Divno ukusna, hranljiva i gotova za svega dvadesetak minuta. Gusta čorba od sočiva je definitivno naš favorit ove jeseni jer čini kompletan obrok koji ćete napraviti od svega pet glavnih sastojaka: sočivo, šargarepa, praziluk, spanać i kokosovo mleko.

Ostatak recepta su topli začini koji zamirisali, zagrejali i ukuse čorbe učinili još bogatijim.

Glavni sastojak naše čorbe, aromatično crveno sočivo čuveno je po svom jedinstvenom orašastom ukusu i brzini kuvanja. Za razliku od drugih sočiva, crveno sočivo posebno ono razdvojenog zrna gotovo je za svega 15-20 minuta. Crveno sočivo je i najnežnije te se tokom kuvanja raspada što ga čini idealnim upravo za čorbe, gulaše i slična jela na kašiku.

Za još više ukusa i bržu pripremu predlažemo da čorbu napravite u šerpi od livenog gvožđa i svratite u Mercator centar po sve namirnice za ovaj recept, kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Za još više dobrih ukusa: kako da koristimo začine

Upotreba začina je prava umetnost buđenja i spajanja aroma, mirisa i ukusa. Začini će definitivno svako jelo učiniti ukusnijim, pa čak i zdravijim, jer mnogi začini poput đumbira, crnog bibera, kurkume osim na nepca imaju brojne pozitivne uticaje na čitav organizam.
Zato danas pričamo kako da iskoristimo sve prednosti začina tokom kuvanja.

Začini u zrnu poput crnog bibera ili korijandera potrebno je aktivirati, odnosno podstaći na otpuštanje svojih aromatičnih supstanci. Ovo najbolje radimo zagrevanjem, tostiranjem u blago zagrejanom tiganju dok ne osetite mirise i arome u vazduhu nakon čega začine koristite samlevene ili u zrnu po želji. Druga opcija je da začine u zrnu aktiviramo mehanički, tako što ih blago izgnječimo u avanu. Bez obzira na način začine koristimo odmah po aktiviranju kako bismo izvukli maksimum njihovih aroma.

Zagrevanje u ulju je još jedan fantastičan način da podstaknemo arome začina. Začine potpuno potopljene u ulje zagrevamo na tihoj vatri dok ne počnu da pucketaju. I za ovaj metod najbolji su začini u zrnu, beli luk, papričice ali začini u prahu, samo budite oprezni da ne zagore.

Sveži začini su potpuno novi nivo ukusa. Đumbir, kurkuma, beli luk, štapić vanile, sveži začini odlično prenose i raspoređuju arome na sve komponente jela što znači da ih dodate odmah na početku ili rano u proces kuvanja.

Redosled kojim dodajemo začine u jelo je važan i često presudan za punoću ukusa. Ako koristimo mnogo začina svih kategorija, prvo krećemo sa onim zagrejanim u ulju, zatim dodajemo sveže začine, pa aktivirane i samlevene začine u zrnu i na kraju začine u prahu.

Manje je više je vodilja kada kuvamo sa mnogo začina. Imajte na umu da začine uvek možete da dodate, ali ne i da oduzmete tokom kuvanja.

Recept Gusta čorba od crvenog sočiva
količina: 6 služenja
vreme: 20 min

• 300g crvenog sočiva, opranog i oceđenog
• 1 praziluk iseckan na sitne kockice
• 3 šargarepe iseckane na sitne kockice
• 200ml punomasnog kokosovog mleka
• 350g mladog spanaća ili drugog zeleniša
• 3 kašike maslinovog ulja
začini
• 1 manji komadić đumbira sitno iseckan ili izrendan
• 1 kašičica kurkume
• 1 kašičica korijandera u zrnu
• 2 kašičice dimljene slatke paprike
• 3 manja lovorova lista
• 6-8 zrna crnog bibera
• 1 kašika paradajz paste
• 1-2 kašičice sumaka – opciono
• so po ukusu

Priprema:
1. U umereno zagrejanu šerpu ulijte ulje i odmah dodajte začine: korijander, kurkumu, đumbir, papriku, sumak.
2. Pustite 30 sekundi da začini počnu da puštaju svoje arome pa dodajte paradajz pastu, praziluk, šargarepu, so i sve dobro promešajte. Sada dodajte i sočivo, lovorov list, prelijte sve sa oko 1.2l vode, poklopite i pustite da provri. Sklonite poklopac i ostavite da se kuva 15-20 min ili dok sočivo ne bude gotovo.
3. Par minuta pre kraja kuvanja umešajte kokosovo mleko.
4. Sklonite sa ringle dodajte spanać i poklopite koliko da spanać svene.
5. Zatim promešajte i čorba je gotova da je poslužite uz kriške prepečenog hleba, maslinovo ulje i začine.