Zapečeni aromatični pasulj sa povrćem i sirom
Kremasto, mirisno jelo puno sokova sezonskog povrća – ovaj aromatični pasulj iz rerne ima sve što želimo od dobrog ručka ovog septembra. Na sve to ima i baš kako treba do zlatnog rastopljenu koricu od sira.
Preostaje samo da spremimo dobar komad hleba kojim ćemo da pokupimo sve ono sočno što se krije ispod zapečene površine, ili kako smo spremili ovog puta, zapečemo i hleb sa parmezanom. Za još više uživanja, i pravi ručak za ulazak u jesenju sezonu.
Ako još niste probali kombinaciju pasulja i sira, toplo je preporučujemo možda baš uz ovaj naš recept.
Za ovo jelo možete da koristite bilo koji beli skuvani pasulj koji volite a najbolje onaj krupniji, koji već gotov koji možete da nađete kod nas u Mercator centru.
Osim krupnog belog pasulja, biće vam potreban i sir koji se lako topi, ili onako kako volite. Pored mocarela ili čedar sira koji su klasici za potpuno otapanje, predlažemo da probate i druge, posebno ako ste već ljubitelj sireva.
U ovom receptu koristili smo provolone sir seckan na kockice koji se otopio dovoljno za super kremastu unutrašnjost a pritom prilično zadržao oblik i finu koricu.
Sirevi koji će se ovako fino rastapati su još i grijer, gauda, bri ili ementaler, a ako želite još hrskavosti, pre rerne pospite celo jelo rendanim parmezanom.
Sve ove i mnoge druge sireve kao i uvek sveže sezonske namirnice možete da nabavite u našem Mercator centru gde vas čekamo svakog radnog dana od 08.00 – 22.00h.
Naš zapečeni aromatični pasulj je divan obrok kojim lagano ulazimo u jesenju sezonu. Okrećemo se toplijim jelima i ukusima koji greju i nepca i dušu. Da što bolje iskoristimo sezonu ove jeseni, pre nego pređemo na recept, pišemo ovde podsetnik o namirnicama koje su upravo sada, krajem leta i početkom jeseni u punoj sezoni.
- Povrće
Paprika paradajz tikvice patlidžan šargarepa cvekla karfiol bundeva koren celera brokoli blitva kelj kupus praziluk kukuruz šećerac paštrnak slatki krompir
- Voće
Maline kupine brusnica kruške jabuke breskve nektarine smokve grožđe šljive dinja lubenica
- Ostalo
Pečurke, orasi i orašasti plodovi, golica, đumbir, žalfija, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, peršun
Recept
Zapečeni aromatični pasulj sa povrćem i sirom
količina: 2 – 4 služenja
vreme pripreme: 30 min
Sastojci
- 300g skuvanog krupnog belog pasulja
- 3-4 čena belog luka
- 10 – 15 čeri paradajza isečenog na polovine
- 3 pečene crvene paprike iscepkane na listiće
- 1 kašika kapara
- 6 listova sveže žalfije
- šaka svežeg bosiljka, ili po ukusu
- 150g sira seckanog na kockice (provolone, mocarela, čedar)
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1-2 kašičice tucane paprike
- so, biber
- U tiganju na srednjoj vatri zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i kratko propržite beli luk i žalfiju tek da se razviju arome, pazeći da ne zagori.
- Dodajte paradajz u tiganj, blago zgnječite viljuškom da pusti sokove, posolite i dinstajte još 1-2 minuta.
- U tiganj dodajte papriku i pasulj, tucanu papriku, biber i po potrebi još malo soli. Sve promešajte, dinstajte još 1-2 minuta i sklonite sa ringle.
- Rasporedite kapar i kockice sira. Prelijte kašikom ulja i stavite u rernu na 200C da se zapeče dok se sir ne rastopi i postane zlatan.
- Gotovo jelo po želji začinite sa još paprike ili bibera, pospite svežim bosiljkom i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.