Obrok salata od mladog povrća u prelivu od karfiola i začinskog bilja
Ako bismo krenuli tragom najlepših ukusa, pre ili kasnije stigli bismo do formule koja glasi: sveži sezonski sastojci, mnogo začina i začinskog bilja. To su ona jela za koja nam ne treba poznavanje komplikovanih kulinarskih tehnika, ona koja traže tek nekoliko, ali pažljivo biranih i još pažljivije uzgajanih sastojaka.
Jednostavno, lako i, rekli bismo i brzo, tako najčešće rezultira i sa preukusno i omiljeno, baš poput ove naše obrok salate. Mi nismo odoleli da ne iskoristimo svo mlado sezonskog povrće koje je u ovom trenutku aktuelno, zato smo ga minimalno obradili tek koliko da smekša, blago začinili i poslužili uz fantastično kremast i ukusom bogat preliv od karfiola i začinskog bilja.
Sve sastojke za ovaj recept možete da pronađete u našem Mercator hipermarketu, uz veliki izbor uvek svežeg i organskog sezonskog povrća.
U svetu koji ubrzava čak i u ovim novim okolnostima, želja ka sporijem, jednostavnijem, prirodnijem, minimalnijem kao da je sve glasnija, a sa njom i trendovi kroz koje se ogleda. Jedan od najnovijih na koji smo naišli je norveški koncept življenja na otvorenom ili friluftsliv koji predstavlja mnogo više od samog odlaska u prirodu.
Friluftsliv je način života. To je vreme provedeno u prirodi kao vid odmora i opuštanja. Što netaknutijoj to bolje. U njemu učestvuju sve generacije u jednako raznovrsnim aktivnostima: od običnih šetnji, vožnji biciklom, piknika pa do hajkinga, friluftsliv se najčešće provodi u društvu. Ali za friluftsliv nije presudna aktivnost na otvorenom, koliko kontakt sa prirodom, i naravno bez kontakta sa ekranom mobilnog telefona.
Rekli bismo ništa novo. Ipak postoji jedan detalj po kojem se friluftsliv razlikuje od načina na koji većina nas provodi vreme u prirodi. Friluftsliv se praktikuje redovno, bez obzira na godišnje doba i temperaturu. Tu se čovek prilagođava prirodi, ne obrnuto.
Prednosti ovako redovnog kontakta sa prirodom su brojne: od dobrog raspoloženja, smanjenja stresa, bolje kondicije i psihofizičkog stanja, a dobro su poznate i blagodeti šumske terapije.
Jednostavan i naizgled običan, Friluftsliv nas u isto vreme uči da gledamo na svet oko sebe potpuno novim očima. Jer ne može se dva puta proći istom stazom u prirodi – uvek je tu neki novi cvet, kamen, list. Pred očima nam se smenjuju godišnja doba, postajemo svedoci konstantnog kruženja elemenata u prirodi, igre svetlosti, vetra, mirisa, zvukova, samog kruga života.
Zato friluftsliv nije samo još jedan novi trend. Uostalom ova pojava je duboko ukorenjena u norvešku kulturu življenja. Ako bolje pogledamo ista je situacija i sa minimalizmom, slow living ili hygge konceptima, potragom za prirodnim i vraćanjem prirodi.
Sve su to naizgled trendovi dok ne prepoznamo da se u stvari samo vraćamo nekom starom, drugačijem, odavno poznatom načinu života u kojem je moguće pronaći uživanje u sadašnjem trenutku. I da je naša potreba da zastanemo, usporimo, rasteretimo svoje živote od ormara do misli, zapravo naša iskonska potreba da pronađemo smisao.
Sve sastojke za ovaj recept možete da pronađete u našem Mercator hipermarketu, uz veliki izbor uvek svežeg i organskog sezonskog povrća.
Recept za obrok salatu od mladog povrća u prelivu od karfiola začinskog bilja
Količina: 2 – 4 služenja
Vreme: 60 minuta
Sastojci
Preliv od začinskog bilja:
- glavica karfiola srednje veličine
- 2 mlada bela krompira
- 250ml grčkog jogurta
- 1 kašika Dižon senfa sa celim zrnom
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 veza mirođije
- 1 veza peršuna
- 1 limun
- 1 limeta
- so i biber po ukusu
Salata:
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 2 avokada
- 1 veza blanširanih špargli
- 1 pakovanje mešane salate – baby mix
- 200g blanširanog mladog graška
- 1 mladi krastavac
- 1-2 mlade zucchini tikvice
- 1-2 mlade kelerabe
- 800g kuvanog belog mladog krompira
- 100g pečenog badema
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- Prstohvat suve tucane paprike
- so i biber po ukusu
Sve sastojke za salatu i preliv, kao i organsko povrće i jaja, možete da nabavite na jednom mestu, u Mercator hipermarketu od 08h do 22h.
Za preliv, blanširajte karfiol iseckan na cvetiće. Prohladite i zajedno sa krompirima blago ispasirajte viljuškom.
Dodajte sitno seckanu mirođiju, peršun, senf, beli luk, sok od limuna i limete, pa ručnim mikserom ili u procesoru pretvorite u pire uz postepeno dodavanje grčkog jogurta. Na kraju začinite sa malo soli i bibera i ostavite da se dobro ohladi.
Pripremite zeleno povrće sa salatu, poređajte na tanjir ili u činiju, začinite sa malo soli i maslinovog ulja.
Poređajte polovine kuvanih jaja, polovine kuvanog krompira i pospite krupno sečenim bademom. Dodajte još malo soli, bibera i maslinovog ulja po ukusu, tucane paprike i posužite uz preliv od karfiola i začinskog bilja.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.