Obrok salata od mladog povrća u prelivu od karfiola i začinskog bilja

 

Ako bismo krenuli tragom najlepših ukusa, pre ili kasnije stigli bismo do formule koja glasi: sveži sezonski sastojci, mnogo začina i začinskog bilja. To su ona jela za koja nam ne treba poznavanje komplikovanih kulinarskih tehnika, ona koja traže tek nekoliko, ali pažljivo biranih i još pažljivije uzgajanih sastojaka.

Jednostavno, lako i, rekli bismo i brzo, tako najčešće rezultira i sa preukusno i omiljeno, baš poput ove naše obrok salate. Mi nismo odoleli da ne iskoristimo svo mlado sezonskog povrće koje je u ovom trenutku aktuelno, zato smo ga minimalno obradili tek koliko da smekša, blago začinili i poslužili uz fantastično kremast i ukusom bogat preliv od karfiola i začinskog bilja.

 

Sve sastojke za ovaj recept možete da pronađete u našem Mercator hipermarketu, uz veliki izbor uvek svežeg i organskog sezonskog povrća.

U svetu koji ubrzava čak i u ovim novim okolnostima, želja ka sporijem, jednostavnijem, prirodnijem, minimalnijem kao da je sve glasnija, a sa njom i trendovi kroz koje se ogleda. Jedan od najnovijih na koji smo naišli je norveški koncept življenja na otvorenom ili friluftsliv koji predstavlja mnogo više od samog odlaska u prirodu.

Friluftsliv je način života. To je vreme provedeno u prirodi kao vid odmora i opuštanja. Što netaknutijoj to bolje. U njemu učestvuju sve generacije u jednako raznovrsnim aktivnostima: od običnih šetnji, vožnji biciklom, piknika pa do hajkinga, friluftsliv se najčešće provodi u društvu. Ali za friluftsliv nije presudna aktivnost na otvorenom, koliko kontakt sa prirodom, i naravno bez kontakta sa ekranom mobilnog telefona.

Rekli bismo ništa novo. Ipak postoji jedan detalj po kojem se friluftsliv razlikuje od načina na koji većina nas provodi vreme u prirodi. Friluftsliv se praktikuje redovno, bez obzira na godišnje doba i temperaturu. Tu se čovek prilagođava prirodi, ne obrnuto.

Prednosti ovako redovnog kontakta sa prirodom su brojne: od dobrog raspoloženja, smanjenja stresa, bolje kondicije i psihofizičkog stanja, a dobro su poznate i blagodeti šumske terapije.

Jednostavan i naizgled običan, Friluftsliv nas u isto vreme uči da gledamo na svet oko sebe potpuno novim očima. Jer ne može se dva puta proći istom stazom u prirodi – uvek je tu neki novi cvet, kamen, list. Pred očima nam se smenjuju godišnja doba, postajemo svedoci konstantnog kruženja elemenata u prirodi, igre svetlosti, vetra, mirisa, zvukova, samog kruga života.

Zato friluftsliv nije samo još jedan novi trend. Uostalom ova pojava je duboko ukorenjena u norvešku kulturu življenja. Ako bolje pogledamo ista je situacija i sa minimalizmom, slow living ili hygge konceptima, potragom za prirodnim i vraćanjem prirodi.

Sve su to naizgled trendovi dok ne prepoznamo da se u stvari samo vraćamo nekom starom, drugačijem, odavno poznatom načinu života u kojem je moguće pronaći uživanje u sadašnjem trenutku. I da je naša potreba da zastanemo, usporimo, rasteretimo svoje živote od ormara do misli, zapravo naša iskonska potreba da pronađemo smisao.

 

Sve sastojke za ovaj recept možete da pronađete u našem Mercator hipermarketu, uz veliki izbor uvek svežeg i organskog sezonskog povrća.

Recept za obrok salatu od mladog povrća u prelivu od karfiola začinskog bilja

Količina: 2 – 4 služenja

Vreme: 60 minuta

Sastojci

Preliv od začinskog bilja:

  • glavica karfiola srednje veličine
  • 2 mlada bela krompira
  • 250ml grčkog jogurta
  • 1 kašika Dižon senfa sa celim zrnom
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 veza mirođije
  • 1 veza peršuna
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • so i biber po ukusu

Salata:

  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 2 avokada
  • 1 veza blanširanih špargli
  • 1 pakovanje mešane salate – baby mix
  • 200g blanširanog mladog graška
  • 1 mladi krastavac
  • 1-2 mlade zucchini tikvice
  • 1-2 mlade kelerabe
  • 800g kuvanog belog mladog krompira
  • 100g pečenog badema
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje
  • Prstohvat suve tucane paprike
  • so i biber po ukusu

 

Sve sastojke za salatu i preliv, kao i organsko povrće i jaja, možete da nabavite na jednom mestu, u Mercator hipermarketu od 08h do 22h.

Za preliv, blanširajte karfiol iseckan na cvetiće. Prohladite i zajedno sa krompirima blago ispasirajte viljuškom.

Dodajte sitno seckanu mirođiju, peršun, senf, beli luk, sok od limuna i limete, pa ručnim mikserom ili u procesoru pretvorite u pire uz postepeno dodavanje grčkog jogurta. Na kraju začinite sa malo soli i bibera i ostavite da se dobro ohladi.

Pripremite zeleno povrće sa salatu, poređajte na tanjir ili u činiju, začinite sa malo soli i maslinovog ulja.

Poređajte polovine kuvanih jaja, polovine kuvanog krompira i pospite krupno sečenim bademom. Dodajte još malo soli, bibera i maslinovog ulja po ukusu, tucane paprike i posužite uz preliv od karfiola i začinskog bilja.