Slavimo prve jagode ovim božanstvenim musom, nežnim i laganim kao oblak.

Posni mus od jagoda napravićete lako i brzo od tek tri sastojka, a jedan od njih je fantastično iznenađenje.

Reč je o akvafabi, tečnosti neutralnog ukusa u kojoj se kuvaju i čuvaju leblebije a koja ima sva svojstva belanceta zbog čega naš mus ima ovako prozračnu penastu teksturu poput tradicionalne poslastice.

Akvafabu ćete dobiti super lako jednostavnim otvaranjem teglice leblebija: procedite i mikserom umutite u gust šaum baš kao belanca. Ostatak teglice, tj. leblebije iskoristite za humus ili pripremu ukusnog obroka.

Pored kokosovog krema i akvafabe, potreban vam je još i zaslađivač. Mi smo koristili agave sirup koji možete zameniti bilo kojim tečnim zaslađivačem ili šećerom u prahu.

Opciono dodajte i kašičicu učvršćivača za šlag, a ukoliko želite još malo ukusa i roze boje umešajte par kašika pirea od jagoda koji vam donosimo u receptu.

Mus poslužite uz brzi džem od jagoda sa kardamonom i komoračem čije se arome predivno uklapaju. Rashladite u frižideru i uživajte u ovoj ukusnoj poslastici.

Korak po korak ili sve što treba da znate o pripremi najlepših mus poslastica

Bilo da pravite posni ili tradicionalni mus sa jajima i pavlakom, ovo su neophodni koraci do uvek savršeno penastog musa:

1. Rashlađeni sastojci
I ne samo sastojci. Rashladite posude u kojima mutite pa čak i nastavke miksera. Najbolje koristite metalne posude u kojima se neće zagrevati sastojci tokom mućenja.
2. Pažljivo mutite krem odnosno pavlaku
Nekada vas samo 1-2 minuta deli od svih problema koji ovde mogu da nastanu, a najčešći je razdvajanje masnoće. Pratite mikser i kada primetite da ostavlja čvrste pravilne tragove po kremu zaustavite mućenje.
3. Penasti šaum za najlepši mus
Penasta tekstura musa može da se postigne na više načina, a šaum od akvafabe ili belanaca je naša preporuka. I ovde je potrebno da mutite pažljivo i ne više nego što je potrebno. Za čvrst šaum krenite sa mućenjem na niskoj brzini i postepeno ubrzavajte mikser.
4. Lagano spojite sastojke
Lagano preklapajući spatulom spajajte sastojke, nikako mućenjem ili klasičnim mešanjem, kako bi se zadržalo što više vazduha u kremovima.
5. Dodajte uzbudljive ukuse i boje
Mus možete da obogatite i obojite voćem, čokoladom, kafom, i sl. Za šta god da se odlučite, postarajte se da je tekstura veoma meka i glatka kako ne bi narušila prozračnu nežnu teksturu musa. U ovom slučaju musa sa jagodama, sveže jagode smo prvo usitnili u secku, ispasirali spatulom kroz mrežu cediljke i na kraju umešali i prah od liofilizovanih jagoda za još više ukusa.

Recept Posni mus sa jagodama
Vreme: 15 min i hlađenje 60 min
Količina: 4 služenja

Sastojci za mus:
• 300g kokosovog krema čvrstog dela (1 konzerva)
• 130ml akvafabe (tečnost iz 1 teglice leblebija od 350g)
• 2 kašike agava sirupa
• opciono: 1 kašičica učvršćivača za šlag
• opciono: 2 kašike lioflizovanih jagoda i 80-100g svežih jagoda

Sastojci za brzi džem od jagoda:
• 350g jagoda
• 4 kašike agava sirupa
• Sok od 1 limuna
• ½ kašičice kardamona
• ½ kašičice slatkog komorača u zrnu

Priprema:

1. U kokosov krem dodajte učvršćivač za šlag i agava sirup i umutite mikserom do penastog.
2. U posebnoj posudi mikserom umutite akvafabu u čvrst šaum kao kada mutite belanca.
3. Liofilizovane jagode sameljite u prah a sveže jagode ispasirajte u blenderu te ih mešanjem spojite.
4. Sada lagano umešajte prvo dobijenu smesu od jagoda u umućeni kokos krem, a zatim lagano spatulom umešajte i šaum od akvafabe.
5. Mus poslužite uz brzi džem od jagoda: jagode iseckajte na kockice i zajedno sa ostalim sastojcima kuvajte na nižoj temperaturi skidajući penu sa površine. Nakon dvadesetak minuta ili kada dobijete umereno gustu smesu, sklonite i ohladite.
6. Ohlađen džem sipajte na dno čaše, dodajte još 1-2 kašike svežih iseckanih jagoda i sve prelijte musom. Ohladite u frižideru minimum 60 minuta i poslužite.

Prijatno!