Inspirisani čuvenom šakšukom pripremili smo jednako ukusnu njenu zelenu varijantu u kojoj možete uživati za doručak, ručak ili večeru. Možda najbolje za neki dobar branč ovog proleća.

Poigrali smo se prolećnim zelenišem, paprikom, prazilukom, blitvom i šparglama za ovo ukusno jelo sa jajima gotovo za svega dvadesetak minuta. Ili manje ako sve iseckamo i pripremimo veče pre na primer.

Šakšuka je mediteransko jelo od paprika, paradajza, luka, maslinovog ulja i jaja koja se lagano poširaju u gustom sosu od povrća. Bogata sočnim ukusima spremljena u tiganju šakšuka bliska je domaćem satarašu i jednako laka za pripremu.

Naša zelena šakšuka traži da dobro prodinstamo praziluk i papriku dok povrće ne omekša a zatim dodamo lisnato zeleno povrće i jaja koja treba da ostanu dovoljno meka da u njih može da se uroni dobar svež hleb. Meko ispečena jaja dodaće sočnost ovom ukusnom jelu, kao i kriške avokada i svežeg sira koje smo dodali na kraju.

Veoma jednostavno, brzo i inspirativno. Jer povrće u receptu uvek možete da zamenite svojim omiljenim: zeljem, spanaćem, rukolom, tikvicama, brokolijem, zelenom boranijom ili graškom.

Kombinacija je mnogo a izbor svežeg sezonskog povrća u Mercator centru je veliki, te vas pozivamo da svratite do nas po sve sastojke za ovaj recept kao i na neki od specijaliteta naših restorana jer inspiracija za branč jela je uvek dobrodošla. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Branč varijante ukusne šakšuke

Jelo koje dozvoljava igranje ukusima, bojama, teksturama je jelo koje najviše volimo a šakšuka je upravo takva. Uz poneki nov sastojak, začin ili prilog za tren oka ispred nas je potpuno novo preukusno jelo.

  1. Klasična šakšuka sa kobasicama

Klasičnoj crvenoj verziji dodajte i kolutove dobre domaće kobasice da se ukrčkaju sa jajima, paprikom i paradajzom.

  1. Biljna verzija sa leblebijama

Zelena ili klasična crvena šakšuka lako se prilagođavaju biljnim veganskim opcijama. Jaje zamenite kuvanim leblebijama, ili sočivom i uživajte u sjajnim ukusima.

  1. Kapari i zeleno začinsko bilje

Još jedna varijanta klasične crvene šakšuke sa aromatičnim kaparima i svežim začinskim biljem. Peršun, bosiljak, origano, majčina dušica, vlašac ili menta, odlični su izbori za ovu aromatičnu verziju šakšuke.

Recept Zelena šakšuka

količina: 2-4 služenja

vreme pripreme: 20 min

Sastojci

  • 4 jaja
  • 2 veze blitve
  • 2 zelene paprike
  • 1 manji praziluk
  • 1 veza špargli
  • 1 avokado
  • 100g belog svežeg sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • So i biber po ukusu
  1. Praziluk i papriku iseckajte na listiće i propržite na ulju u zagrejanom tiganju dok povrće ne omekša.
  2. Za to vreme isecite blitvu na krupnije komade, očistite i isecite vrhove špargli. Ostatak špargli spakujte da iskoristite za supu.
  3. Sklonite tiganj sa vatre i umešajte jabukovo sirće, blitvu i špargle. Kada blitva svene, napravite udubljenja u povrću svako ispunite razbijenim jajem kao da spremate jaja na oko.
  4. Vratite tiganj na ringlu i pecite na srednjoj temperaturi dok jaja ne budu gotova, tj. meko pečena.
  5. Gotovu šakšuku posolite, pospite izmrvljenim sirom, dodajte avokado isečen na listove i sve pospite biberom po ukusu.

Prijatno i uživajte!