Spuštamo na sto mirisne slane vafle sa prolećnim zelenišem za sve ljubitelje ovih aromatičnih zalogaja hrskavih spolja i mekih iznutra. Poslužite ih sa umacima i namazima, salatama, svežim povrćem, sirevima za potpuno uživanje u doručku, branču, pikniku ili užini.

Slane ili slatke, vafle su jedan od onih zalogaja za koji smo uvek raspoloženi. Sjajne kao obrok unapred ili da se očas posla ispeku kada se uželite toplog domaćeg doručka. Zato je na prvom mestu važno imati dobar recept za vafle, a mi upravo stižemo sa jednim takvim.

Pravili smo ih nešto drugačije, sa tri vrste brašna da postignemo pravi odnos hrskave korice i meke unutrašnjosti. Ječmeno, speltino i kukuruzno brašno dali su puniji ukus, kao i začini i zeleno povrće.

Koristili smo spanać i perca mladog luka, a vi možete u testo da umešate zeleniš po želji: peršun, mirođiju, vlašac, bosiljak, blitvu, šta volite ili imate pri ruci.

Testo se pravi spajanjem mokrih i suvih sastojaka, i treba da se veoma gusto sliva sa kašike. Pre nego počnete sa pečenjem ostavite smesu da odstoji 5-10 minuta kako bi se sastojci što bolje spojili a brašna upila tečnost.

U zavisnosti od pekača i veličine vafli pecite ih 7-10 minuta i poslužite tople.

Pre nego krenemo u kuhinju da spremimo naše vafle, pozivamo vas u Mercator centar gde vas čekaju svi sastojci za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Varijacije testa i ukusa za najlepše slane tople vafl zalogaje

Osnovno testo za vafle daje bezbroj mogućnosti za igranje ukusima i namirnicama, stoga izaberite svoje omiljene ili probajte neki od naših predloga:

  1. Za još bogatiji zalogaj dodajte sitan beli sir, kockice crvene paprike i usitnjene cvetiće brokolija.
  2. Za aromatične vafle u testo dodajte sveži vlašac, bosiljak, majčinu dušicu, mrvicu sveže mente i rendani origano ili drugi tvrdi sir.
  3. Za super mekane vafle testo zamesite samo sa belim brašnom i uz jogurt dodajte i kašiku tahini paste.

Recept Slane vafle od tri vrste brašna

količina: 12 – 15 manjih vafli

vreme: 15 min + vreme za pečenje

Sastojci:

  • 100g ječmenog brašna
  • 100g speltinog brašna
  • 80g kukuruznog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 5 kašika mlevenog zlatnog lana
  • 1 kašičica belog luka u granulama
  • ¼ kašičice oraščića
  • 160g gustog jogurta grčkog tipa, biljnog ili mlečnog
  • 350ml mleka ili biljnog mleka
  • 80g bebi spanaća
  • Perca od 2 veze mladog luka

Priprema:

  1. U dubljoj posudi pomešajte sve tri vrste brašna, dodajte sodu bikarbonu, lan i začine: so, beli luk i oraščić.
  2. U posebnoj posudi razmutite jogurt i mleko te uz mešanje postepeno dodajte suvim sastojcima da zamesite testo.
  3. Na kraju umešajte iseckani spanać i perca mladog luka.
  4. Ostavite testo da odstoji 5-10min pre nego ispečete vafle u pekaču 7-10min.
  5. Poslužite ih tople uz namaze po želji i mnogo svežeg povrća.