Kukuruz šećerac nam je jedan od omiljenih ukusa leta, a sada smo ga spakovali u gustu i kremastu čorbu koju ćete obožavati. Poslužite je uz dobar domaći hleb i miks svežih zelenih salata za okrepljujući ručak ili lagan obrok u svako doba dana.

Krem čorba od kukuruza, tikvica i povrća je letnji odgovor jela na kašiku koja dobro poznatim aromama greju i nepca i dušu, i svakim zalogajem razuveravaju da je sve baš kako treba.

Kremasti slatki kukuruz šećerac i hrskave sveže tikvice su fenomenalan spoj u ovoj krem čorbi. Za puniji ukus dodali smo šargarepu, crni i beli luk, mladi žuti krompir koji je doprineo krem svilenoj teksturi čorbe, a sve zaokružili kokosovim mlekom i začinima.

Veoma jednostavan recept koji traži tek nešto seckanja i pripreme povrća koje veoma brzo bude gotovo. Praktično najzahtevniji deo ovog recepta je karamelizacija crnog luka na samom početku. Korak koji zahteva mešanje i pažnju da se luk ravnomerno udinsta sve do zlatnožute boje kako bi se tokom dalje pripreme potpuno stopio sa ostalim sastojcima i čorbi dao bogatiji ukus.

Mi smo čorbu poslužili sa dosta seckanog peršuna i već serviranu začinili mešavinom čili paste i maslinovog ulja. Peršun slobodno zamenite začinskim biljem po ukusu, sjajno idu vlašac, origano, bosiljak, korijander, mirođija, celer. Ako ne volite ljuto, preskočite čili pastu i čorbu začinite maslinovim uljem i slatkom tucanom paprikom.

U svakom slučaju sa svim sastojcima za čorbu, velikim izborom začinskog bilja, začina i svežeg sezonskog povrća, čekamo vas u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Najlepši ukusi leta

Kukuruz je sada u jeku sezone stoga predlažemo da iskoristite ovu svestranu namirnicu i poigrate se ukusima u čemu vas možda inspiriše baš neki od naših predloga za jela sa kukuruzom

  1. Aromatična salsa sa kukuruzom

Spojte slatki kukuruz sa hrskavom crvenom paprikom, čeri paradajzom, avokadom i crvenim lukom. Za dresing iseckajte dosta začinskog bilja po ukusu, spremite dobro maslinovo ulje, balzamiko sirće, so i limun. Rashladite i uživajte uz pita hleb.

  1. Pečeni kukuruz sa pancetom

Pečeni kukuruz u klipu nije ništa novo. Ali ako ga 10 minuta pre kraja pečenja uvijete u listove slanine i premažete puterom i pospete vlašcem onda dobijate potpuno neodoljive zalogaje za pamćenje.

  1. Zapečena pasta sa kukuruzom i sirom

Sjajan recept i ako imate viška kratke skuvane paste. Pomešajte je sa kukuruzom, parmezanom, bosiljkom, začinite po ukusu i sipajte u vatrostalnu posudu. Prelijte mešavinom jaja i pavlake, po želji dodajte i malo mocarele i za 20tak minuta imate savršen ručak na stolu.

Recept: Krem čorba od kukuruza tikvica i povrća

količina: 4 – 6 služenja

vreme pripreme: 40 min

Sastojci

  • 1 manji crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • 400g zrna kukuruza šećerca
  • 250g tikvice
  • 200g mlade šargarepe
  • 200g krompira
  • 1l vode
  • 250ml punomasnog kokosovog mleka
  • 1 kašičica kima u zrnu
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so po ukusu

za serviranje

  • 1 veza peršuna
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašičica čili paste
  1. Sitno iseckajte crni i beli luk, tikvice, šargarepu i krompir.
  2. U zagrejanu dublju šerpu dodajte ulje, crni luk i kim i dinstajte dok se luk ne karamelizuje da postane zlatnožute boje.
  3. Kada je luk gotov, dodajte beli luk, krompir, šargarepu i kukuruz. Prelijte vodom i posolite. Kuvajte poklopljeno na srednjoj vatri dok se povrće ne skuva i sklonite sa ringle.
  4. Odvadite 1/3 povrća a ostatak ispasirajte štapnim mikserom. U ispasirano povrće sipajte kokosovo mleko, dodajte tikvice i još soli po ukusu pa vratite na vatru još par minuta da proključa i tikvice omekšaju.
  5. Kada je čorba gotova umešajte ostatak povrća, seckani peršun a po želji začinite mešavinom maslinovog ulja i čili paste.

Prijatno i uživajte!