Letnje vrućine traže hranu koja hladi, osvežava i puni telo lakoćom. U Španiji su odavno našli rešenje: gazpacho — hladna čorba koja se ne kuva, već se sprema sirova, brza i puna ukusa.
Gaspaćo nije samo ukusan brz i praktičan. Hladne čorbe pune povrća, bilja i začina, okrepljuju na velikim vrućinama vraćajući telu hidrataciju bez opterećenja obilnih obroka.
Ova verzija gaspaća spaja dobro poznati hidrirajući par, krastavac i celer, sa jogurtom i bademom koji čorbi daju punoću i održavaju sitost. Tu su limeta i nana za ultimativno letnje osveženje.
Badem osim toga ne samo da zgušnjava čorbu, već joj daje i prijatnu, suptilnu orašastu dubinu, inspirisanu ajoblanco, drugom poznatom andaluzijskom hladnom čorbom.
Ovo je tanjir koji ne opterećuje, već resetuje — idealan za duga, vrela popodneva, lagane večere napolju, ili kao osvežavajući početak letnjeg obroka.
Rashlađivanje na kašiku – inspiracija za hladne čorbe
Hladne čorbe ne traže preciznost – samo dobar blender, zrele sastojke i sveže letnje sastojke. Prilagođavajte sebi ove ukuse i istražite nove, kao početak donosimo još predloga za hladne čorbe koje predlažemo da probate ove sezone.
1. Hladna čorba od paprika i paradajza
Ako bismo mogli leto da spakujemo u jedan tanjir to bi sigurno bio baš ovaj. Pun sočnih ukusa zrelog paradajza, slatke crvene paprike i mirisa začinskog bilja.
2. Hladna čorba od lubenice i nane
Lubenica, paradajz, krastavac, limeta, nana i prstohvat soli. Lagano, slatko-slanog ukusa, idealno kao letnji aperitiv ili lagani međuobrok.
3. Hladna čorba sa avokadom i limetom
Krastavac, avokado, mladi spanać ili rukola, limeta, peršun i maslinovo ulje. Kremasta, bogata, a opet osvežavajuća verzija koja sjajno ide sa tostiranim semenkama.
Recept: Hladna čorba od krastavca i badema
Vreme pripreme: 15 min
Količina: 4 služenja
Sastojci:
• 400 – 450g krastavca
• 2 štapa celera
• 1 limeta
• 300g gušćeg jogurta
• 150g fino mlevenog badema
• 10tak listova nane
• so po ukusu
• par kašičica maslinovog ulja
• opciono: prstohvat svežeg origana, timijana ili čubara
Priprema:
1. Krastavac i celer iseckajte na sitno, limeti odstranite koru i sve stavite u blender.
2. Dodajte jogurt, badem, nanu i so pa sve sjedinite u blenderu u čorbu.
3. Čorbu po potrebi blago rashladite pre služenja i servirajte uz maslinovo ulje i sveže začinsko bilje po izboru.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.