Kada sanjamo o savršenim keksićima zamišljamo ih baš poput ovih susam keksića. Hrskavih ivica, sočne sredine i aroma pomorandže koje zagolicaju čula čim se rerna otvori. Jer domaći keksići bude posebnu radost i sećanja na toplinu doma. Ostaje još samo da dočekamo da se keksići ohlade i uživamo uz čašu mleka ili šolju čaja.
Susam keksiće ćete napraviti brzo i lako, toliko lako da mogu i deca da ih prave. U stvari, i preporučujemo da uključite mališane u izradu keksića koja traži i rolanje, oblikovanje i posipanje testa. Puna zabava za prstiće i super prilika za stvaranje dobrih uspomena.
Keksiće smo pravili od svega nekoliko super hranljivih sastojaka. Tahini, med, pomorandža, protein kokosa, traže tek kratko mešanje da ih spojite u testo za keksiće i da zabava oblikovanja keksića počne.
Tahini je jedan od važnih sastojaka recepta i jedina masnoća koja će spojiti sve ostale sastojke. Dobro ga umutite da rastvorite eventualne grudvice i uz pomoć ostalih vlažnih sastojaka dobijete smesu koja u ujednačenom mlazu curi sa kašike.
Preostaje još samo kokosov protein ili suvi deo i testo za keksiće je spremno. Kokosov protein u ovom receptu možete da zamenite drugim brašnom, pirinčanim, ovsenim ili specijalizovanim bezglutenskim brašnom, kao i brašnima od orašastih plodova.
Obzirom da je bez glutena i posno, ovo testo može da bude osetljivije za oblikovanje. Ali i zabavnije. Najlakše ćete ga oblikovati ako ga prvo urolate u kuglicu koju ćete prstima utisnuti do debljine koju želite.
Što tanje to hrskaviji keksić, i obrnuto. Oni bucmastiji imaće sočniju sredinu. Kako god, dobićete ukusne keksiće. Spakujte ih u kutiju i čuvajte na suvom hladnom mestu. Keksići će potrajati i ostati dugo sveži.
Ostaje nam još samo da vas pozovemo kod nas u Mercator centar po sve namirnice za keksiće, kao i sav kuhinjski pribor neophodan da kuvanje pretvorimo u zadovoljstvo i zabavu. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Sveži domaći keksići su zaista posebni. Naizgled običan slatkiš za svaki dan, keksić je hranljiv zalogaj dok žurno izlazimo ujutru. Topli podsetnik za vreme užine. Možda najlepše, keksić i toplo mleko uveče kada se ušuškamo u pidžame i pokrivače da čitamo priče za laku noć, postaju deo jednog od najslađih rituala koji ponesemo iz roditeljskog doma.
Stoga pre recepta, stižemo sa pet važnih saveta kako da brzo lako i zajedno postanete majstori dobrih domaćih keksića.
- Tekstura i temperatura
Mislite o keksićima kao o spoju mokrih i suvih sastojaka za koje je najbolje da na sobnoj temperaturi. Sastojke za keksiće ne treba previše mutiti osim ako ih ne pravite po klasičnim receptima sa puterom i jajima za koje je neophodno penasto mućenje.
Posna i testa bez glutena dovoljno je spojiti mešanjem u nešto gušće testo kroz koje drvena kašika teško, ali i dalje prolazi.
- Puteri i masnoće
Mlečne putere za keksiće možete kombinovati ili u potpunosti zameniti biljnim orašastim puterima. Keksići će biti nešto teže, punije teksture ali i punijeg ukusa. Puter od kikirikija ili tahini idealne su biljne opcije.
- Brašna
Brašna za keksiće je dobro da budu što laganija i finija. Tu nam je na raspolaganju ogroman izbor, od standardnog belog finog brašna pa sve do pirinčanog ili bademovog. Dobra opcija su i samlevene ovsene, ražane ili pahuljice od spelte.
- Vreme pečenja
Keksići se peku veoma brzo. Obično oko 12-15 min za klasične, i 10-15min za biljne varijante, zavisi od rerne. U svakom slučaju držite ih na oku i čim porumene vadite napolje pa na rešetku da se dobro ohlade i stegnu pre služenja.
- Ukusi
Ukuse keksića možemo da bojimo na nekoliko nivoa.
Krećemo od osnovnih sastojaka i njihovih ukusa. Recimo uz pomoć putera od orašastih plodova, meda ili slatkog kokosovog brašna keksići će biti još ukusniji.
Sledeći nivo su začini: đumbir, rendana korica citrusa, kakao i razne mešavine začina za slatke pite i medenjake su sjajan izbor da se igramo ukusima.
Na kraju u već gotovo testo za keksiće možemo da dodajemo komadiće čokolade, semenke, orahe, kandirano ili suvo voće.
Recept Susam keksići sa pomorandžom
količina: 15 kom
vreme pripreme: 30 min
Sastojci
testo
- 120g tahini paste
- 80-100g meda ili javorovog sirupa
- 80ml soka od pomorandže
- 150g kokosovog proteina
- po potrebi još oko 60ml pirinčanog mleka
začini
- 2 kašičice rendane kore pomorandže
- 1 kašičica sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
za posipanje
- 3 kašike belog susama
- 2 kašike crnog susama
- Uključite rernu na 180C i pleh obložite papirom za pečenje.
- U dubljoj posudi pomešajte tahini pastu, med i sok od pomorandže u gušću tečnu smesu. Ako je neophodno dodajte biljno mleko u ovom koraku.
- Umešajte koricu pomorandže, so i sodu bikarbonu.
- Postepeno dodajte kokosov protein, po potrebi povećajte količinu da dobijete gustu smesu koju možete da oblikujete.
- Kašičicom vadite testo, napravite kuglice, pažljivo ih prstima oblikujte u što tanje diskove i svaki obložite mešavinom belog i crnog susama.
- Poređajte u pleh i pecite oko 15 min ili dok ne porumene.
- Kada su gotovi ohladite ih potpuno kako bi keksići postali čvrsti.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.