Kako drugačije da pobegnemo od rutine i brze svakodnevice, ako ne kroz putovanja?

Znamo, ne treba vam dodatna inspiracija niti podstrek. Vi već sigurno imate listu želja i samo čekate pogodan trenutak da jednu po jednu stavku sa nje precrtate.

Kako nam se bliže uskršnji praznici i pošto znamo da su upravo oni idealna prilika za otvaranje sezone putovanja, poželeli smo da vam preporučimo 5 divnih putopisa. Bilo da planirate produženi vikend u blizini, posetu nekom evropskom gradu ili dužu avanturu na nekoj egzotičnoj destinaciji – ovo su knjige koje će vas inspirisati, podići entuzijazam na maksimum i vaše iskustvo na putovanju sigurno učiniti još bogatijim.

 

  • Jedi, moli, voli, Elizabet Gilbert

Da li vam se nekad dogodilo da imate utisak da ste gledalac sopstvenog života? Sedite udobno u fotelji dok gledate kako vam kontrola izmiče i kako stvari u koje ste verovali počinju da se urušavaju? I da li ste u tom trenutku osetili da bi jedina lekovita stvar bila čisto slikarsko platno na štafelaju, novi početak kroz koji biste dobili šansu da pronađete izgubljeni unutrašnji mir?

Jedi, moli, voli je knjiga koja govori upravo o tome. U pitanju su memoari autorke Elizabet Gilbert o njenom putovanju u Italiju, Indiju i Indoneziju u potrazi za unutrašnjim mirom nakon razvoda i propasti veze. Knjiga je podeljena u tri dela. Na početku svoje pustolovine, Elizabet putuje u Italiju gde se, nakon godina stegnutosti i života u grču, predaje svim radostima života i hedonizmu oličenom u dobroj hrani i vinu. Drugi deo knjige prati njen boravak u indijskom ašramu, gde uz pomoć joge i isposničkog života otkriva spiritualnost i duhovnu stranu svog bića, dok treći deo prati njeno novo romantično putovanje u Indoneziju gde na kraju pronalazi ljubav i ravnotežu za kojom čezne.

Knjiga je sa razlogom postala bestseler i inspirisala mnoge da krenu u potragu za svojim autentičnim JA i novim iskustvima putovanja, a dobila je i odličnu filmsku adaptaciju u kojoj glavnu ulogu tumači Džulija Roberts. I ono što je najvažnije – Jedi, moli, voli nije samo putopis. (Mada, koji putopis je samo putopis?) Ovo je emotivna priča o suočavanju sa samim sobom i traganju za smislom koji nam često izmiče.

 

  • Ljubav u Toskani, Miloš Crnjanski

Kada pomislite na svoju listu želja, sigurni smo da je Toskana na njenom vrhu. A u slučaju da ste je već posetili i imali tu privilegiju da svim čulima uživate u njenim lepotama, verujemo da će vam naš predlog knjige biti način da se na to putovanje podsetite. Ljubav u Toskani je roman koji opisuje putovanje dvoje zaljubljenih u potrazi za spokojem i ljubavlju, ali i roman u kom se nemerljivi talenat Miloša Crnjanskog, jednog od najvećih srpskih pisaca, oseća u svoj svojoj raskoši.

Glavni likovi u knjizi su Srđan i Anica, ljudi umorni od života u gradu, koji žele da se na neko vreme sklone iz preopterećene svakodnevice i pronađu nešto novo. Destinacija koja ih doziva je Toskana, a u njoj ne pronalaze samo prekrasne vinograde, krajolike i prirodne lepote, već i smisao života. Pored toga što čitaoci dobijaju priliku da osete autentični toskanski duh, kroz knjigu se opisuje i ljubavna priča između dvoje glavnih likova. Miloš Crnjanski piše o njihovim unutarnjim borbama i strahovima, te kako se kroz putovanje i zajedničko vreme na putovanju suočavaju s njima. Ljubav u Toskani je roman koji vas podstiče da razmišljate o važnosti trenutka i o tome kako otiskivanje u nepoznato može promeniti vaš pogled na svet i dati vam novu perspektivu.

 

  • Nil – biografija najveće reke, Terje Tvet

Želimo da vam predstavimo jedan netipičan putopis i knjigu koja je izazvala veliku pažnju u svetu. Nil – biografija najveće reke predstavlja dragoceno svedočanstvo o važnosti reke Nil, istoriji civilizacija koje su živele zahvaljujući njenom slivu, bitkama i ratovima koje je ova impozantna rečna dolina videla, ali i o problemima sa kojima se ova regija danas suočava.

