Letnja zabava ne može da prođe bez ražnjića koji ovoga puta stižu kao potpuno iznenađenje na oduševljenje gostiju.
Sve što vam je potrebno je omiljeno povrće, sir za pečenje i uzbudljivi čili preliv za koji vam donosimo recept da za 30tak minuta iznesete ukusne zalogaje na sto.

Za naše ražnjiće koristili smo tikvice i tofu sir, a trend koji nam se posebno dopao jesu ovako tanko sečene tikvice za ražnjiće jer ostaju super hrskave a gotove su za svega 10-15 minuta.

Pored tikvica možete da koristite praktično povrće koje volite: papriku, karfiol, celer, patlidžan, brokoli, slatki krompir, bundevu, izbor je veliki. Od sireva tu su halumi, škripavac i velika selekcija punomasnih sireva koji se odlično ponašaju na grilu i u rerni.
Čitav recept je više nego jednostavan: napravite ražnjiće, umutite preliv gotov za par minuta i poslužite.
Zato idemo odmah u kuhinju da pravimo ražnjiće, pre toga pozivamo vas da nam svratite u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept. Čekamo vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Još ukusnije povrće sa grila

Ukoliko ražnjiće od povrća pripremate na pravom roštilju, probajte neke od naših predloga da povrće budu još sočnije i ukusnije:

1. Birajte čvršće povrće, za razliku od rerne dajte prednost čvršćem povrću kako bi zadržalo sočnost ali i lakše se zadržalo na ražnjiću.
2. Isecite jednake komade, kako bi se ravnomerno peklo što važi bilo gde i kako da pečete povrće.
3. Marinirajte povrće pre pečenja, povrće će biti još sočnije, ukusnije a marinada će dodatno zaštititi povrće od gorenja.
4. Nauljite ražnjić, još jedan način da sprečite prekomerno gorenje tokom pečenja je da nauljite ili potopite u marinadu i drveni ražnjić pre nego složite povrće.
5. Pecite na niskoj temperaturi, kako bi povrće zadržalo sve sokove a dobilo lepu zlatnu koricu prepoznatljivu za pečenje na grilu.

Recept Povrćni ražnjići sa čili prelivom
količina: 6 služenja
vreme: 30 min

za ražnjiće
• 1-2 tikvice isečene na tanke uzdužne listove
• 150g tofu, halumi ili drugog sira za pečenje, isečenog na komade
za preliv
• 60ml sveže ceđenog soka limete
• 4-5 kašika maslinovog ulja
• 1.5 kašičica bagremovog meda
• ½ kašičice čili paste
• ½ kašičice kurkume u prahu
• 1 kašičica dimljene slatke paprike u prahu
• so po ukusu

Priprema:

1. Pripremite ražnjiće za pečenje. Presavijte isečene listove tikvica i naizmenično ređajte tikvice i sir na ražnjić. Složite ražnjiće u pleh za pečenje i ispecite u rerni oko 15 min na 190C da sir i tikvice dobiju zlatnu boju po ivicama. Po potrebi ražnjiće okrenite tokom pečenja da se ispeku ravnomerno.
2. Pripremite preliv dok se ražnjići peku. Umutite viljuškom sok od limete sa maslinovim uljem da dobijete ujednačenu emulziju i umešajte ostale sastojke.
3. Još tople ražnjiće prelijte ili premažite prelivom i poslužite.