Inspirisani čuvenom šakšukom pripremili smo jednako ukusnu njenu zelenu varijantu u kojoj možete uživati za doručak, ručak ili večeru. Možda najbolje za neki dobar branč ovog proleća.
Poigrali smo se prolećnim zelenišem, paprikom, prazilukom, blitvom i šparglama za ovo ukusno jelo sa jajima gotovo za svega dvadesetak minuta. Ili manje ako sve iseckamo i pripremimo veče pre na primer.
Šakšuka je mediteransko jelo od paprika, paradajza, luka, maslinovog ulja i jaja koja se lagano poširaju u gustom sosu od povrća. Bogata sočnim ukusima spremljena u tiganju šakšuka bliska je domaćem satarašu i jednako laka za pripremu.
Naša zelena šakšuka traži da dobro prodinstamo praziluk i papriku dok povrće ne omekša a zatim dodamo lisnato zeleno povrće i jaja koja treba da ostanu dovoljno meka da u njih može da se uroni dobar svež hleb. Meko ispečena jaja dodaće sočnost ovom ukusnom jelu, kao i kriške avokada i svežeg sira koje smo dodali na kraju.
Veoma jednostavno, brzo i inspirativno. Jer povrće u receptu uvek možete da zamenite svojim omiljenim: zeljem, spanaćem, rukolom, tikvicama, brokolijem, zelenom boranijom ili graškom.
Kombinacija je mnogo a izbor svežeg sezonskog povrća u Mercator centru je veliki, te vas pozivamo da svratite do nas po sve sastojke za ovaj recept kao i na neki od specijaliteta naših restorana jer inspiracija za branč jela je uvek dobrodošla. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Branč varijante ukusne šakšuke
Jelo koje dozvoljava igranje ukusima, bojama, teksturama je jelo koje najviše volimo a šakšuka je upravo takva. Uz poneki nov sastojak, začin ili prilog za tren oka ispred nas je potpuno novo preukusno jelo.
- Klasična šakšuka sa kobasicama
Klasičnoj crvenoj verziji dodajte i kolutove dobre domaće kobasice da se ukrčkaju sa jajima, paprikom i paradajzom.
- Biljna verzija sa leblebijama
Zelena ili klasična crvena šakšuka lako se prilagođavaju biljnim veganskim opcijama. Jaje zamenite kuvanim leblebijama, ili sočivom i uživajte u sjajnim ukusima.
- Kapari i zeleno začinsko bilje
Još jedna varijanta klasične crvene šakšuke sa aromatičnim kaparima i svežim začinskim biljem. Peršun, bosiljak, origano, majčina dušica, vlašac ili menta, odlični su izbori za ovu aromatičnu verziju šakšuke.
Recept Zelena šakšuka
količina: 2-4 služenja
vreme pripreme: 20 min
Sastojci
- 4 jaja
- 2 veze blitve
- 2 zelene paprike
- 1 manji praziluk
- 1 veza špargli
- 1 avokado
- 100g belog svežeg sira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- So i biber po ukusu
- Praziluk i papriku iseckajte na listiće i propržite na ulju u zagrejanom tiganju dok povrće ne omekša.
- Za to vreme isecite blitvu na krupnije komade, očistite i isecite vrhove špargli. Ostatak špargli spakujte da iskoristite za supu.
- Sklonite tiganj sa vatre i umešajte jabukovo sirće, blitvu i špargle. Kada blitva svene, napravite udubljenja u povrću svako ispunite razbijenim jajem kao da spremate jaja na oko.
- Vratite tiganj na ringlu i pecite na srednjoj temperaturi dok jaja ne budu gotova, tj. meko pečena.
- Gotovu šakšuku posolite, pospite izmrvljenim sirom, dodajte avokado isečen na listove i sve pospite biberom po ukusu.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.