Da li ste već probali slatku palentu? Slatka palenta može da bude fenomenalan desert, slatka hranljiva užina ili doručak te je od toplo preporučujemo u ovim varijantama. Ovom prilikom donosimo recept za kremastu palentu sa kokosom rashlađenu u aromatičnom sirupu od limete, mente i bosiljka za puno letnje uživanje.

Palenta je jedna od onih namirnica koje je dobro uvek imati pri ruci. Zgodna da se od nje očas posla napravi ukusno i zasitno jelo koje možete da bojite namirnicama i ukusima na nebrojeno mnogo načina. Najčešće je koristimo u slanim jelima, međutim palenta je i te kako dobra za pravljenje poslastica i laganih slatkih obroka.

Za naš recept odlučili smo se za integralnu palentu. Ona traži nešto duže kuvanje uz mešanje što ovoj palenti daje posebno vazdušastu i kremastu teksturu koja vredi svakog minuta.

Našoj palenti dodali smo punomasno kokosovo mleko za još više kremastog ukusa. Palenta i kokos su prirodno slatki tako da nema potrebe za dodatnim zaslađivačima osim sirupa kojim ćete preliti desert i ostaviti ga da se dobro rashladi pre služenja.

Pripremite još sveže sezonsko voće i malo rendanog kokosa za posipanje i to je sve!

Jednostavan, lak i brz recept za letnji desert pun mnogo dobrih ukusa. I gotov od tek nekoliko sastojaka, sa kojima vas kao i uvek čekamo u našem i vašem Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Palenta kao desert

Osnovni recept i kako da skuvate kremastu palentu možete da pronađete na linku ovde dok mi danas stižemo sa predlozima i inspiracijom kako još da probate slatku palentu.

  1. Slatka palenta kaša sa karamelizovanim voćem

Sjajan doručak posebno u sezoni zrelog sočnog voća. U tiganju na blagoj vatri karamelizujte polovine kajsija, šljiva, breskve ili kruške uz kašičicu meda da podstaknete sokove i zlatnožutu koricu i još toplo voće prelijte preko skuvane palente. Uz malo vanile i listića badema dobijate pravu laganu letnju poslasticu-

  1. Limun torta od palente

Palenta je sjajan izbor da zameni pšenično brašno u kolačima i tortama, posebno onim sirupastim za koje palenta ima idealnu teksturu. Pomešajte je sa brašnom od badema, sokom i koricom svežeg limuna, jajima i šećerom kao za klasični patišpanj. Pečenu tortu prelijte slatkim sirupom od limuna i sačekajte da palenta upije sve ukuse.

  1. Slatki mafini od palente i sira

Spojite palentu sa neslanim punomasnim sirom, jajima, šećerom i mlekom za osnovu testa kojem možete po ukusu da dodate seckano voće, lešnike, čokoladu za uvek nove i ukusne mafine.

Recept: Slatka kokos palenta u sirupu od limete mente i bosiljka

količina: 12 služenja

vreme pripreme: 30 min + 60 min za hlađenje

Sastojci

  • 250g integralne palente
  • 120g kokosovog brašna
  • 400ml punomasnog kokosovog mleka
  • 300ml vode
  • 120ml soka od limete
  • 80ml soka od limuna
  • 3-4 kašike agave sirupa
  • 10tak listića mente
  • 6-8 listova bosiljka
  1. Zagrejte kokosovo mleko sa vodom i skuvajte nešto gušću palentu po uputstvu.
  2. U još toplu palentu umešajte kokosovo brašno i razlijte je u pleh na oko 1.5-2cm debljine da se rashladi.
  3. Napravite sirup od soka limete, limuna, agave sirupa i seckanog začinskog bilja u koji po želji možete da dodate i rendanu koricu limete.
  4. Ohlađenu palentu isecite, prelijte sirupom i ostavite da se dobro ohladi najbolje u frižideru na bar 60min.
  5. Palentu poslužite uz sveže voće, rendani kokos i listiće mente i bosiljka.

Prijatno i uživajte!