Kada vam zatreba ručak koji je brzo gotov, ali ne deluje kao kompromis – ove lagane letnje taljatele u zelenom sosu su idealan izbor. Gotove su za manje od pola sata, a pune su ukusa.

Zahvaljujući kombinaciji spanaća, avokada i maslinovog ulja ove taljatele neguju iznutra i imaju potrebnu dozu lakoće i svežine koju tražimo, naročito u toplijim danima.
Parmezan i orašasti plodovi daju na punoći ukusa dok feta sir i čili na kraju podižu sve na viši nivo – blago pikantno, slano, kremasto i zeleno u svakom zalogaju.
Ukoliko želite sir možete zameniti biljnim opcijama: parmezan sa par kašika nutritivnog kvasca uz biljni feta sir za serviranje.
Ovo jelo možete servirati toplo, ali je jednako ukusno i kao hladna pasta salata – za poneti, za deljenje ili jednostavno za uživanje bez puno truda.

Još tri ideje za lagane sosove uz testeninu

Ako volite ovu vrstu jela – brzo, zeleno, kremasto – evo još nekoliko predloga koje lako možete pripremiti uz omiljenu pastu:

1. Sos od pečene tikvice i limuna
Ispecite tikvice u rerni sa maslinovim uljem i belim lukom, pa ih izmiksajte uz malo limunovog soka, kašiku parmezana i listiće nane. Rezultat je lagan, blago dimljen sos koji osvežava i prija čak i kada se pasta servira hladna.

2. Jogurt, krastavac i mirođija
Grčki jogurt pomešajte sa rendanim krastavcem, mirođijom, maslinovim uljem i belim lukom. Ovaj sos ne zahteva blendiranje, a uz pastu od spelte ili integralnu testeninu dobija se jelo koje je osvežavajuće, blago i savršeno za tople dane.

3. Mediteranska pasta
Krem sos za mediteransku pastu pravili smo od dobro poznate kombinacije začinskog bilja i zelenog povrća. Brokoli, grašak, mirođija i menta sjajno se nadopunjuju za super ukusan i kremast sos koji vam donosimo u ovom receptu.

Recept: Taljatele u laganom zelenom sosu

Vreme pripreme: 25 min
Količina: 3-4 služenja

Sastojci:
• 200g taljatela
• 450g svežeg mladog spanaća
• 2 avokada
• 100g parmezana
• 50g badema ili oraha
• 100g feta sira
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1 kašičica čili papričice po ukusu
• So i biber po ukusu
Priprema:

1. Kuvajte taljatele u kipućoj slanoj vodi po uputstvu sa pakovanja.
2. U procesor ili jači blender stavite spanać, 2 kutlače vode u kojoj se kuvaju taljatele, avokado, parmezan, bademe, maslinovo ulje i sve sameljite u ujednačenu smesu. Začinite sa malo soli i bibera.
3. Procedite taljatele i odmah ih uvaljajte u zeleni sos.
4. Poslužite posute feta sirom, čili papričicom i maslinovim uljem.

Prijatno i uživajte!