i sve prelijte musom. Ohladite u frižideru minimum 60 minuta i poslužite.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.