Kada sanjamo o savršenim keksićima zamišljamo ih baš poput ovih susam keksića. Hrskavih ivica, sočne sredine i aroma pomorandže koje zagolicaju čula čim se rerna otvori. Jer domaći keksići bude posebnu radost i sećanja na toplinu doma. Ostaje još samo da dočekamo da se keksići ohlade i uživamo uz čašu mleka ili šolju čaja.

Susam keksiće ćete napraviti brzo i lako, toliko lako da mogu i deca da ih prave. U stvari, i preporučujemo da uključite mališane u izradu keksića koja traži i rolanje, oblikovanje i posipanje testa. Puna zabava za prstiće i super prilika za stvaranje dobrih uspomena.

Keksiće smo pravili od svega nekoliko super hranljivih sastojaka. Tahini, med, pomorandža, protein kokosa, traže tek kratko mešanje da ih spojite u testo za keksiće i da zabava oblikovanja keksića počne.

Tahini je jedan od važnih sastojaka recepta i jedina masnoća koja će spojiti sve ostale sastojke. Dobro ga umutite da rastvorite eventualne grudvice i uz pomoć ostalih vlažnih sastojaka dobijete smesu koja u ujednačenom mlazu curi sa kašike.

Preostaje još samo kokosov protein ili suvi deo i testo za keksiće je spremno. Kokosov protein u ovom receptu možete da zamenite drugim brašnom, pirinčanim, ovsenim ili specijalizovanim bezglutenskim brašnom, kao i brašnima od orašastih plodova.

Obzirom da je bez glutena i posno, ovo testo može da bude osetljivije za oblikovanje. Ali i zabavnije. Najlakše ćete ga oblikovati ako ga prvo urolate u kuglicu koju ćete prstima utisnuti do debljine koju želite.

Što tanje to hrskaviji keksić, i obrnuto. Oni bucmastiji imaće sočniju sredinu. Kako god, dobićete ukusne keksiće. Spakujte ih u kutiju i čuvajte na suvom hladnom mestu. Keksići će potrajati i ostati dugo sveži.

Ostaje nam još samo da vas pozovemo kod nas u Mercator centar po sve namirnice za keksiće, kao i sav kuhinjski pribor neophodan da kuvanje pretvorimo u zadovoljstvo i zabavu. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Sveži domaći keksići su zaista posebni. Naizgled običan slatkiš za svaki dan, keksić je hranljiv zalogaj dok žurno izlazimo ujutru. Topli podsetnik za vreme užine. Možda najlepše, keksić i toplo mleko uveče kada se ušuškamo u pidžame i pokrivače da čitamo priče za laku noć, postaju deo jednog od najslađih rituala koji ponesemo iz roditeljskog doma.

Stoga pre recepta, stižemo sa pet važnih saveta kako da brzo lako i zajedno postanete majstori dobrih domaćih keksića.

  1. Tekstura i temperatura

Mislite o keksićima kao o spoju mokrih i suvih sastojaka za koje je najbolje da na sobnoj temperaturi. Sastojke za keksiće ne treba previše mutiti osim ako ih ne pravite po klasičnim receptima sa puterom i jajima za koje je neophodno penasto mućenje.

Posna i testa bez glutena dovoljno je spojiti mešanjem u nešto gušće testo kroz koje drvena kašika teško, ali i dalje prolazi.

  1. Puteri i masnoće

Mlečne putere za keksiće možete kombinovati ili u potpunosti zameniti biljnim orašastim puterima. Keksići će biti nešto teže, punije teksture ali i punijeg ukusa. Puter od kikirikija ili tahini idealne su biljne opcije.

 

  1. Brašna

Brašna za keksiće je dobro da budu što laganija i finija. Tu nam je na raspolaganju ogroman izbor, od standardnog belog finog brašna pa sve do pirinčanog ili bademovog. Dobra opcija su i samlevene ovsene, ražane ili pahuljice od spelte.

  1. Vreme pečenja

Keksići se peku veoma brzo. Obično oko 12-15 min za klasične, i 10-15min za biljne varijante, zavisi od rerne. U svakom slučaju držite ih na oku i čim porumene vadite napolje pa na rešetku da se dobro ohlade i stegnu pre služenja.

  1. Ukusi

Ukuse keksića možemo da bojimo na nekoliko nivoa.

Krećemo od osnovnih sastojaka i njihovih ukusa. Recimo uz pomoć putera od orašastih plodova, meda ili slatkog kokosovog brašna keksići će biti još ukusniji.

Sledeći nivo su začini: đumbir, rendana korica citrusa, kakao i razne mešavine začina za slatke pite i medenjake su sjajan izbor da se igramo ukusima.

Na kraju u već gotovo testo za keksiće možemo da dodajemo komadiće čokolade, semenke, orahe, kandirano ili suvo voće.

Recept Susam keksići sa pomorandžom

količina: 15 kom

vreme pripreme: 30 min

Sastojci

testo

  • 120g tahini paste
  • 80-100g meda ili javorovog sirupa
  • 80ml soka od pomorandže
  • 150g kokosovog proteina
  • po potrebi još oko 60ml pirinčanog mleka

začini

  • 2 kašičice rendane kore pomorandže
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli

za posipanje

  • 3 kašike belog susama
  • 2 kašike crnog susama

 

  1. Uključite rernu na 180C i pleh obložite papirom za pečenje.
  2. U dubljoj posudi pomešajte tahini pastu, med i sok od pomorandže u gušću tečnu smesu. Ako je neophodno dodajte biljno mleko u ovom koraku.
  3. Umešajte koricu pomorandže, so i sodu bikarbonu.
  4. Postepeno dodajte kokosov protein, po potrebi povećajte količinu da dobijete gustu smesu koju možete da oblikujete.
  5. Kašičicom vadite testo, napravite kuglice, pažljivo ih prstima oblikujte u što tanje diskove i svaki obložite mešavinom belog i crnog susama.
  6. Poređajte u pleh i pecite oko 15 min ili dok ne porumene.
  7. Kada su gotovi ohladite ih potpuno kako bi keksići postali čvrsti.

 

Prijatno i uživajte!