Divno ukusna, hranljiva i gotova za svega dvadesetak minuta. Gusta čorba od sočiva je definitivno naš favorit ove jeseni jer čini kompletan obrok koji ćete napraviti od svega pet glavnih sastojaka: sočivo, šargarepa, praziluk, spanać i kokosovo mleko.
Ostatak recepta su topli začini koji zamirisali, zagrejali i ukuse čorbe učinili još bogatijim.
Glavni sastojak naše čorbe, aromatično crveno sočivo čuveno je po svom jedinstvenom orašastom ukusu i brzini kuvanja. Za razliku od drugih sočiva, crveno sočivo posebno ono razdvojenog zrna gotovo je za svega 15-20 minuta. Crveno sočivo je i najnežnije te se tokom kuvanja raspada što ga čini idealnim upravo za čorbe, gulaše i slična jela na kašiku.
Za još više ukusa i bržu pripremu predlažemo da čorbu napravite u šerpi od livenog gvožđa i svratite u Mercator centar po sve namirnice za ovaj recept, kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Za još više dobrih ukusa: kako da koristimo začine
Upotreba začina je prava umetnost buđenja i spajanja aroma, mirisa i ukusa. Začini će definitivno svako jelo učiniti ukusnijim, pa čak i zdravijim, jer mnogi začini poput đumbira, crnog bibera, kurkume osim na nepca imaju brojne pozitivne uticaje na čitav organizam.
Zato danas pričamo kako da iskoristimo sve prednosti začina tokom kuvanja.
Začini u zrnu poput crnog bibera ili korijandera potrebno je aktivirati, odnosno podstaći na otpuštanje svojih aromatičnih supstanci. Ovo najbolje radimo zagrevanjem, tostiranjem u blago zagrejanom tiganju dok ne osetite mirise i arome u vazduhu nakon čega začine koristite samlevene ili u zrnu po želji. Druga opcija je da začine u zrnu aktiviramo mehanički, tako što ih blago izgnječimo u avanu. Bez obzira na način začine koristimo odmah po aktiviranju kako bismo izvukli maksimum njihovih aroma.
Zagrevanje u ulju je još jedan fantastičan način da podstaknemo arome začina. Začine potpuno potopljene u ulje zagrevamo na tihoj vatri dok ne počnu da pucketaju. I za ovaj metod najbolji su začini u zrnu, beli luk, papričice ali začini u prahu, samo budite oprezni da ne zagore.
Sveži začini su potpuno novi nivo ukusa. Đumbir, kurkuma, beli luk, štapić vanile, sveži začini odlično prenose i raspoređuju arome na sve komponente jela što znači da ih dodate odmah na početku ili rano u proces kuvanja.
Redosled kojim dodajemo začine u jelo je važan i često presudan za punoću ukusa. Ako koristimo mnogo začina svih kategorija, prvo krećemo sa onim zagrejanim u ulju, zatim dodajemo sveže začine, pa aktivirane i samlevene začine u zrnu i na kraju začine u prahu.
Manje je više je vodilja kada kuvamo sa mnogo začina. Imajte na umu da začine uvek možete da dodate, ali ne i da oduzmete tokom kuvanja.
Recept Gusta čorba od crvenog sočiva
količina: 6 služenja
vreme: 20 min
• 300g crvenog sočiva, opranog i oceđenog
• 1 praziluk iseckan na sitne kockice
• 3 šargarepe iseckane na sitne kockice
• 200ml punomasnog kokosovog mleka
• 350g mladog spanaća ili drugog zeleniša
• 3 kašike maslinovog ulja
začini
• 1 manji komadić đumbira sitno iseckan ili izrendan
• 1 kašičica kurkume
• 1 kašičica korijandera u zrnu
• 2 kašičice dimljene slatke paprike
• 3 manja lovorova lista
• 6-8 zrna crnog bibera
• 1 kašika paradajz paste
• 1-2 kašičice sumaka – opciono
• so po ukusu
Priprema:
1. U umereno zagrejanu šerpu ulijte ulje i odmah dodajte začine: korijander, kurkumu, đumbir, papriku, sumak.
2. Pustite 30 sekundi da začini počnu da puštaju svoje arome pa dodajte paradajz pastu, praziluk, šargarepu, so i sve dobro promešajte. Sada dodajte i sočivo, lovorov list, prelijte sve sa oko 1.2l vode, poklopite i pustite da provri. Sklonite poklopac i ostavite da se kuva 15-20 min ili dok sočivo ne bude gotovo.
3. Par minuta pre kraja kuvanja umešajte kokosovo mleko.
4. Sklonite sa ringle dodajte spanać i poklopite koliko da spanać svene.
5. Zatim promešajte i čorba je gotova da je poslužite uz kriške prepečenog hleba, maslinovo ulje i začine.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.