One pot pasta sa domaćom kobasicom i pekorinom

Ako ste se pitali može li pasta da bude još bolja, pozivamo vas da probate baš ovaj recept za pastu skrčkanu u jednom loncu od početka do kraja.

Jednostavna, praktična i najvažnije, bogata pravim domaćim ukusima koji pozivaju da sednete za sto, tako bismo mi u najkraćem opisali ovu one pot pastu sa svežom kobasicom i pekorino sirom.

Sve što vam je potrebno za današnju pastu je par probranih sastojaka. Sveža domaća kobasica od kvalitetnog mesa, fini pekorino sir, pelat, malo povrća, začina i kratka šuplja pasta da pokupi sve te sokove koje ćemo na tiho krčkati prvo na ringli a završiti u rerni.

Osim namirnica, za ovaj recept potrebna je i posuda koja može da izdrži pečenje u rerni i minimum par rukavica jer će sve od poklopca do drške biti vruće tokom pripreme.

Ako vam je bilo šta od ovoga potrebno, svratite do nas u Mercator Centar gde vas čekamo svakoga dana od 08 – 22h sa velikim izborom posuđa, kuhinjskog pribora, kvalitetnih i svežih namirnica za potpuno uživanje kako u kuhinji tako i za stolom.

Ali da krenemo redom, jer stiže nam leto i sezona brzih jela od pasti. Stoga pre nego pređemo na kuvanje, idemo da uparimo neke od najčešće korišćenih pasti sa njihovim savršenim sosovima.

Tanka i duga pasta: špageti, špagetini i kapelini

Ova vrsta paste sjajno se uparuje sa gustim sosovima kremaste i glatke teksture, na bazi paradajza, ulja ili sira: marinara, karbonara, pesto, aglio e olio i sličnim lepljivim sosovima koje ova pasta fino pokupi sa tanjira.

Široka i duga pasta: taljatele i papardele

Tradicionalno se služe uz gusti bolonjeze sos, a dobro uparuje sa svim gustim ragu sosovima koji mogu imati sitnije komadiće, mlevenog mesa, sira ili povrća.

Kratka i šuplja pasta: pene rigatoni i makaroni

Poput taljatela idu sjajno sa svim ragu sosovima, s tim što je ova pasta robusnija pa dobro podnosi i da se ukrčka ili zapeče sa jelom za čuvene makarone sa sirom.

Spiralna pasta: fuzili i farfalle

Ove paste svojim zavijucima fino hvataju i nešto laganiji sos te ih slobodno dodajte sosovima na bazi ulja i putera, onim od paradajza i povrća ili slatkim prelivima.

Punjena pasta: ravioli i torteloni

Od svih koje smo ovde istakli, punjena pasta je sveže testo samim tim i veoma nežno te ne podnosi duga kuvanja i teške sosove. Raviole i tortelone kuvamo tako što ih spustimo kratko u slanu vodu koja počinje da kuva i vadimo čim isplivaju na površinu pravo u neki što laganiji sos na bazi ulja ili putera.

Pasta u obliku školjkica 

Idealno ide sa baš svakim sosom, od laganih kremova do gustih ragua sa komadićima mesa ili povrća, te smo baš ovu pastu izabrali i za naš recept sa domaćom kobasicom i pecorino sirom.

 

Recept One pot pasta sa domaćom kobasicom i pekorinom

Količina: 4-6 služenja

Vreme pripreme: 20 min       Vreme kuvanja: 25 min

Sastojci

  • 250-300g suve kratke šuplje paste
  • 3 sveže domaće kobasice / oko 450g mesa
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 2 šargarepe
  • 300g svežeg čeri paradajza isečenog na polovine
  • 450ml pelata ili gušćeg paradaz soka
  • 100g pekorino sira
  • 2 veze peršuna
  • So, biber, balzamiko glazura i maslinovo ulje

 

  1. Luk i šargarepu sitno iseckajte i stavite da se dinsta na malo ulja i na srednjoj vatri.
  2. Kobasice prosecite tako da izvadite svu unutrašnjost tj. na kockice seckano meso, i kada luk postane providan, dodajte ih u posudu, promešajte i dinstajte par minuta ili koliko da meso porumeni.
  3. Na dno posude dodajte kašiku balzamiko glazure, promešajte, dodajte čeri paradajz, pelat, so i biber, poklopite i ostavite još par minuta da se sve ukrčka.
  4. U narednom koraku dodajte pastu, po potrebi i do 100 ml vode, dobro sve promešajte i ostavite da krčka dok se pasta ne skuva.
  5. Sklonite sa ringle i u toplo jelo umešajte rendani pekorino sir. Pospite sloj sira i po vrhu i stavite bez poklopca u rernu zagrejanu na 200C da se pasta zapeče i napravi korica od sira.
  6. Pospite svežim peršunom i poslužite uz još rendanog pekorina.

 

Prijatno i uživajte!