Koliko ima varijanti ćuftica nismo uspeli da pobrojimo, tek znamo da su nam ove skrčkane u gustom paradajz sosu sa puno sira i začinskog bilja omiljene ovoga leta.
Prilično klasično jelo, ćuftice u paradajz sosu spremili smo na drugačiji način i otkrili potpuno fantastične nove ukuse.
Sočne mesne ćuftice se tako dobro slažu sa kraljem letnje trpeze, paradajzom od kojeg smo napravili lepljiv, gust, aromatičan i sladak, ma baš kako treba da bude sos od najlepših letnjih paradajza. Svu tu lepotu od namirnica i ukusa zapekli smo u rerni sa svežom mocarelom za jelo koje ćete sigurno voleti i čuvati za svaku zgodnu priliku.
Pre nego pređemo na recept stižemo sa par saveta kako da ovo jelo bude još ukusnije.
Krećemo od ćuftica za koje će vam trebati mešano mleveno meso, najbolje od posnijih komada junetine i svinjetine. Želimo da nam ćuftice ostanu prozračne, lagane i sočne u isto vreme stoga smesu radite korak po korak prateći da ne stavite više sastojaka nego je neophodno da se meso spoji. Pre nego urolate ćuftice, dobro je da ostavite smesu u frižideru oko 30 minuta, zatim napravite ćuftice i ostavite ih da stignu do sobne temperature pre nego ih pržite.
U istoj posudi nakon ćuftica spremali smo i sos te nismo štedeli na puteru ni na maslinovom ulju. Masnoće na kojima spremamo treba da dobiju tek lepu zlatnobraon boju tokom prženja ćuftica što znači da sve vreme radimo na srednjim temperaturama. Na taj način će se svi ukusi lepo prožeti i spojiti.
Za paradajz sos nam je važno da prvo dobro udinstamo luk, odnosno šalote i beli luk, sve do zlatnožutog tako da se dalje tokom krčkanja luk gotovo raspadne u jelu za gustinu i posebnu punoću sosu od paradajza.
Za kraj ostaje još da spojite paradajz sos, ćuftice i svežu mocarelu u posudu za rernu i sačekate još samo malo da se sir dobro rastopi pa da još cvrčeće mirisno jelo stavite na sto i da uživanje u ukusima krene.
Sve komponente ovog jela možete i unapred da pripremite i samo ih spojite da se zapeku u rerni pre posluživanja. Za to je naravno važno uvek imati sve sastojke pri ruci za šta smo se pobrinuli mi u Mercator centru gde vas čekamo sa zrelim, domaćim i svežim sastojcima za ovo jelo, kao i svim kuhinjskim priborom koji vam može zatrebati. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Paradajz, suvereni kralj letnjih trpeza
Sigurno je da leto ne možemo da zamislimo bez paradajza, zrelih, sočnih, mirisnih plodova svih oblika i boja. Gotovo da nema jela koje paradajz ne može da obogati i učini primamljivijim, te donosimo par predloga kako da pripremamo paradajz za što više ukusa.
- U rerni
Paradajz iz rerne ima poseban ukus koji ćete voleti u gustim paradajz čorbama, pasti, jelima od boba ili mahunarki da pomenemo tek neka. Manje sorte poput čeri paradajza možete da pečete ucelo dok veći paradajz presecite na pola ili četvrtine, poređajte u pekač, posolite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Za više arome dodajte i grančicu ruzmarina, po koji neoljušteni čen belog luka i sve zapecite u rerni na 200C dok se paradajz ne karamelizuje. Ovako pečen paradajz možete da izblendate za čorbe ili umake, ili ga koristite dalje za pripremu jela.
- U tiganju
Prženje i dinstanje jedan je od omiljenih načina da spremamo paradajz. Bilo da pravimo guste sosove ili brzinske sataraše želimo da nam ovako pripremljen paradajz da svu punoću svojih slatkih ukusa i da neutrališemo suvišne kiseline. Stoga iseckajte paradajz na jednake komade, pripremajte ga bez dodavanja tečnosti i na srednjoj vatri da polako pušta svoje sokove sve do guste lepljive teksture.
- Na grilu
Grilovani paradajz je fenomenalan u salatama ili kao prilog. Presecite veće paradajze na polovine, premažite maslinovim uljem i ispecite na grilu sa obe strane. Posolite i poslužite uz još malo maslinovog ulja, pesta od bosiljka i finog belog sira.
Recept: Ćuftice u paradajz sosu sa koricom od sira
količina: 16 ćuftica
vreme pripreme: 40 min
Sastojci
- 400g mešanog mlevenog mesa, junetina i svinjetina
- 1 žumance
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 1/2 kašičice čili paprike
- biber po ukusu
- 3 kašike prezli
- 1 veza peršuna
- 2 pakovanja mocarela sira
- 30g putera
za paradajz sos
- 3 manje šalote
- 4 čena belog luka
- 800g svežeg paradajza
- 250g pelata
- 6 listova bosiljka
- 5 kašičica balzamiko glazure
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
- Da pripremite ćuftice umešajte mleveno meso sa žumancem i suvim začinima. Dodajte prezle i 2/3 seckanog peršuna.
- Oblikujte ćuftice, ispecite ih na puteru u tiganju da porumene sa svih strana i izvadite kada su gotove.
- U isti tiganj sipajte ulje i propržite sitno seckane šalote i beli luk. Dodajte paradajz sečen na kockice, listove bosiljka i ostavite da se sve dobro ukrčka 10tak minuta.
- Posolite, umešajte balzamiko i sipajte pelat pa ostavite da sos dinsta još 5 min da se svi ukusi spoje a sos postane gust. Dodajte biber po ukusu.
- U posudu za rernu sipajte sos od paradajza, poređajte ćuftice i prekrijte sve komadićima mocarele. Zapecite u rerni na 200C dok se sir ne rastopi.
- Gotovo pospite ostatkom peršuna i poslužite toplo.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.