Jedan recept za mnogo različitih jela je ono što nam treba za još lakše planiranje negujućih letnjih obroka.
Kremast, osvežavajuć i aromatičan umak od tikvica poslužio  nam je i kao sos za pastu, začin za jelo od bulgura, preliv i umak za kivani kukuruz i slatki krompir, a sjajno se uklopio sa hrskavim začinjenim leblebijama iz rerne.
Najbolje od svega, umak od tikvica je gotov očas posla i od svega nekoliko sastojaka što nam je dodatno važno kada pripremamo više različitih jela.
Pre nego krenemo u kuhinju pozivamo vas u Mercator centar gde vas čekaju svi sastojci za ovaj recept kao i veliki izbor svežeg sezonskog povrća iz organskog i bio uzgoja.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Meal prep inspiracija: jedan umak za mnogo ukusnih zalogaja

Priprema obroka unapred ne mora da bude uopšte zahtevna, naprotiv.
Jela koja treba da stoje neko vreme u frižideru biće mnogo ukusnija ako je dovršite neposredno pre konzumiranja uz pomoć različitih umaka, namaza, soseva ili preliva koje možete da kombinujete po želji.
Ili možda pripremite baš ovakav jedan aromatični umak od tikvica koji smo upotrebili za nekoliko različitih jela:

  1. Uz hrskave pečene leblebije

Kuvane leblebije začinite sa malo crvene paprike, kurkume, soli, bibera i maslinovog ulja pa 5-7 min zapecite u rerni. Sjajne su kao dopuna umaku od tikvica ali i da ih dodate u druga jela tokom nedelje.

  1. Kao ukusan sos za pastu

Skuvajte kratku pastu koju čak i ohlađenu možete da pomešate sa umakom od tikvica za super ukusan obrok. Dodajte i malo čeri paradajza, crvene paprike i brokolija za sjajno glavno jelo.

  1. Začin za bulgur

Bulgur je super laka opcija za pripremu unapred jer ga jednostavno prelijete vrućom vodom ili bujonom, ostavite da sve upije i umešate kašiku putera ili ulja. Za još više ukusa, dodajte mu i kašiku umaka od tikvica pre služenja. Bulgur smo spakovali uz pečeni slatki krompir, cveklu i pečene leblebije.

  1. Preliv za kuvani kukuruz

Kuvani kukuruz je sjajna letnja užina, još ukusnija uz umak od tikvica koji ovde koristimo kao preliv, ili jednostavno kao zalogaj za još uživanja.

  1. Umak uz pečeni slatki krompir

Slatki krompir isecite na kockice, začinite kako volite mi smo isto kao i leblebije slatkom paprikom i kurkumom, malo soli i maslinovog ulja pa u rernu gde mu treba svega 10tak minuta. Sjajan je uz osvežavajući umak od tikvica kao užina ili lagana večera.

Recept: umak od tikvica

količina: oko 400g

vreme: 30 min

Sastojci

  • 3 tikvice srednje veličine
  • 200g gustog jogurta grčkog tipa, mlečnog ili biljnog
  • 2-3 kašike tahini paste
  • ½ veze vlašca
  • 5 kašičica origana
  • 1 limun (sok i rendana korica)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so po ukusu

Priprema:

  1. Oprane tikvice isecite na deblje kriške ili listove, posolite i po želji ispecite u rerni ili na grilu tako da se zarumene sa obe strane.
  2. Gotove tikvice prohladite par minuta i zajedno sa ostalim sastojcima sameljite u blenderu da dobijete gust kremast umak.
  3. Da servirate umak prelijte maslinovim uljem, pospite začinima, crnim susamom ili semenkama po želji, pečenim leblebijama i svežim biljem.
  4. Ostatak spakujte u tegle tek kada se potpuno ohladi, prelijte kašikom maslinovog ulja zatvorite hermetički i čuvajte u frižideru.