Kolač od badema i maslinovog ulja sa šljivama

Da proslavimo početak najlepših jesenjih ukusa, ovoga puta ušuškali smo slatke domaće šljive u recept za čuveni kolač sa maslinovim uljem.

Koji je senzacija sam po sebi. Baršunasto sočan čak i nakon tri dana u frižideru ovaj pufnasto mekani zalogaj jedan je od onih recepata koji se pamte, čuvaju i prepisuju.

Posebno ovaj u kojem smo obično brašno zamenili bademima za još bogatiji ukus.

Naravno, šljive možete uvek da zamenite kruškama, smokvama, breskvama. Ili da kolač napravite bez voća. Samo sa limunovim sokom, na primer. I sam recept ovde donosimo u dve varijante: sa jajima i posnu.

U svakom slučaju ovo je kolač koji može da bude različit svaki put kada ga iznesemo na sto, jer osnovni recept je veoma jednostavan.

Ne zahteva nikakvu posebnu kuhinjsku tehniku a čini ga tek nekoliko osnovnih sastojaka koji vas svi čekaju u Mercator Centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Pre nego krenemo na mućkanje i pečenje, čeka nas jedan presudan korak.

Svima su nam poznati slučajevi kada isti recept ispadne totalno različito. Ili nikako. Iako smo ga se pridržavali od A do Š.

Iako smo za taj isti recept nabavili najlepše namirnice do kojih smo mogli da dođemo. A iste je trebalo samo malo pomešati i izliti u pleh.

Istina je da su za neke kolače grami i mere posebno važni. Kao i da su za sve kolače važne kvalitetne namirnice.

Ali postoji još nešto. Ono posebno nešto što odvoji običan kolač od božanskog rastapanja na nepcima o kojem bismo pisali poeziju. Onaj za koji nas je baš briga što smo isekli još jedno parče. Jer, neka smo. 

Još od drevnih vremena odnos prema pripremi hrane bio je jednako važan kao i kombinacija sastojaka. Smatralo se da je za uspeh i ukus presudno čak i raspoloženje osobe čiji prsti dodiruju hranu.

Kao i da sve što unosimo u sebe i čime se okružujemo ima svoju hranljivu vrednost.

To bi značilo da nas osim samih namirnica, hrani i njihov miris, izgled, ukus, lepe želje i posvećenost osobe koja ih je pripremila, mesto gde jedemo, sa kim, kada i zašto.

Preneseno u modernu kuhinju današnjice ovo bi bilo vežbanje potpune prisutnosti, fokusa i lepih namera. Potpuni kuhinjski mindfulness.

Zen stanje uma očišćenog od pretpostavki, očekivanja i predrasuda koje počinje mnogo pre nego uopšte krenemo u kuhinju:

  1. Šta osetimo kada pomislimo na kuvanje?

I to ne uopšteno, mada se i to računa, već baš u tom trenutku pre nego krenemo u kuhinju:

Koliko smo radosni, zadovoljni, smireni?

Da li je kuvanje čin brige o sebi, okupljanje oko zajedničkog stola, negovanje zdravlja, kreativnosti, prostora za sebe?

Ima toliko dobrih razloga da kuvamo. Osvešćivanje i podsećanje na samo naš razlog da baš tog trenutka kuvamo je prvi i presudan korak ulaženja u odgovarajuće raspoloženje.

  1. Može li zahvalnost da se prelije u kolač?

Na svežim namirnicama i prilici da ih pripremimo. Svaki put kada pripremamo hranu imamo priliku da se samo kroz dodir sa namirnicama povežemo sa obiljem prirode koja nas okružuje.

Jednako kao i da osetimo zahvalnost na onima za koje hranu pripremamo.

  1. Uživanje svim čulima dobilo je novo značenje.

Možemo da se divimo boji maslinovog ulja. Slušamo presipanje badema iz tegle u blender. Ili ritam struganja korice limuna. Upijamo miris kolača tek izvađenog iz rerne. Osetimo svako zrnce kokosovog šećera pod prstima.

Uživamo u promenama boja, mirisa, ukusa namirnica tokom samog procesa kuvanja.

Igramo se začinima, voćem, oblicima i slivamo radost u mešanje, izlivanje, ređanje, serviranje, i na kraju i u samu konzumaciju jela.

Negde u ovom procesu samo primetimo kako više ne razmišljamo o onom što je bilo ili šta će biti. Primetimo kako ne žurimo nigde i kako se sve odvija baš onako kako treba. Kroz mir i radost.

Ako ste veliki sladokusac, preporučujemo vam da takođe napravite i probate ovu božanstvenu tortu sa malinama.

Recept za kolač od badema i maslinovog ulja sa šljivama

Količina: 10 – 12 služenja

Vreme: 45min

Za testo:

  • 350g veoma fino mlevenog sirovog badema ili bademovog brašna
  • ½ kašičice morske soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • rendana korica 2 limuna
  • 150g kokosovog šećera
  • 150ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 jaja / za biljnu verziju 2 pune kašike mlevenog lana
  • 240ml nezaslađenog bademovog mleka
  • sok ½ limuna
  • 1 kašičica vanila ekstrakta po želji

Za nadev:

  • 250-300g šljiva
  • 3 kašike badem listića
  • 2 kašike kokosovog šećera

Da pripremite kolač:

  1. Šljive operite, osušite i iseckajte na tanje listiće.
  2. Ako koristite mleveni lan dobro pomešajte sa oko 4 kašike vode i ostavite sa strane da nabubri u gušću smesu nalik na puding.
  3. Uključite rernu na 170C
  4. Pomešajte mlevene bademe, morsku so i prašak za pecivo za suve sastojke.
  5. U drugoj činiji sjedinite mešanjem ulje, šećer, jaja ili „lanena jaja“, sok od limuna, polovinu količine biljnog mleka i ekstrakt vanile za mokre sastojke.
  6. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim uz stalno mešanje da se sve lepo sjedini. Postepeno umešajte po potrebi ostatak biljnog mleka da dobijete gušću žitku smesu. Na kraju umešajte rendanu koricu limuna.
  7. Testo razvucite oko 2.5cm debljine u pleh obložen papirom za pečenje. Poređajte šljive i pospite šećerom i listićima badema.
  8. Kolač pecite oko 20 minuta ili dok ne porumeni.
  9. Ohlađen kolač isecite na kriške i poslužite.

Prijatno i uživajte!