Ma kakvo da je stanje kose pre leta, vremenski uslovi utiču na zdravlje kose. Veća izloženost suncu i spoljnim uslovima, morska, bazenska voda i često mokra kosa sa kojom boravimo napolju, sve ovo mogu biti uzroci oslabljene kose suvih ili ispucalih krajeva.

Dobra vest je da ima mnogo načina da oporavimo kosu. Sve dok nezi svoje kose prilazimo holistički, iznutra i spolja, veoma efikasno možemo da joj povratimo sjaj i podstaknemo rast. Dok će izbor konkretnih tretmana zavisiti od tipa i stanja vaše kose, o čemu je najbolje posavetovati se sa provereno dobrim frizerom, neke od najefikasnijih terapija za oporavak kose su nam na dohvat ruke.

I stižu pravo iz prirode.

  1. Nahranite kosu, iznutra

Nije tajna da zdravlje kose kreće od ishrane. Omega 3 masnoće, proteini, vitamini B grupe, beta karoteni, vitamin C i E, gvožđe, cink, sve u svemu uravnotežena celovita ishrana je ključna za zdravu kosu.

Namirnice koje kosa posebno voli: avokado, losos, jaja, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, slatki krompir, crveno i žuto voće bogato vitaminom C i beta karotenom.

Za hidrataciju kose tu su krastavac, celer, semenke lana, orah, jaja, losos, i naravno dovoljan unos vode.

The Body Shop, kokejcija za negu suve kose sa bananom

  1. Obezbedite redovnu negu skalpa

Zdrav skalp je mnogo više od kose bez peruti. Na prvom mestu to znači dobru ishranjenost na ćelijskom nivou, mogućnost da do korena kose stignu svi nutrijenti koje smo uneli ishranom. Kada govorimo o površinskoj nezi skalpa ona podrazumeva održanje optimalnog stanja mikrobioma kože glave koji je štiti od svih štetnih spoljnih uticaja, iritacija i patogena.

Nega skalpa stoga mora da uključuje aktivnosti za bolju cirkulaciju i regulaciju stresa koji igra veliku ulogu u zdravlju skalpa i kose:

Redovna ciljana fizička aktivnost poput brze šetnje, treninga snage, sve do posebnih joga položaja i opuštanja vratnog i ramenog pojasa.

Svakodnevno pažljivo četkanje kose koje stimuliše kožu glave. Odaberite meku ili četku sa drvenim vrhovima i četkajte po segmentima, odozdo ka spoljnim delovima kose.

Povremene masaže i pakovanja za kosu odabranim uljima i proizvodima koji hrane i neguju skalp, uz pravilno i ne suviše često pranje kose i kože glave.

The Body Shop, kolekcija za negu kovrdžave kose sa ricinusovim uljem sa Jamajke

  1. Meditacija i rad sa dahom

Vežbama disanja utičemo na bolju ishranjenost tkiva kiseonikom što ima direktan uticaj na oporavak i zdravlje kose. Dovoljno kiseonika i bolja cirkulacija znače optimalnu ishranjenost kose kao i njenu snagu da se obnavlja i raste.

Meditacija sa svoje strane doorinosi boljoj cirkulaciji, i zajedno sa vežbama disanja, utiče na opuštanje, redukciju stresa, balans nervnog kao i endokrinog sistema.

Udružene sa balansiranom celovitom ishranom i fizičkom aktivnošću, meditacija i rad sa dahom podižu proizvodnju endorfina, tzv.hormona sreće i čine da se osećamo dobro u svojoj koži što se uvek vidi spolja. Pa i kroz blistavu, bujnu, zdravu kosu.

Benu apoteka, Vichy šampon protiv opadanja kose

Benu apoteka, Terra Nova kompleks vitamin za kosu kožu i nokte

Benu apoteka, Nuxe suvo ulje za kosu, telo i lice