Kukuruz šećerac nam je jedan od omiljenih ukusa leta, a sada smo ga spakovali u gustu i kremastu čorbu koju ćete obožavati. Poslužite je uz dobar domaći hleb i miks svežih zelenih salata za okrepljujući ručak ili lagan obrok u svako doba dana.
Krem čorba od kukuruza, tikvica i povrća je letnji odgovor jela na kašiku koja dobro poznatim aromama greju i nepca i dušu, i svakim zalogajem razuveravaju da je sve baš kako treba.
Kremasti slatki kukuruz šećerac i hrskave sveže tikvice su fenomenalan spoj u ovoj krem čorbi. Za puniji ukus dodali smo šargarepu, crni i beli luk, mladi žuti krompir koji je doprineo krem svilenoj teksturi čorbe, a sve zaokružili kokosovim mlekom i začinima.
Veoma jednostavan recept koji traži tek nešto seckanja i pripreme povrća koje veoma brzo bude gotovo. Praktično najzahtevniji deo ovog recepta je karamelizacija crnog luka na samom početku. Korak koji zahteva mešanje i pažnju da se luk ravnomerno udinsta sve do zlatnožute boje kako bi se tokom dalje pripreme potpuno stopio sa ostalim sastojcima i čorbi dao bogatiji ukus.
Mi smo čorbu poslužili sa dosta seckanog peršuna i već serviranu začinili mešavinom čili paste i maslinovog ulja. Peršun slobodno zamenite začinskim biljem po ukusu, sjajno idu vlašac, origano, bosiljak, korijander, mirođija, celer. Ako ne volite ljuto, preskočite čili pastu i čorbu začinite maslinovim uljem i slatkom tucanom paprikom.
U svakom slučaju sa svim sastojcima za čorbu, velikim izborom začinskog bilja, začina i svežeg sezonskog povrća, čekamo vas u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Najlepši ukusi leta
Kukuruz je sada u jeku sezone stoga predlažemo da iskoristite ovu svestranu namirnicu i poigrate se ukusima u čemu vas možda inspiriše baš neki od naših predloga za jela sa kukuruzom
- Aromatična salsa sa kukuruzom
Spojte slatki kukuruz sa hrskavom crvenom paprikom, čeri paradajzom, avokadom i crvenim lukom. Za dresing iseckajte dosta začinskog bilja po ukusu, spremite dobro maslinovo ulje, balzamiko sirće, so i limun. Rashladite i uživajte uz pita hleb.
- Pečeni kukuruz sa pancetom
Pečeni kukuruz u klipu nije ništa novo. Ali ako ga 10 minuta pre kraja pečenja uvijete u listove slanine i premažete puterom i pospete vlašcem onda dobijate potpuno neodoljive zalogaje za pamćenje.
- Zapečena pasta sa kukuruzom i sirom
Sjajan recept i ako imate viška kratke skuvane paste. Pomešajte je sa kukuruzom, parmezanom, bosiljkom, začinite po ukusu i sipajte u vatrostalnu posudu. Prelijte mešavinom jaja i pavlake, po želji dodajte i malo mocarele i za 20tak minuta imate savršen ručak na stolu.
Recept: Krem čorba od kukuruza tikvica i povrća
količina: 4 – 6 služenja
vreme pripreme: 40 min
Sastojci
- 1 manji crni luk
- 3-4 čena belog luka
- 400g zrna kukuruza šećerca
- 250g tikvice
- 200g mlade šargarepe
- 200g krompira
- 1l vode
- 250ml punomasnog kokosovog mleka
- 1 kašičica kima u zrnu
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- so po ukusu
za serviranje
- 1 veza peršuna
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica čili paste
- Sitno iseckajte crni i beli luk, tikvice, šargarepu i krompir.
- U zagrejanu dublju šerpu dodajte ulje, crni luk i kim i dinstajte dok se luk ne karamelizuje da postane zlatnožute boje.
- Kada je luk gotov, dodajte beli luk, krompir, šargarepu i kukuruz. Prelijte vodom i posolite. Kuvajte poklopljeno na srednjoj vatri dok se povrće ne skuva i sklonite sa ringle.
- Odvadite 1/3 povrća a ostatak ispasirajte štapnim mikserom. U ispasirano povrće sipajte kokosovo mleko, dodajte tikvice i još soli po ukusu pa vratite na vatru još par minuta da proključa i tikvice omekšaju.
- Kada je čorba gotova umešajte ostatak povrća, seckani peršun a po želji začinite mešavinom maslinovog ulja i čili paste.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.