Fenomenalno sočan kolač od šljiva koji ćete napraviti očas posla, pravi je razlog za predah uz kafu i ovaj savršenih jesenji desert.

Kolač od šljiva po ugledu na čuvene mamine kolače pravili smo sa jogurtom i uljem što mu je dalo tu predivno sočnu teksturu. Uz to obogatili smo ga i neodoljivim pistaćima, zamirisali vanilom, zasladili aromatičnim javorovim sirupom, a za još više ukusa napravili od mekog brašna od spelte.

I sve to samo tako što smo spojili suve i mokre sastojke, poređali šljive, posuli još mrvicu pistaća i stavili da se ispeče na srednjoj vatri, do mirisnog slatkog savršenstva.

Ovaj recept lako možete napraviti u posnoj ili bezglutenskoj varijanti. Jednostavno izaberite između biljnog i mlečnog jogurta, ili glutenskog i bezglutenskog brašna. I to je sve, jer ova poslastica traži malo osnovnih namirnica.

Prvi korak je da dobro spojimo suve sastojke, pistaće, brašno i sodu bikarbonu. Da izbegnete grudvice najbolje prosejte sve sastojke nakon što ih pomešate, ovo će kolaču dati finiju mekšu teksturu.

Jogurt je jedna od tajni sočnosti ovog kolača. Izaberite gušće varijante sa većim udelom masnoće i neutralnijeg ukusa, poput grčkog jogurta ili ako se opredelite za biljnu opciju jogurt od ovsa ili badema je naša preporuka.

I na kraju, šljive i pistaći kao glavna zvezda našeg kolača. Izaberite domaće i nešto čvršće šljive. Šljive možete po želji i ukusu da rasporedite po kolaču, mi smo ih sekli na polovine i svaku polovinu na tri kriške koje smo utisnuli u testo.

Što se pistaća tiče, za ovaj kolač koristili smo neslane sirove pistaće.

Svakako pre nego krenemo u kuhinju, pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke za naš kolač od šljiva i pistaća. Ili jednostavno, napravite predah i svratite nam na kafu i kolače.

Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Prečice do najsočnijih kolača iz mamine kuhinje

Da jesenji kolači budu još lepši, stižemo sa par proverenih saveta iz mamine kuhinje:

  1. Aromatizujte šećer pre nego ga umešate sa ostalim sastojcima.

Kakav god začin u kolačima da koristite, možda korice citrusa ili ekstrakt vanile, ove arome će se najbolje raširiti po testu ukoliko ih prvo dobro spojite sa šećerom. Stoga umešajte začine sa šećerom kao prvi korak u pravljenju kolača kako bi se arome malo spojile pre nego ih umešate u ostatak testa.

  1. Prosejte brašna i suve sastojke

Ovo je korak koji često znamo da preskočimo, a koji može da učini razliku između običnog i magično vazdušastog zalogaja.

  1. Pratite teksturu, ne recept

U zavisnosti od odabira sastojaka grami i miligrami mogu da variraju. Zato je najvažnije da pratimo teksturu prilikom pravljenja posebno ovakvih vrsta kolača. Žitka smesa za tradicionalne kolače sa jajima, puterom i mlekom treba da bude vazdušasta i u gustom mlazu lako silazi sa kašike. Dok će posni kolači koji sadrže samo biljne sastojke biti mekši i vazdušastiji od nešto gušće smese, koja se i dalje u gustom mlazu polako i ne toliko lako sliva sa kašike.

Recept: Kolač od šljiva i pistaća

količina: 8 – 12 služenja / kalup 20cm

vreme pripreme: 1h 10min

Za testo

Suvi sastojci

  • 180g brašna od spelte / ili bezglutenskog
  • 100g mlevenih pistaća
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli

Mokri sastojci

  • 60ml javorovog sirupa / ili drugog tečnog zaslađivača
  • 200ml grčkog jogurta / ili biljne varijante od ovsa
  • 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 130ml pirinčanog mleka
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

Sastojci za nadev i dekoraciju

  • 300g šljiva
  • 20g pistaća
  • 1-2 kašičica meda
  • 1 kašika krupnog kokosovog brašna
  1. Rernu uključite na 180C. Podmažite stranice okruglog kalupa i stavite papir za pečenje na dno.
  2. Spojite sve suve sastojke i prosejte kroz sito za brašno tako da razbijete sve krupnije grudvice.
  3. Mešanjem spojite sve mokre sastojke i postepeno ih umešajte u posudu sa suvim da dobijete glatko žitko testo koje se u veoma gustom mlazu sliva sa kašike. Ovu smesu prebacite u kalup.
  4. Utisnite šljive isečene na deblje listove po površini smese, pospite pistaćima i poprskajte kašičicom meda. Stavite u rernu da se peče oko 45-50 minuta ili dok čačkalica ne pokaže da je kolač gotov.
  5. Gotov kolač ostavite da se u potpunosti ohladi pre nego ga prenesete na tacnu za serviranje. Po želji prelijte još jednom kašičicom meda i pospite krupnim kokosovim brašnom.

Prijatno i uživajte!