Da li ste već probali slatku palentu? Slatka palenta može da bude fenomenalan desert, slatka hranljiva užina ili doručak te je od toplo preporučujemo u ovim varijantama. Ovom prilikom donosimo recept za kremastu palentu sa kokosom rashlađenu u aromatičnom sirupu od limete, mente i bosiljka za puno letnje uživanje.
Palenta je jedna od onih namirnica koje je dobro uvek imati pri ruci. Zgodna da se od nje očas posla napravi ukusno i zasitno jelo koje možete da bojite namirnicama i ukusima na nebrojeno mnogo načina. Najčešće je koristimo u slanim jelima, međutim palenta je i te kako dobra za pravljenje poslastica i laganih slatkih obroka.
Za naš recept odlučili smo se za integralnu palentu. Ona traži nešto duže kuvanje uz mešanje što ovoj palenti daje posebno vazdušastu i kremastu teksturu koja vredi svakog minuta.
Našoj palenti dodali smo punomasno kokosovo mleko za još više kremastog ukusa. Palenta i kokos su prirodno slatki tako da nema potrebe za dodatnim zaslađivačima osim sirupa kojim ćete preliti desert i ostaviti ga da se dobro rashladi pre služenja.
Pripremite još sveže sezonsko voće i malo rendanog kokosa za posipanje i to je sve!
Jednostavan, lak i brz recept za letnji desert pun mnogo dobrih ukusa. I gotov od tek nekoliko sastojaka, sa kojima vas kao i uvek čekamo u našem i vašem Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Palenta kao desert
Osnovni recept i kako da skuvate kremastu palentu možete da pronađete na linku ovde dok mi danas stižemo sa predlozima i inspiracijom kako još da probate slatku palentu.
- Slatka palenta kaša sa karamelizovanim voćem
Sjajan doručak posebno u sezoni zrelog sočnog voća. U tiganju na blagoj vatri karamelizujte polovine kajsija, šljiva, breskve ili kruške uz kašičicu meda da podstaknete sokove i zlatnožutu koricu i još toplo voće prelijte preko skuvane palente. Uz malo vanile i listića badema dobijate pravu laganu letnju poslasticu-
- Limun torta od palente
Palenta je sjajan izbor da zameni pšenično brašno u kolačima i tortama, posebno onim sirupastim za koje palenta ima idealnu teksturu. Pomešajte je sa brašnom od badema, sokom i koricom svežeg limuna, jajima i šećerom kao za klasični patišpanj. Pečenu tortu prelijte slatkim sirupom od limuna i sačekajte da palenta upije sve ukuse.
- Slatki mafini od palente i sira
Spojite palentu sa neslanim punomasnim sirom, jajima, šećerom i mlekom za osnovu testa kojem možete po ukusu da dodate seckano voće, lešnike, čokoladu za uvek nove i ukusne mafine.
Recept: Slatka kokos palenta u sirupu od limete mente i bosiljka
količina: 12 služenja
vreme pripreme: 30 min + 60 min za hlađenje
Sastojci
- 250g integralne palente
- 120g kokosovog brašna
- 400ml punomasnog kokosovog mleka
- 300ml vode
- 120ml soka od limete
- 80ml soka od limuna
- 3-4 kašike agave sirupa
- 10tak listića mente
- 6-8 listova bosiljka
- Zagrejte kokosovo mleko sa vodom i skuvajte nešto gušću palentu po uputstvu.
- U još toplu palentu umešajte kokosovo brašno i razlijte je u pleh na oko 1.5-2cm debljine da se rashladi.
- Napravite sirup od soka limete, limuna, agave sirupa i seckanog začinskog bilja u koji po želji možete da dodate i rendanu koricu limete.
- Ohlađenu palentu isecite, prelijte sirupom i ostavite da se dobro ohladi najbolje u frižideru na bar 60min.
- Palentu poslužite uz sveže voće, rendani kokos i listiće mente i bosiljka.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.