Toplim notama citrusa rasterujemo zimu i donosimo sunce u tanjiru sjajnim receptom za tortu od griza sa pomorandžama i bademom. Mirisna i sočna griz torta pravi se jednostavnim spajanjem mokrih i suvih sastojaka te uz samo malo truda i vremena dobijate raskošnu poslasticu.

Natopljena sirupom od pomorandže i ukrašena kandiranim kriškama citrusa, griz torta se lako uklapa u svaku priliku. Predivna je uz popodnevnu kafu, kao slatkiš za svaki dan ili savršeno posluženje za goste i posebne trenutke.

Torte i kolači na bazi griza tradicionalan su slatkiš brojnih kuhinja sveta posebno istočnih, onih u Indiji, Turskoj, Arapskom poluostrvu ali i u Italiji. Karakteristično je da se prelivaju slatkim sirupima a od kuhinje do kuhinje koriste mirisne začine poput ružine i vodice cveta narandže, kardamona, klinčića, anisa, ružinih latica, kandiranog voća koji ovom desertu daju jedinstvenu aromu i ukus.

Mi smo našoj griz torti dodali toplu slatku vanilu, aromatični badem i slatke pomorandže od rendane korice do brzo kandiranih kriški. Iako može da zvuči kao da ovaj slatkiš obiluje šećerom, naša torta je umereno slatka dok joj zrele pomorandže daju prepoznatljivu osvežavajuću notu citrusa.

Torta je posna i pogodna za vegansku ishranu. Ovseni neutralni jogurt pokazao se kao odlična zamena za jaja, dok kokosov maslac možete po želji zameniti kokosovim ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Biljno mleko koristite po izboru sve dok je bez dodatih aroma i zaslađivača da ne bi uticalo na ostatak ukusa. Ostatak sastojaka je jednostavan kao i sama torta: pšenični griz, bademi, šećer i sveže pomorandže.

Pre nego krenemo na mućkanje sastojaka i ukrašavanje torte, pozivamo vas da dođete do nas u Mercator centrar po sve što vam je potrebno za ovu divnu griz tortu. Ili ako vam nije do spremanja svratite nam jednostavno na kafu i dobre domaće kolače,   radujemo se da vas vidimo.

Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Citrusi kao začini najlepših kolača

Malo rendane korice ili kandirani komadić pomorandže pretvaraju slatkiše u vrhunske poslastice. Zato danas pričamo o tome kako najbolje da iskoristimo citruse u kolačima.

Rendana korica i dobra stara klasika

I to sa dobrim razlogom. Korica limuna ili pomorandže sadrži ulja koja daju taj neodoljivi prepoznatljivi miris i ukus. Da pretvorite običan kolač u magiju, koristite oštro sitno rende i rendajte samo površinski sloj kore pazeći da ne zakačite one dublje koji mogu biti gorki. Koricu ubacite direktno u testo, ili je prethodno umešajte u šećer i ostavite 30tak minuta kako bi šećer poprimio arome i razlio ih dodatno po čitavom kolaču.

Kandirajte koricu i zaboravite na drugo suvo voće

Da kandirate korice pomorandže ili limuna, odstranite beli deo i isecite ih na tanke tračice. Prokuvajte u dve vode da uklonite potencijalnu gorčinu, zatim prelijte vodom koliko da budu pokrivene, pospite sa par kašika šećera i kuvajte do sirupastog na tihoj vatri. Gotove osušite na rešetki i uvaljajte u kristal šećer. Čuvajte ih u teglama i koristite za najlepše kolače, mafine, palačinke i torte.

Recept griz torta sa pomorandžama i bademom
količina: 12 služenja / mali okrugli kalup 20cm
vreme pripreme: 1h30min

Sastojci

  • 185g pšeničnog griza
  • 80g brašna od badema
  • 80g šećera u kristalu, smeđeg ili kokosovog po želji
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice praška za pecivo
  • 130g biljnog jogurta
  • 180ml biljnog nezaslađenog mleka
  • 80g otopljenog kokosovog maslaca za kolače
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 5 – 2 kašike rendane korice pomorandže / 2 veće pomorandže
  • 1 štapić vanile

Za sirup

  • 250-300 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 2-3 kašike agava sirupa
  • 1-2 pomorandže isečene na tanke kriške
  1. Uključite rernu na 180C i kalup obložite papirom za pečenje.
  2. U jednoj posudi pomešajte griz, bademovo brašno, šećer i so.
  3. U drugoj posudi mešanjem sjedinite jogurt, mleko, sirće i otopljeni kokosov maslac. Na kraju umešajte korice pomorandže i semenke vanile, štapić sačuvajte za preliv.
  4. Postepeno dodajte mešavinu griza, brašna i soli u mokre sastojke da dobijete ujednačenu žitku masu, koju ćete ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi 30 minuta. Pre nego smesu izlijete u kalup, pospite je sodom bikarbonom i praškom za pecivo i dobro umešajte.
  5. Tortu pecite na donjoj rešetki u zagrejanoj rerni 35-45 minuta. Gotova je kada dobije zlatnosmeđu boju i kada iz sredine izvučete čistu čačkalicu.
  6. Dok se torta peče napravite sirup. U šerpicu sipajte sok od pomorandže, agava sirup, ubacite štapić vanile i kuvajte na srednje tihoj vatri dok ne ispari oko 1/3 tečnosti i sok ne počne blago da se zgušnjava.
  7. Ako želite tortu da ukrasite kandiranim pomorandžama, kriške pomorandže kuvajte zajedno sa sirupom, ocedite od viška sirupa i ostavite da se ohlade.
  8. Odmah pošto izvadite tortu iz rerne dok je još vruća probodite pažljivo štapićem na više mesta da napravite rupice za sirup. Prelivajte je sirupom dok je još topla i dok upija sirup, zatim zajedno sa papirom izvucite iz kalupa i ostavite da se postepeno sasvim ohladi.
  9. Ohlađenu tortu ukrasite kandiranim kriškama pomorandže i poslužite.

Prijatno i uživajte!