Svi je volimo a sada vam otkrivamo našu tajnu savršeno sočne piletine iz rerne koja zajedno sa šarenim sezonskim povrćem predstavlja omiljen obrok za svaku priliku.
Ovako pripremljena piletina ima hrskavu koricu i meko sočno meso te je ovo definitivno recept koji ćete praviti iznova i iznova.
Aromatizovana začinima i limunom tek koliko da zamiriše, u premazu od prečišćenog maslaca poznatog i kao ghee puter, tokom pečenja piletina stvara sopstvene sokove koji proceđeni na kraju kuvanja služe kao preliv za potpuno novu dimenziju ukusa.
Cela priprema je više nego jednostavna. Rastopite puter i pomešajte sa limunom i začinima pa dobro premažite meso sa svih strana i posebno ispod kože. Dok meso stoji i upija sve arome, pripremite povrće i rasporedite ga na dno posude za pečenje. Preko zatim poređate puterom premazano meso, stavite u rernu i kroz 30tak minuta imate božanstven obrok na stolu za celu porodicu.
Saveti za savršeno sočno pileće meso
Pre nego pređemo na recept, stižemo sa par saveta kako da svaki put pripremite savršeno sočno pileće ili drugo živinsko meso, u rerni ili tiganju.
1. Citrusi
Kiselina citrusa je odličan način da omekšate posebno belo živinsko meso i sprečite da se isuši tokom pečenja. Jednostavna marinada od soka od limuna, soli i ulja održaće meso mekim i sočnim uz blagu citrusnu aromu kao ravnotežu masnoći u kojoj se meso peče.
2. Masnoće
Prednost dajemo puterima koji će dodatno omekšati meso i kožicu učiniti hrskavom. Najbolji izbor je prečišćeni puter (ghee), maslinovo ulje, kokosovo ulje ili običan maslac.
3. Začini
Ovde zaista možete da se razigrate u skladu sa ukusima koje volite, ipak postoji nekoliko začina neizostavnih za pileće meso: dimljena slatka paprika, mešavina krupnih ili nerafinisanih, kamenih soli, bosiljak, ruzmarin, crni biber, timijan, beli luk u prahu i slačica u prahu.
Recept Savršeno sočna piletina iz rerne
Vreme pripreme: 45 min
Količina: 4 – 6 služenja
Sastojci za piletinu:
• 3 pileća batka i karabatka
• 80g ghee putera
• 1-2 limuna
• 2 kašičice himalajske kamene soli
• 1 kašičica crnog bibera
• 2 kašičice belog luka u prahu
• 2 kašičice timijana u prahu
• ½ kašičice karija
• 1 kašičica dimljene crvene paprike
• 1 manja veza mirođije
• 1 manja veza peršuna
Ostali sastojci:
• 600g mladih krompirića
• 400g šargarepe
• 250g zelene boranije
• par kašika maslinovog ulja
• so i biber po ukusu
Priprema:
1. Rastopite ghee puter i umešajte suve začine, sok od limuna i sitno seckanu mirođiju da napravite premaz za piletinu.
2. Razdvojite batak i karabatak te meso dobro premažite smesom od putera i začina i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
3. Za to vreme očistite i pripremite povrće: krompiriće presecite na polovine, šargarepu na krupnije komade, pomešajte sa boranijom i sve posolite i pobiberite.
4. Dublji sud za pečenje podmažite sa malo maslinovog ulja i rasporedite povrće. Po površini povrća rasporedite komade piletine pazeći da ne dotaknu dno posude.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200C na donjoj rešetki prvih 20 minuta pokriveno folijom. Nakon toga sklonite foliju, prelijte sokovima u kojima se peče i dopecite još 15-20 minuta sve dok meso ne bude pečeno sve do kostiju a kožica ne postane rumena i hrskava.
6. Procedite sokove od pečenja i po želji blago ih redukujte na tihoj vatri da dobijete gust preliv koji ćete poslužiti uz piletinu.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.