Italijanska kuhinja čuvena je po svojim bogatim sendvičima koji na najlepši način spajaju jednostavne domaće sastojke i raskošne ukuse za čitav obrok koji stane između dve kore sveže fokaće ili ćabate. U ovom receptu glavna namirnica je plavi patlidžan nezaobilazan izbor italijanske kuhinje, povrće koje kada se dobro pripremi dobija svilenastu sočnu teksturu i pun slatkast ukus koji podseća na sunce, more i Mediteran.

Plavi patlidžan pohovali smo u rerni na suvo i to samo s jedne strane, jer smo na drugoj zapekli sočnu mocarelu do zlatnožutog i kremastog.

Za ovaj recept najbolje su nešto krupnije prezle poput panko prezli, ali svake će poslužiti, čak i bezglutenske.

Za biljnu varijantu patlidžana izaberite akvafabu umesto belanca, nutritivni kvasac umesto parmezana i biljnu mocarelu.

Sendvič složite u nekom mekom italijanskom pecivu, fokaći, ćabati ili čak integralnom za rustičniji efekat.

Još ideja za plavi patlidžan:

  1. Melanzane alla parmigiana (klasična parmigiana) – slojevito jelo od pohovanih i pečenih kolutova patlidžana, domaćeg paradajz sosa i topljenog sira, pečeno u rerni do savršenstva.
  2. Grilovani patlidžan sa maslinovim uljem i bosiljkom – jednostavan, lagan i aromatičan prilog koji se savršeno slaže sa testeninom ili kao deo antipasti plate.
  3. Rolnice od patlidžana punjene rikotom i spanaćem – pečene u sosu od paradajza, ovo jelo kombinuje kremastu i sočnu strukturu sa blagom slatkoćom povrća.
  4. Mediteranska salata s plavim patlidžanom – Ovo je jednostavna obrok salata bogatog ukusa koji stiže u slojevima hranljivog sočiva i pečenog zrelog letnjeg povrća, kapara, maslina, svežeg peršuna uz dašak mente i limuna, koja će sigurno oduševiti sve goste.

Recept: Parmigiana italijanski sendvič s plavim patlidžanom

Vreme pripreme: 30 min

Količina: 6 sendviča

Sastojci

  • 2 plava patlidžana srednje veličine
  • 2 belanca ili oko 100ml akvafabe, tečnosti u kojoj se kuvala leblebija
  • 100g rendanog parmezana
  • 150g prezli
  • 12 kriški svežeg mocarela sira
  • so i biber
  • 1 kašika maslinovog ulja

za sendvič

  • Fokaća ili pecivo po izboru
  • Pesto đenoveze
  • Paradajz pesto ili sitno seckani paradajz iz ulja sa belim lukom
  • Sveži paradajz isečen na kolutove
  • Listovi svežeg bosiljka

Priprema:

  1. Patlidžane isecite na 12 kolutova debljine oko 2cm, posolite i ostavite sa strane da puste suvišnu tečnost. Osušite ih ubrusom.
  2. Zagrejte rernu na 170C i pleh obložite pek papirom.
  3. Svaki kolut patlidžana uvaljajte u razmućena belanca s malo soli ili akvafabu, a zatim samo jednu stranu umočite u miks prezli i parmezana i stavite u pleh tako da strana s prezlom dođe na dno.
  4. Pecite 10min, izvadite i na svaku krišku stavite pripremljenu mocarelu. Posolite po ukusu i poprskajte maslinovim uljem te vratite u rernu i dopecite još 10-15 min ili dok ne dobijete zlatnu boju sira.
  5. Složite sendvič: hleb premažite đenoveze pestom, stavite dve kriške patlidžana, malo crvenog paradajz pesta ili mešavine, svežeg bosiljka, zatim još dve kriške patlidžana. Dodajte krišku svežeg paradajza i poklopite hlebom.

Prijatno i uživajte!