Lubenica a slana? O da, probajte je obavezno!

Donosimo vam sjajan recept idealan za letnje zabave i veliko društvo. Fenomenalno osvežavajuće lubenica meze izazvaće oduševljenje kako ukusom tako i efektnim izgledom.
Gotova je za svega 10tak minuta, super lako i odlično slaže sa ostatkom meze tanjira. Mi smo je spojili sa blagim krem sir namazom, a sjajna je sa raznim humusima, belim sirevima, paradajzom, krastavcem, maslinama, pršutom, praktično svim delicijama o čemu vam detaljnije pišemo nešto niže u tekstu.

Sve što vam je potrebno za ovaj recept jeste slatka zrela lubenica i svega nekoliko sastojaka: tamari sos, sok od limuna, ekstra devičansko maslinovo ulje, đumbir, svež bosiljak i čili paprika ako volite pikantno.
Malo mućkanja, kratko mariniranje i lubenica je gotova da je iznesete na sto i osvoji uzvike oduševljenja.

Pre nego krenemo u kuhinju, pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept i neodoljive delicije za vaše meze tanjire. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Slana lubenica za osvežavajuće letnje zabave
Lubenica veoma brzo upija sve ukuse posebno kada je pripremite ovako u marinadi zato se sjajno slaže sa brojnim slanim kombinacijama.

1. Lubenica salata sa feta sirom i mentom
Možda najpoznatija slana kombinacija lubenice je upravo jednostavna salata od lubenice, feta sira, menta, malo soli i svežeg limunovog soka.
Slobodno joj dodajte hrskavi krastavac, papriku, svež paradajz čak i zelene salate, za još bogatiji ukus.
Ovu salatu poslužite uz selekciju pršuta, sitne ribe sa grila ili maslina sa bademima.
2. Lubenica i avokado salsa
Kockice lubenice i avokada spojite sa sitno seckanim crvenim lukom i crvenom paprikom, začinite balzamikom, uljem i malo soli za savršenu letnju salsu.
Ovu salsu poslužite uz tostiran kukuruzni hleb, tortilje, klasičan humus ili namaz od krem sira: pomešajte svoj omiljeni beli sir sa par kašika grčkog jogurta da dobijete krem koji će vam poslužiti kao osnova za salsu ili naše marinirane štapiće od lubenice.
3. Lubenica Kapreze
Klasičnom spoju paradajza bosiljka i mocarele dodajte tanke kriške lubenice. Posolite, prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i dodajte malo sveže samlevenog bibera.
Ovu salatu poslužite uz grilovano belo meso, krostine sa belim lukom ili biljne burgere.

Recept Lubenica meze
količina: 4 služenja
vreme: 10 min

• 400g lubenice isečene na štapiće
• 2 kašike tamari sosa
• 2 kašike svežeg ceđenog soka od limuna
• 1.5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 1 kašičica đumbira u prahu
• 1 kašičica čili paprike
• 1 kašika svežeg bosiljka

Priprema:

1. Pomešajte tamari, sok od limuna, ulje, đumbir i čili.
2. Prelijte preko štapića lubenice, dodajte seckani bosiljak i promešajte tako da se svaki štapić od lubenice obloži marinadom. Ovo je najbolje da uradite u činiji koju možete da zatvorite poklopcem i jednostavno par puta okrenete kako bi štapići zadržali oblik.
3. Ostavite da stoji 3-5 minuta i poslužite uz humus ili sirni namaz po izboru. Po želji pospite sa još čilija, crnog kima ili susama.