Kada vam zatreba ručak koji je brzo gotov, ali ne deluje kao kompromis – ove lagane letnje taljatele u zelenom sosu su idealan izbor. Gotove su za manje od pola sata, a pune su ukusa.
Zahvaljujući kombinaciji spanaća, avokada i maslinovog ulja ove taljatele neguju iznutra i imaju potrebnu dozu lakoće i svežine koju tražimo, naročito u toplijim danima.
Parmezan i orašasti plodovi daju na punoći ukusa dok feta sir i čili na kraju podižu sve na viši nivo – blago pikantno, slano, kremasto i zeleno u svakom zalogaju.
Ukoliko želite sir možete zameniti biljnim opcijama: parmezan sa par kašika nutritivnog kvasca uz biljni feta sir za serviranje.
Ovo jelo možete servirati toplo, ali je jednako ukusno i kao hladna pasta salata – za poneti, za deljenje ili jednostavno za uživanje bez puno truda.
Još tri ideje za lagane sosove uz testeninu
Ako volite ovu vrstu jela – brzo, zeleno, kremasto – evo još nekoliko predloga koje lako možete pripremiti uz omiljenu pastu:
1. Sos od pečene tikvice i limuna
Ispecite tikvice u rerni sa maslinovim uljem i belim lukom, pa ih izmiksajte uz malo limunovog soka, kašiku parmezana i listiće nane. Rezultat je lagan, blago dimljen sos koji osvežava i prija čak i kada se pasta servira hladna.
2. Jogurt, krastavac i mirođija
Grčki jogurt pomešajte sa rendanim krastavcem, mirođijom, maslinovim uljem i belim lukom. Ovaj sos ne zahteva blendiranje, a uz pastu od spelte ili integralnu testeninu dobija se jelo koje je osvežavajuće, blago i savršeno za tople dane.
3. Mediteranska pasta
Krem sos za mediteransku pastu pravili smo od dobro poznate kombinacije začinskog bilja i zelenog povrća. Brokoli, grašak, mirođija i menta sjajno se nadopunjuju za super ukusan i kremast sos koji vam donosimo u ovom receptu.
Recept: Taljatele u laganom zelenom sosu
Vreme pripreme: 25 min
Količina: 3-4 služenja
Sastojci:
• 200g taljatela
• 450g svežeg mladog spanaća
• 2 avokada
• 100g parmezana
• 50g badema ili oraha
• 100g feta sira
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1 kašičica čili papričice po ukusu
• So i biber po ukusu
Priprema:
1. Kuvajte taljatele u kipućoj slanoj vodi po uputstvu sa pakovanja.
2. U procesor ili jači blender stavite spanać, 2 kutlače vode u kojoj se kuvaju taljatele, avokado, parmezan, bademe, maslinovo ulje i sve sameljite u ujednačenu smesu. Začinite sa malo soli i bibera.
3. Procedite taljatele i odmah ih uvaljajte u zeleni sos.
4. Poslužite posute feta sirom, čili papričicom i maslinovim uljem.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.