Inspiracija za ovaj sočni kolač bila nam je čuvena starinska čupava pita od jabuka. Meka kora od ječmenog brašna, sočne jabuke, hrskava ili čupava gornja kora, sve u neodoljivom sosu od vanile i zamirisano mešavinom začina koja dobro poznatim toplim aromama ispuni dom. Ostaje samo da se udobno ušuškamo uz omiljenu knjigu, čaj i ukuse pite od jabuka koji slave jesen na najlepši način.

Čupava pita od jabuka je jednostavan kolač u tri sloja koji se veoma lako pravi. Naša pita je nešto laganija od tradicionalne mada jednako ukusna i sočna. Donju koru koju pravili smo od mešavine ječmenog i pirinčanog brašna. Sloj rendanih ili sitno seckanih jabuka aromatizovanih začinima. I čupavi gornji sloj po kojem je dobila ime a koji smo za ovu priliku napravili od ovsenih pahuljica i oraha za još više hrskaviju teksturu.

Ovde nema mnogo pripreme niti prekomplikovanih koraka. Koru ćete napraviti jednostavnim spajanjem mokrih i suvih sastojaka. Površinski sloj opet samo dobro promešati, najbolje rukom, da se pahuljice i orasi dobro oblepe začinima, masnoćom i sirupom. Između ova dva sloja ređamo rendane začinjene jabuke. Toliko je sve jednostavno.

Pre nego krenemo da spajamo sastojke za kolač, pozivamo vas da svratite u Mercator centar po sve namirnice za ovaj recept, kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Zdravije zamene za sočne kolače

Možemo li da zadržimo jednako dobre ukuse i dobijemo zdravije kolače? Za sve one prilike kada poželite nešto laganije slatke zalogaje, pišemo o zamenama koje će u mnogim slučajevima čak i naglasiti dobre ukuse.

1. Integralna brašna od ječma, ovsa, spelte, kamuta, polbe, heljde. Osim ako ne pravite super fine kolače, u svim ostalim receptima belo pšenično brašno lako možete da zamenite nekom integralnom opcijom koje će osim punije teksture dati i mnogo puniji ukus.
2. Urme i suvo voće, zatim zrele banane, pire od slatkih jabuka ili bundeve su odlične zamene za beli šećer u kolačima. Kokosov šećer, urme ili melase daće posebnu karamel aromu ali i boju zato pre nego se odlučite za opciju šećera, procenite kako želite da vaš kolač izgleda.
3. Od masnoća ima mnogo opcija, ovde ćemo pomenuti putere od orašastih plodova kao jednu od boljih i ukusnijih zamena za klasične masnoće u kolačima. Tu je još i punomasno kokosovo mleko, puter ili krem kao i ekstra devičansko maslinovo ulje za predivno sočne kolače.

Recept Čupava pita od jabuka u sosu od vanile
količina: 12 služenja
vreme: 45 min

• 350g rendane slatke jabuke (oko 3 veće jabuke)
• 150g ječmenog brašna
• 80g integralnog pirinčanog brašna
• 120g kokosovog šećera
• 150g punomasnog kokosovog mleka
• 80ml biljnog mleka po izboru
• ½ kašičice sode bikarbone
• ¼ kašičice soli
• sok i korica 2 organska limuna
• 2 kašičice mešavine začina za pitu od jabuka

za površinski sloj

• 80g krupnih ovsenih pahuljica
• 50g pekan oraha krupno iseckanih
• 2 kašičice mešavine začina
• 2 kašičice kokosovog ulja
• par kašika javorovog sirupa

za sos od vanile

• 200ml biljnog mleka po izboru
• 2 kašike kukuruznog skroba ili tapioke
• 2 kašike javorovog sirupa
• 1 štapić vanile ili 1 kašičica ekstrakta od vanile
• 2 kašike punomasnog kokosovog mleka

Priprema:
1. Izrendane jabuke pospite sa 2 kašike šećera (60g) umešajte sok i koricu 1 limuna 1 kašičicu mešavine začina.
2. U dubljoj posudi pomešajte sve suve sastojke: ječmeno i pirinčano brašno, ostatak šećera, ostatak začina, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi razmutite kokosovo, biljno mleko mleko i sok od limuna.
3. Umešajte mokre sastojke u suve i po potrebi dodajte još 1-2 kašike mleka da dobijete gušću žitku smesu koja gusto spada sa kašike. Na kraju umešajte preostalu koricu limuna i smesu rasporedite u pleh obložen pek papirom.
4. Jabuke ocedite od viška tečnosti pa rasporedite ravnomerno preko kore i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 190C na donju rešetku i pecite 10 min pre nego dodate krambl.
5. Napravite površinski sloj tako što ćete pomešati sve sastojke da se pahuljice i orasi ravnomerno oblože začinima uljem i sirupom. Izvucite pitu iz rerne pa rasporedite smesu po površini i vratite na srednju rešetku. Po potrebi prekrijte pleh ovlaš alu folijom da pita ne izgori i pecite još 15-20min ili dok čačkalica ne pokaže da je gotovo.
6. Dok se kolač peče napravite sos od vanile. Zagrevajte mleko u koje ste dodali javorov sirup i vanilu na srednje tihoj vatri pazeći da ne počne da ključa. U manjoj posudi razmutite skrob sa par kašika mleka i čim mleko počne da struji smanjite vatru i polako uz mešanje dodajte skrob sve dok smesa ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre i umešajte kokosovo mleko. Stavite sa strane da se prohladi.
7. Kolač ohladite na rešetki pre nego ga isečete na kocke i poslužite u sosu od vanile.