Italijanska kuhinja čuvena je po svojim bogatim sendvičima koji na najlepši način spajaju jednostavne domaće sastojke i raskošne ukuse za čitav obrok koji stane između dve kore sveže fokaće ili ćabate. U ovom receptu glavna namirnica je plavi patlidžan nezaobilazan izbor italijanske kuhinje, povrće koje kada se dobro pripremi dobija svilenastu sočnu teksturu i pun slatkast ukus koji podseća na sunce, more i Mediteran.
Plavi patlidžan pohovali smo u rerni na suvo i to samo s jedne strane, jer smo na drugoj zapekli sočnu mocarelu do zlatnožutog i kremastog.
Za ovaj recept najbolje su nešto krupnije prezle poput panko prezli, ali svake će poslužiti, čak i bezglutenske.
Za biljnu varijantu patlidžana izaberite akvafabu umesto belanca, nutritivni kvasac umesto parmezana i biljnu mocarelu.
Sendvič složite u nekom mekom italijanskom pecivu, fokaći, ćabati ili čak integralnom za rustičniji efekat.
Još ideja za plavi patlidžan:
- Melanzane alla parmigiana (klasična parmigiana) – slojevito jelo od pohovanih i pečenih kolutova patlidžana, domaćeg paradajz sosa i topljenog sira, pečeno u rerni do savršenstva.
- Grilovani patlidžan sa maslinovim uljem i bosiljkom – jednostavan, lagan i aromatičan prilog koji se savršeno slaže sa testeninom ili kao deo antipasti plate.
- Rolnice od patlidžana punjene rikotom i spanaćem – pečene u sosu od paradajza, ovo jelo kombinuje kremastu i sočnu strukturu sa blagom slatkoćom povrća.
- Mediteranska salata s plavim patlidžanom – Ovo je jednostavna obrok salata bogatog ukusa koji stiže u slojevima hranljivog sočiva i pečenog zrelog letnjeg povrća, kapara, maslina, svežeg peršuna uz dašak mente i limuna, koja će sigurno oduševiti sve goste.
Recept: Parmigiana italijanski sendvič s plavim patlidžanom
Vreme pripreme: 30 min
Količina: 6 sendviča
Sastojci
- 2 plava patlidžana srednje veličine
- 2 belanca ili oko 100ml akvafabe, tečnosti u kojoj se kuvala leblebija
- 100g rendanog parmezana
- 150g prezli
- 12 kriški svežeg mocarela sira
- so i biber
- 1 kašika maslinovog ulja
za sendvič
- Fokaća ili pecivo po izboru
- Pesto đenoveze
- Paradajz pesto ili sitno seckani paradajz iz ulja sa belim lukom
- Sveži paradajz isečen na kolutove
- Listovi svežeg bosiljka
Priprema:
- Patlidžane isecite na 12 kolutova debljine oko 2cm, posolite i ostavite sa strane da puste suvišnu tečnost. Osušite ih ubrusom.
- Zagrejte rernu na 170C i pleh obložite pek papirom.
- Svaki kolut patlidžana uvaljajte u razmućena belanca s malo soli ili akvafabu, a zatim samo jednu stranu umočite u miks prezli i parmezana i stavite u pleh tako da strana s prezlom dođe na dno.
- Pecite 10min, izvadite i na svaku krišku stavite pripremljenu mocarelu. Posolite po ukusu i poprskajte maslinovim uljem te vratite u rernu i dopecite još 10-15 min ili dok ne dobijete zlatnu boju sira.
- Složite sendvič: hleb premažite đenoveze pestom, stavite dve kriške patlidžana, malo crvenog paradajz pesta ili mešavine, svežeg bosiljka, zatim još dve kriške patlidžana. Dodajte krišku svežeg paradajza i poklopite hlebom.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.