Dobro su nam poznate blagodeti svakog pa i najmanjeg dodira sa prirodom na mentalno i fizičko zdravlje, ipak nismo mogli a da ne primetimo poseban trend pod nazivom wellness bašta koji postaje sve popularniji proteklih godina.

Svima nam je potrebna po jedna wellness bašta u životu

Izgleda da se ovim rečima vode ljubitelji wellness bašta koje se prilagođavaju prostranim imanjima i ograničenim mogućnostima gradskih prostora. Vremenom su nastale i podvrste wellness bašti poput senzornih, spa, terapeutskih i lekovitih bašti.

Terapija hortikulturom

Poklonici ovakvih terapija kažu da biljke imaju moć da nas fasciniraju i u toj meri zaokupe našu pažnju da spontano dozvoljavamo sebi odmor od stresa i misli poput svojevrsnog reseta koji nas osvežava i regeneriše.

Baštovanstvo je od drevnih vremena i istočnjačkih zen bašti prepoznato kao podrška zdravlju. Bašte pružaju psihološku, društvenu, fizičku, emotivnu i spiritualnu blagodet.

Sama radost zbog učestvovanja u razvoju života od posađenog semena do biljke, usklađenost sa ritmovima i ciklusima prirode, boravak u okruženju koje raste, cveta, miriše, žubori, menja se i predstavlja dom za još mnogo drugih vrsta donosi poseban osećaj mira i povezanosti sa celokupnom prirodom.

Samim tim i sa dubokim centrom našeg bića.

Sve vrste wellness bašti

Iako će boravak u bilo kojoj bašti delovati pozitivno na nas, izdvajamo neke koje su razvijene da specifično tretiraju određene segmente zdravlja i blagostanja.

Senzorne bašte su posebno osmišljeni prostori koji neguju svih pet osnovnih čula. Od žubora vode da odmorimo oči i uši, trave koju možemo da osetimo tabanima ili ukusnog voća na nepcima, ovakve bašte opuštaju naša premorena čula i dopuštaju da ih podsetimo na zvuke, mirise, ukuse, dodire i boje prirode.

Spa bašte su trend koji posebnim odabirom biljaka deluje na duboko opuštanje, osećaj mira, smanjenje anksioznosti, bolje raspoloženje i sve benefite koje spa okruženje može da nam pruži. Često su u ovakvim prostorima prisutni tuševi i kade potpuno uklopljeni u prirodni ambijent. Pravi spa ugođaj upotpunjuju i potpuno prirodna ulja, kupke, losioni kojima krepimo i duh i telo.

Apivita gel za tuširanje i krema za telo lavanda, Benu apoteka

Lekovite bašte izvorno su nastale u dvorištima bolnica i služile da ubrzaju oporavak. Vremenom se ovo čudesno dejstvo bašti proširilo pa tako postoje dva tipa lekovitih bašti: restorativna i podržavajuća. Restorativna bašta oporavlja samim boravkom u njoj, dok podržavajuća svoj terapeutski učinak postiže omogućavajući nam da je aktivno negujemo.

Apivita gel za tuširanje i krema za telo Royal Honey, Benu apoteka

Kako da napravite svoju wellness baštu

Bez obzira imate li dvorište, balkon ili tek deo sobe možete primeniti principe kreiranja svoje wellness bašte. Jer svaka izloženost biljkama i prirodi koju one nose sa sobom na nas deluje lekovito.

Pronađite svoj pravac

Opredelite se za atmosferu, boje, oblike u kojima ćete uživati. Zamislite najlepšu baštu u kojoj biste želeli da se nađete. Primetite šta vidite, čujete, osećate, mirišete, dodirujete i tu atmosferu rekreirajte u svojoj wellness bašti.

Stvorite doživljaj utočišta

Wellness bašte jesu svojevrstan beg od svakodnevice zato i imaju tako lekovit efekat na nas, stoga je svesno planiranje ovog efekta da smo zakoračili u nešto drugo i daleko veoma važno. Ovo možete da postignete puteljcima, pregradama, zavesama i visećim biljkama na balkonu ili u stanu.

Kutak za sedenje

Osmislite udoban kutak za sedenje u kojem možete da se opustite i posmatrate svoju baštu. Od ljuljaški do jastučića izbor je ovde veliki i uklopiv u baš svaki prostor.

Odmor za sva čula

Wellness bašta bi trebalo da odmori svako čulo a jedan od prirodnih takvih elemenata je žubor vode. Mirisi cvetnica, boje i oblici biljaka, zujanje pčela i cvrkut ptica, meki dodir jastuka, trave ili paprati, igra sunčevih zraka, figurice i različiti objekti kojima možemo da upotpunimo prostor, ukusi i mirisi začinskog bilja, pustite svoja čula da potraže i odaberu ono što vam je potrebno.

Biljke koje deluju opuštajuće

Biljke na hladnijem spektru palete boja, modro zelenih listova, ljubičastih, belih, plavih, pink tonova deluju posebno opuštajuće. Kao i one koje mirisima umiruju i relaksiraju poput lavande, mente, ruzmarina, kamilice. Orhideje mogu da daju posebnu notu vašoj wellness bašti.

Ukoliko wellness baštu pravite u stanu poželjne su biljke koje deluju kao prečišćivači vazduha. Spatifilum sa svojim elegantnim belim cvetovima jedna je od najlepših takvih biljaka, a uz nju tu su filodendroni, aloe vera, dracena i još mnoge kojima ćete oplemeniti svoju wellness baštu.

Spatifilum, cvećara Ivona

LOQI sklopiva šoping torbica, Samsonite