Ako do sada niste, obavezno prvom prilikom zaledite zrna grožđa i napravite ove zabavne osvežavajuće zalogaje od svega tri sastojka.
Kada se dani ugreju i večeri postanu duge i mirisne, nema ništa lepše od malih, slatkih i osvežavajućih zalogaja koji se pripremaju brzo, a donose veliko zadovoljstvo. Zalogaji od smrznutog grožđa idealni su za letnje zabave, neobavezna okupljanja na terasi ili kao iznenađenje za porodicu posle ručka.
Sočno zrelo grožđe je dovoljno slatko da ovim zalogajima nije potreban nikakav dodatni zaslađivač. Samo jogurt, mlečni ili biljni, i kokosov puter.
Pre zamrzavanja, važno je da grožđe dobro operete, odvojite od peteljki i pažljivo osušite ubrusom — na taj način zrna se neće slepiti i lakše će se umakati u kremasti preliv. Rasporedite ih na poslužavnik u jednom sloju i stavite u zamrzivač barem nekoliko sati. Smrznuto grožđe ostavite par minuta da se raskravi kako biste mogli da zabodete čačkalice u svako zrno i zatim ih umočite u jogurt, u jednom ili više slojeva.
Po želji, zrna grožđa umočena u jogurt uvaljajte u ekspandirani amarant, kokosove pahuljice, seckane bademe, crnu čokoladu ili granolu. Ostavite još desetak minuta da se sve rashladi i poslužite.
Još ideja kako da uživate u smrznutom grožđu
1. Prirodne kockice leda – dodajte zaleđena zrna u limunadu, belo vino ili koktel. Rashladiće piće bez razblaživanja, a izgledaju i predivno u čaši.
2. Slatki dodatak činiji za doručak – ubacite nekoliko smrznutih zrna u smoothie bowl ili kašu. Doneće osvežavajući “puc” slasti kada se zagrizu.
3. Brzi desert na štapiću – nanižite na čačkalicu ili štapić nekoliko smrznutih zrna i prelijte tankim slojem tamne ili bele čokolade. Vratite kratko u zamrzivač i uživajte u malim čokoladnim bombicama.
Ovi mali, ledeni zalogaji su dokaz da i najjednostavniji sastojci mogu zasijati na stolu i uneti neočekivanu svežinu u vašu letnju zabavu.
Recept: Zalogaji od smrznutog grožđa
Vreme pripreme: 15 min + 3h za smrzavanje
Količina: 20 služenja
Sastojci
• 40 zrna belog i crnog grožđa
• 150g gušćeg jogurta
• 2 kašike putera od kokosa – omekšalog na pari
• Opciono: ekspandirani amarant i sušene pahuljice kokosa
Priprema:
1. Oprano i očišćeno grožđe odvojite od peteljki i dobro osušite ubrusom. Poređajte na poslužavnik obložen pek papirom i zamrznite.
2. Pomešajte grožđe i kokosov puter.
3. Sačekajte da se smrznuto grožđe malo otkravi pa svako zrno nabodite na čačkalicu i umočite u jogurt sa kokosovim puterom.
4. Po želji uvaljajte u amarant i kokosove pahuljice.
5. Vratite u zamrzivač na još 10tak minuta i poslužite.
Uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.