Uz malo kreativnosti i toplih začina običan spoj pečuraka i pirinča pretvorili smo u super brz i super ukusan obrok koji ima sve što volimo: kremasti kokos pirinač, svežinu đumbira, tople začine i neodoljiv umami miso paste.
Veoma jednostavno jelo koje se zgodno pakuje i nosi, glazirane pečurke u kombinaciji sa pirinčem odličan su okrepljujući ručak ili lagana večera bogata ukusima.
Glazirane đumbir miso pečurke i kokos pirinač napravićete veoma brzo i veoma jednostavno. Zapravo, osim začina i masnoće, potrebno vam je svega četiri osnovna sastojka: pečurke, pirinač, praziluk i punomasno kokosovo mleko.
Šampinjone koje smo koristili za ovaj recept možete da zamenite bukovačama ili šitakom. Izaberite pečurke slične veličine, presecite ih na polovine ili četvrtine kako bi bile što sličnije veličine i ravnomerno se ispekle.
Iako pečurke za ovo jelo možete da pripremite i u tiganju, priprema pečuraka u rerni kako vam donosimo u ovom receptu olakšava posao oko ovog jela, dok su prednost tiganja nešto hrskavije pržene pečurke.
Dok su pečurke u rerni, pripremamo glazuru od miso paste, đumbira i začina. Kao i pirinač, koji ako izaberete neku od parboiled varijanti, bude gotov za 15tak minuta.
I još pre nego vežemo kecelju i krenemo sa kuvanjem, ostaje nam da vas pozovemo u Mercator centar po sve začine i sastojke koji su vam potrebni za naš današnji recept, kao i sav kuhinjski pribor da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Pripremite neodoljive pečurke, svaki put
Pečurke su jedna od zahvalnijih namirnica koje obožavamo! Brzo gotove, nutritivno bogate i fenomenalno ukusne kada ih pripremimo kako treba. Zato vam ovde otkrivamo najvažnije korake za pripremu uvek savršenih pečuraka.
- Suvo čišćenje
Pečurke su prirodno bogate vodom koju tokom pripreme izbace kako bi se karamelizovale za što više ukusa. Zato ih ne opterećujte dodatnom vodom već očistite salvetom ili četkicom.
- Veličina je važna
Pošto se kratko termički obrađuju, važno je da pečurke budu slične veličine kako bi se što ravnomernije ispekle. Cele, polovine, četvrtine ili na listiće, pratite recept i iseckajte po potrebi.
- Spremajte ih u jednom redu
Bilo da pečurke spremate u tiganju ili u rerni nikako nemojte da preterate sa količinom i ređate ih jedne na druge jer će se tako pariti umesto da se fino ispeku i zacvrče.
- Solite ih na kraju kuvanja
So izbacuje vodu tokom kuvanja te će se pečurke ionako pune tečnosti bariti umesto peći ili pržiti ako ih još i posolimo na početku kuvanja. Zato so ostavite za kraj.
- Prava temperatura i masnoća
Baš zato što su gotove za svega 5-10 minuta, pečurke ne želimo da pripremamo na preniskoj ili previsokoj temperaturi. Nešto između je idealno da ih ne presušimo i započnemo karamelizaciju. Za šta nam je potrebna i već zagrejana masnoća. Iako pečurke možemo da pripremimo i sasvim bez masnoća u rerni ili tiganju, za zlatnožutu hrskavu koricu neophodno je da ih pripremimo na puteru ili maslinovom ulju.
Recept: Glazirane đumbir miso pečurke na kokos pirinču
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 25 min
Sastojci
- 800g šampinjona
- 1 praziluk iseckan na kolutove
- 150g parboiled pirinča
- 100ml punomasnog kokosovog mleka
začini
- 50g svežeg đumbira
- 1.5 kašika bele miso paste
- 2 kašike ghee putera
- 2 kašičice pirinčanog sirćeta
- 1 kašika soja ili tamari sosa
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice crvene tucane ili paprike u prahu
- ½ kašičice kumina
- 1 kašika susama
- 1 kašika susamovog ulja
- so
- Pečurke očistite, osušite krpom i poređajte u pleh. Poprskajte kašikom susamovog ulja i stavite u rernu zagrejanu na 200C da se peku 7-10 min dok ne izbace višak tečnosti i porumene.
- Napravite glazuru za pečurke: u posudi pomešajte 25g rendanog đumbira, miso pastu, 1 kašiku ghee putera, pirinčano sirće, tamari sos, med, beli luk, papriku, kumin i so po ukusu.
- Pečurke prebacite u vatrostalnu činiju, prelijte glazurom i dobro promešajte da pečurke ravnomerno upiju preliv i vratite u rernu da se dopeku još 10-12 minuta. Pečene pečurke pospite susamom.
- Dok se pečurke peku, da pripremite pirinač zagrejte pliću šerpu i dodajte 1 kašiku ghee putera, ostatak đumbira seckanog na tanke prutiće i praziluk. Posolite i dinstajte par minuta da praziluk smekša, dodajte pirinač, prelijte vodom u odnosu 1:2 poklopite i ostavite da se pirinač skuva narednih 14 minuta na srednjoj vatri.
- U gotov pirinač umešajte kokosovo mleko i ostavite par minuta na šporetu pre nego poslužite pirinač uz pečurke. Po želji servirajte sa još susama, kolutića praziluka i rendanog đumbira.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.