Pirinčane nudle u kikiriki sosu sa glaziranim tofuom

Ako ste za laku, brzu i neodoljivo ukusnu večeru, imamo pravi recept za vas! Ove glazirane kockice tofua su baš kako treba hrskave i aromatične, a u paru sa kremastim pirinčanim nudlama uronjenim u sos od kikirikija pravo su gastronomsko putovanje po dalekom istoku.

Ne dajte da vas zavara dužina naziva ovog jela, ili lista njegovih sastojaka. Ovo je jedan od onih ultra brzih, jednostavnih obroka koji samo na prvi pogled znaju da zaliče na neke zahtevne i duge pripreme. Daleko od toga, ovo jelo je potvrda da nije sve što je brzo i kuso. A ni nezdravo.

Osim što se priprema u minutima, ovo jelo dozvoljava i igranje sa sastojcima, posebno začinima i slatko-kiselo-ljutim ukusima, jer kako priča kaže, postoji bar 2000 različitih načina da napravite pirinčane nudle. Od svih njih, ovaj u kikiriki sosu je jedan od popularnijih.

Baš kao i glaziranje tofua. Za šta god da se odlučite, svi sastojci za recept kao i oni novi koje možda poželite da dodate ovim ukusima čekaju vas u Mercator Hipermarketu svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Postoji nešto posebno zavodljivo u hrani predviđenoj da se pojede na ulici i s nogu. Ako malo zagrebemo ispod površine većina ovih jela nastajala je prvo u kuhinjama kakvih mama ili baka, a potom izlazila na ulice sveta da uštede, nekom vreme, nekom novac, a svima ponude onaj kao kod kuće osećaj.

I dalje se mnoga takva jela krčkaju na lokalnim tezgama, komšijskim radnjama, dobro poznatim porodičnim kuhinjama za koje nas uz ukuse veže i poverenje. Koje govori da će hrana sigurno biti sveža, topla i ukusna. I baš kao kod kuće, da će nas dočekati prijateljski pozdrav i kratka, ali važna razmena dobrih namera.

Tako je hrana s nogu, brza, street food, kako god je zvali, postala mali svakodnevni prostor da odahnemo. Pouzdana stanica koja će i sutradan biti na istom mestu, sa istim ukusima i istim osmesima. Uz obrok tu je i doza opuštanja, obnavljanje energije i oaza koju sebi možemo da uvek da priuštimo.

Ma kako kratki, upravo ovakvi trenuci, uz obrok ili ne, znaju da budu presudni za osećaj zadovoljstva.

Svaki put kada rešimo da se za trenutak isključimo iz spoljašnje užurbanosti i svu svoju pažnju usmerimo na sebe, imamo priliku da promenimo perspektivu. Presložimo i posložimo sve što smo uradili i sve što treba da uradimo. Oslušnemo šta bi bilo bolje, i kako. Pa tim putem i krenemo. Do sledeće mini stanice.

I što više takvih malih „uključivanja u sebe“ uspemo da priuštimo tokom dana, to lakše odlaze brige i napetosti, a vreme kao da sporije počinje da teče. A zapravo samo teče mnogo kvalitetnije, što znači da smo efikasniji i odmorniji.

Naravno u nekoj od takvih pauza treba nešto i pojesti. Ovoga puta preporučujemo pirinčane nudle u kikiriki sosu i glazirani tofu, sve sa divnim povrćem spremljenim na pari.

U svakom slučaju zdravije varijante brzih obroka koje možete i sami da napravite. Za kod kuće ili poneti, kako god rešite, jer one male trenutke samo za sebe možemo da napravimo bilo gde da smo.

Ukoliko ste ljubitelj egzotičnih obroka, pročitajte naš recept za tropsku salatu i bezalkoholnu pina coladu.

 

Recept za pirinčane nudle u kikiriki sosu sa glaziranim tofuom

Količina: 2 služenja

Vreme: 30min

Za nudle:

  • 1 pakovanje pirinčanih nudli
  • 2 pune kašike glatkog kikiriki putera
  • 4 kašike soja sosa
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica belog luka u prahu ili 2 čena sitno seckana
  • ½ kašičice đumbira u prahu ili rendanog svežeg đumbira
  • 2-3 kašike vode
  • So po ukusu
  • Mladi luk i beli susam za posipanje

 

Za glazirani tofu:

  • 1 pakovanje tofu bloka
  • 1 kašika tapioka ili kukuruznog skroba
  • 2 kašike crne miso paste
  • 4 kašike soja sosa
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 1 – 2 kašičice meda
  • ½ kašičice čili paprike u prahu
  • 2 kašike susamovog ulja
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • Sok od 1 limete

 

Da pripremite nudle:

 

  1. Nudle stavite u veću činiju i prelijte ključalom vodom. Poklopite i ostavite 5-10 minuta da omekšaju.
  2. Ostatak sastojaka pomešajte u gusti sos i umešajte dobro oceđene nudle.
  3. Pospite susamom i seckanim mladim lukom po želji.

 

Da pripremite tofu:

 

  1. Tofu blok dobro ocedite od tečnosti tako što ćete ga pritisnuti između dve daske, a ostatak tečnosti upiti papirnim ubrusom.
  2. Ostatak sastojaka pomešajte u gust preliv.
  3. Iseckajte tofu na kockice i pospite ih skrobom.
  4. Prepecite kockice tofua na tiganju bez ulja dok ne postanu zlatne sa svih strana.
  5. Sklonite sa vatre, prelijte pripremljenim prelivom i promešajte tako da preliv glazira svaku kockicu sa svih strana. Po potrebi kratko vratite na tihu vatru da glazura postane gušća.

 

Nudle i tofu poslužite uz povrće pripremljeno na pari i kriške limete. Uz ovo jelo preporučujemo i mineralnu vodu aromatizovanu svežim kupinama, narom i mentom.

Prijatno i uživajte!