One pot pasta sa domaćom kobasicom i pekorinom
Ako ste se pitali može li pasta da bude još bolja, pozivamo vas da probate baš ovaj recept za pastu skrčkanu u jednom loncu od početka do kraja.
Jednostavna, praktična i najvažnije, bogata pravim domaćim ukusima koji pozivaju da sednete za sto, tako bismo mi u najkraćem opisali ovu one pot pastu sa svežom kobasicom i pekorino sirom.
Sve što vam je potrebno za današnju pastu je par probranih sastojaka. Sveža domaća kobasica od kvalitetnog mesa, fini pekorino sir, pelat, malo povrća, začina i kratka šuplja pasta da pokupi sve te sokove koje ćemo na tiho krčkati prvo na ringli a završiti u rerni.
Osim namirnica, za ovaj recept potrebna je i posuda koja može da izdrži pečenje u rerni i minimum par rukavica jer će sve od poklopca do drške biti vruće tokom pripreme.
Ako vam je bilo šta od ovoga potrebno, svratite do nas u Mercator Centar gde vas čekamo svakoga dana od 08 – 22h sa velikim izborom posuđa, kuhinjskog pribora, kvalitetnih i svežih namirnica za potpuno uživanje kako u kuhinji tako i za stolom.
Ali da krenemo redom, jer stiže nam leto i sezona brzih jela od pasti. Stoga pre nego pređemo na kuvanje, idemo da uparimo neke od najčešće korišćenih pasti sa njihovim savršenim sosovima.
Tanka i duga pasta: špageti, špagetini i kapelini
Ova vrsta paste sjajno se uparuje sa gustim sosovima kremaste i glatke teksture, na bazi paradajza, ulja ili sira: marinara, karbonara, pesto, aglio e olio i sličnim lepljivim sosovima koje ova pasta fino pokupi sa tanjira.
Široka i duga pasta: taljatele i papardele
Tradicionalno se služe uz gusti bolonjeze sos, a dobro uparuje sa svim gustim ragu sosovima koji mogu imati sitnije komadiće, mlevenog mesa, sira ili povrća.
Kratka i šuplja pasta: pene rigatoni i makaroni
Poput taljatela idu sjajno sa svim ragu sosovima, s tim što je ova pasta robusnija pa dobro podnosi i da se ukrčka ili zapeče sa jelom za čuvene makarone sa sirom.
Spiralna pasta: fuzili i farfalle
Ove paste svojim zavijucima fino hvataju i nešto laganiji sos te ih slobodno dodajte sosovima na bazi ulja i putera, onim od paradajza i povrća ili slatkim prelivima.
Punjena pasta: ravioli i torteloni
Od svih koje smo ovde istakli, punjena pasta je sveže testo samim tim i veoma nežno te ne podnosi duga kuvanja i teške sosove. Raviole i tortelone kuvamo tako što ih spustimo kratko u slanu vodu koja počinje da kuva i vadimo čim isplivaju na površinu pravo u neki što laganiji sos na bazi ulja ili putera.
Pasta u obliku školjkica
Idealno ide sa baš svakim sosom, od laganih kremova do gustih ragua sa komadićima mesa ili povrća, te smo baš ovu pastu izabrali i za naš recept sa domaćom kobasicom i pecorino sirom.
Recept One pot pasta sa domaćom kobasicom i pekorinom
Količina: 4-6 služenja
Vreme pripreme: 20 min Vreme kuvanja: 25 min
Sastojci
- 250-300g suve kratke šuplje paste
- 3 sveže domaće kobasice / oko 450g mesa
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 2 šargarepe
- 300g svežeg čeri paradajza isečenog na polovine
- 450ml pelata ili gušćeg paradaz soka
- 100g pekorino sira
- 2 veze peršuna
- So, biber, balzamiko glazura i maslinovo ulje
- Luk i šargarepu sitno iseckajte i stavite da se dinsta na malo ulja i na srednjoj vatri.
- Kobasice prosecite tako da izvadite svu unutrašnjost tj. na kockice seckano meso, i kada luk postane providan, dodajte ih u posudu, promešajte i dinstajte par minuta ili koliko da meso porumeni.
- Na dno posude dodajte kašiku balzamiko glazure, promešajte, dodajte čeri paradajz, pelat, so i biber, poklopite i ostavite još par minuta da se sve ukrčka.
- U narednom koraku dodajte pastu, po potrebi i do 100 ml vode, dobro sve promešajte i ostavite da krčka dok se pasta ne skuva.
- Sklonite sa ringle i u toplo jelo umešajte rendani pekorino sir. Pospite sloj sira i po vrhu i stavite bez poklopca u rernu zagrejanu na 200C da se pasta zapeče i napravi korica od sira.
- Pospite svežim peršunom i poslužite uz još rendanog pekorina.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.