Lako bi neko sada mogao da se zapita zašto je istorija jedne reke toliko interesantna da o njoj nastaju knjige. Međutim, Nil protiče kroz tri klimatska pojasa i čak jedanaest zemalja. Ova reka je vekovima bila veliki ekonomski resurs, izvor života i instrument moći, njoj su se prinosile žrtve i za nju se nekada davno verovalo da izvire u samom raju. Ako vam kažemo još i da postoje regije i doline Nila koje ni do danas nisu dovoljno istražene i predstavljaju nepoznanicu za naučnike širom sveta – da li smo malo probudili vaše interesovanje? Nil krije istoriju Cezara i Kleopatre, tajne egipatskih faraona, a prevlast nad ovom regijom vekovima je bila predmet borbi i ratova. Ako planirate sebi da priuštite jedinstveno iskustvo krstarenja Nilom, ne postoji delo koje će vas na to bolje pripremiti od ove enciklopedije i riznice znanja.

 

  • Novi svet: U Americi godinu dana, Jelena Dimitrijević

Nije mala stvar otputovati u Ameriku, kao što nije mala stvar napisati prvi srpski putopis o Americi, zar ne? Srpska književnica Jelena Dimitrijević se davne 1919. godine otisnula na putovanje u Ameriku, koja je tada bila simbol prvih nebodera, prohibicije, laganog rasta životnog standarda i ljudskih prava, ali i velikih klasnih razlika. Knjiga je pisana na osnovu autorkinih dnevnika koje je vodila tokom godinu dana provedenih u Americi. Dimitrijevićeva nam pruža sliku Amerike XX veka kroz različite aspekte života – od obrazovanja i rada do zabave i kulture. Knjiga je bogata anegdotama o njenom ličnom iskustvu učenja engleskog jezika, kao i upoznavanju različitih kultura.

Jelena Dimitrijević posebnu pažnju posvećuje društvenim problemima koji su bili prisutni u Americi tog vremena, kao što su rasizam i diskriminacija, političke tenzije i društvene podele. Ona nam pruža dublji uvid u američko društvo i njegovu kompleksnost, ali i u srpsku kulturu i način života u poređenju sa Novim svetom. Za svakoga ko je zainteresovan za današnju američku kulturu i američku istoriju, ovo je knjiga koje može predstavljati pravo blago i hroniku izuzetno zanimljivog i turbulentnog perioda jer pruža uvid iz prve ruke, i to kroz vizuru jednog stranca.

 

  • Ebanovina – Moj afrički život, Rišard Kapuščinjski

Ne možemo da odolimo a da vas još jednom ne vratimo u Afriku i preporučimo jedan od najboljih putopisa svih vremena. Rišard Kapuščinjski je legendarni novinar i jedan od najprevođenijih poljskih pisaca, više puta nominovan za Nobelovu nagradu. Stoga, imajte na umu da ovo nije običan putopis i verujte u jake razloge koje imamo da vam ga preporučimo. Kapuščinjski je uveo reportažu u svet književnosti, a ova knjiga predstavlja njegove memoare u kojima opisuje svoje iskustvo života u Africi, mestu na koje se mnogo puta vraćao i za koje tvrdi da ga je stalno dozivalo.

Šta ovaj putopis čini posebnim? Činjenica da autor ne pokušava da sagleda afrički život sa strane, očima privilegovanog belca. Ne, on se saživljava sa afričkim narodima i plemenima, infiltrira se i u potpunosti postaje deo njihovih zajednica. Otkriva nam njihove običaje, verovanja, način života, kao i njihovu borbu za nezavisnost i oslobađanje od kolonijalne vlasti. Ebanovina – Moj afrički život je knjiga koja će vas sigurno inspirisati da se otisnete put afričkog kontintenta. Ovo delo je pravi uvid u afričko društvo i kulturu, a Kapuščinjski je na veoma autentičan način preneo svoje iskustvo i posmatranje sveta oko sebe.

Vreme je da odaberete svoju destinaciju, spakujete kofer i otisnete se u avanturu. A čak i u slučaju da vas obaveze i poslovi u tome sada sprečavaju, neka knjige budu onaj magični instrument za teleport koji će vas makar na kratko odvesti u neki drugi svet i pružiti vam priliku da se upoznate sa nepoznatim predelima i kulturama.