Neka od najzabavnijih i najlepših putovanja su upravo ona koja nas inspirišu da istražujemo, stanemo, svratimo i pogledamo na svet novim očima. Tako putovanja od običnog pristizanja na destinaciju prerastaju u prave male avanture i uspomene koje čuvamo.
Bilo da želite na jednodnevni izlet ili mini odmor za vikend, otkrivamo neke od najlepših ruta koje možete da istražite ovog leta. Ostaje nam samo da spremimo mape, spakujemo kofere, dobro raspoloženje i krenemo u istraživanje.

1. Sombor – Bački Breg – Bački Monoštor – Specijalni rezervat Gornje podunavlje – Čonopljansko jezero

Krećemo iz Sombora, jednog od najlepših i najzelenijih vojvođanskih gradova. Otkrijte istoriju somborskih bođoša, čudesnog drveća koje je preporodilo mikro klimu ovog grada. Istražite bogatu kulturu i tradiciju Sombora, obiđite neku od somborskih dramskih, muzičkih, književnih manifestacija, ne propustite plovidbu Velikim bačkim kanalom i obilazak sela oko Sombora.
Bački Breg i Bački Monoštor su prelepa vojvođanska sela koja vredi obići a nalaze se tik uz specijalni rezervat prirode Gornje podunjavlje na čijim obalama nepreglednih rečnih kanala staje vreme.
Ovaj “Evropski Amazon” kako ga zovu nalazi se na UNESCO listi od 2017.godine. Jedan je od najočuvanijih predela ovog tipa na dunavskom toku i deo je velikog kompleksa koji se proteže kroz mađarski Nacionalni park “Dunav-Drava” i hrvatski Park prirode “Kopački rit”.
Na sasvim drugoj strani, kada od Sombora krenete ka Subotici, nalazi se malo Čonopoljsko jezero idealno za predah i piknik pored vode pre nego nastavimo dalje.

2. Manastir Manasija – Veliki Buk – kanjon Resave – Vinatovača – Prskalo – Resavska pećina – Krupajsko vrelo – Manastir Gornjak

Ako volite raskošnu netaknutu prirodu predlažemo turu kroz istočnu Srbiju sa njenim očaravajućim lokalitetima uz posete Manastiru Manasija izuzetne lepote i istorije sa svojom veličanstvenom tvrđavom i jednako fascinantnom Manastiru Gornjak.
Manastirima počinjemo i završavamo ovu turu koja nas vodi kroz neke od najlepših prirodnih bisera ovog dela Srbije. Veličanstveni vodopadi Veliki Buk i Prskalo, čaroban kanjon Resave koja u delu svog korita ponire, magična prašuma Vinatovača, Resavska pećina i Krupajsko vrelo koji oduzimaju dah i teraju nas da se zapitamo da li vile možda ipak postoje.

3. Smederevo – Viminacijum – Ram – Golubac – Lepenski vir – Nacionalni Park Đerdap

Put bogatog istorijskog nasleđa vodi nas duž moćnog Dunava, reke koja nas je privlačila od kada postoji čovečanstvo. Ruta koja nas podseća na putovanje kroz vreme vodi nas od prvih naseobina iz praistorije, preko perioda starog Rima do srednjeg veka.
Sve uz neverovatan pogled na Dunav i čudesnu prirodu đerdapske klisure i Nacionalnog Parka Đerdap. Pored stanica koje smo naveli ne propustite pogled na Trajanovu tablu, obilazak jednog od najočuvanijih utvrđenja starog Rima Diana Karataš ili posmatranje velikog prirodnog staništa ptica selica kod Ramske tvrđave.

4. Valjevo – reka Gradac – Taorska vrela – Kapija Podrinja – jezero Perućac

Smešteno u pitomoj kotlini okruženo bistrim rekama i planinama, Valjevo je odlično polazište za istraživanje ovog dela Srbije. Samo Valjevo sa okolinom mesto je istorije i kulture za koji se vezuju značajna imena našeg nasleđa: Vuk Karadžić, Milovan Glišić, Prota Mateja Nenadović, Aleksa Nenadovića, Ilija Birčanin, Vojvoda Živojin Mišić, Desanka Maksimović.
Reka Gradac jedna od najčistijih u Evropi vodi nas kroz svoj klisurasti krajolik od kojeg zastaje dah. Na ovom putu nalazi se oko sedamdeset pećina od kojih je najpoznatija Degurićka pećina. Uz reku Gradac smestila su se i dva manastira koja možete obići, manastir Lelić i manastir Ćelije.
Nastavljamo do spomenika prirode i fantastičnih slapova Taorskih vrela u podnožju Povlena, prelepe planine kojom se dalje spuštamo do Kapija Podrinje vidikovca sa kojeg se pruža velelepan pogled na drinsku dolinu i zapadnu Srbiju. Put završavamo na obalama Perućca odmarajući oči u smaragdnoj lepoti ovog jezera.

5. Orašac – Aranđelovac – Bukulja – Garaško jezero – Topola

Ušuškan u pitomu Šumadiju u podnožju planina Venčac i Bukulja, Aranđelovac i njegova okolina idealni su za ljubitelje prirode, istorije, umetnosti kao i gastronome i poznavaoce vina.
Sam grad poznat je po svojim starim zdanjima, banji sa čuvenom mineralnom vodom i jednako čuvenim parkom.
Istraživanje Aranđelovca, Orašca i Topole vodi nas kroz neke od najznačajnijih istorijskih događaja, kulturno nasleđe kao i kroz jedinstvene predele prirodnih lepota. Bukulja sa svojim modro plavim Garaškim jezerom i vidikovcem, Risovačka pećina nekadašnji dom neadnertalskih lovaca i zatalasani predeli zelene Topole, sve su ovo dobri razlozi da se krenemo put Šumadije i otkrivanja ovog kraja.

Koju god putanju da izaberete, ne zaboravite na neophodne pripreme i sitnice koje će vam putovanja učiniti udobnijim. Počev od putnog osiguranja do zgodnih torbica za novac i dokumenta, i osvežavajućih proizvoda da oteramo umor na kraju dana.

Parfois torbica sa dugim kaišom preko ramena
Parfois naočare za sunce, torbica i privezak
Samsonite maska za spavanje sa čepićima za uši i putna refil pakovanja za kozmetiku. The Body Shop maska za lice Cooling Cucumber. Apivita osvežavajuća voda za lice Greek Mountain, Benu Apoteka.
Triglav osiguranje. LOQI sklopiva šoping torbica, Samsonite. Parfois privezak za ključeve.