Ako vam je potrebna ideja za brzu i laganu a raskošno ukusnu večeru imamo pravi recept za vas.
Miso glazirani fileti lososa gotovi su za svega 20tak minuta i još brže ako ih marinirate unapred i samo ih zapečete u rerni.

Ovo je recept koji ćete napraviti lako i brzo uz svega šest sastojaka i par fileta lososa.
Tamna miso pasta, tamari ili soja sos, susamovo ulje, pirinčano sirće, javorov sirup i po želji malo pikantne čili paste čine aromatičnu marinadu koja se obradom redukuje do preukusne lepljive glazure na mesu lososa i gustog sosa kojim ćete preliti prilog, povrće ili pirinač.

Jednostavnim mešanjem sastojaka napravimo marinadu u koju potopimo filete lososa. Ovaj korak napravite veče ranije, meso će biti još ukusnije a večera još brže spremna.

Tako marinirane filete potrebno je prvo kratko zatvoriti pečenjem na višoj temperaturi. To možete da uradite u tiganju ili u rerni za koju smo se mi odlučili. Filete smo kratko zapekli zatvorene u vrećicu koju smo napravili od pek papira. Možete da koristite i posebnu kesu za pečenje ostavljajući prostora da topao vazduh može da cirkuliše unutar vrećice.

Tako obrađene filete zatim vraćamo u posudu sa marinadom i krčkamo na tiho u rerni da dobijemo gust lepljivi sos i ukusnu glazuru na mesu.

I to je sve! Dok se losos peče možete da kratko pripremite povrće, mi smo se opredelili za blanširanu zelenu boraniju i kratko zapečene kriške komorača. Kao prilog sjajno idu i pirinač na pari, pirinčane nudle, brokoli, sveže salate, edamame, špargle.

Glazure i marinade za brzo gotove obroke koje ćete voleti

Glazuru iz ovog recepta oprobajte i sa pilećim, junećim ili ćurećim mesom, ili tofuom. Glazure i marinade su super zgodno rešenje za brze domaće obroke posebno tokom radne nedelje kada ne želimo da stojimo dugo pored šporeta.

Stoga stižemo sa još dve ideje za glazure i marinade koje možete da koristite za mesa, ribe ili tofu, a za pripremu primenite korake iz našeg današnjeg recepta.

Glazura sa medom fenomenalna je za lepljiva pileća krilca ili batačiće. Pomešajte oko 60g meda sa 2 kašike soja sosa, malo tucane čili papričice i 1.5 kašiku maslinovog ulja. Sve dobro pomešajte da dobijete gustu marinadu koja će se tokom sporog pečenja pretvoriti u lepljivu ukusnu slatko slano ljutu glazuru.

Glazura sa pomorandžom jednako je dobra za crveno kao i živinsko meso. Pomešajte čašu soka od pomorandže sa 2 kašike smeđeg demerara šećera, 1.5 kašikom jabukovog sirćeta, 2 kašike tamari sosa, kašičicom rendanog svežeg đumbira, 2 izgnječena čena belog luka, tucanu čili papričicu po želji i 1 kašičicom kukuruznog skroba.

Recept Miso glazirani fileti lososa
Vreme: 20 min
Količina: 2 služenja

• 2 fileta lososa očišćena od kože (oko 500g oba komada)
• 2 kašike tamne miso paste
• 2.5 kašike tamari ili soja sosa
• 2 kašike susamovog ulja
• 1 kašika pirinčanog sirćeta
• 1 kašika javorovog sirupa
• 1 kašičica čili paste
• so i biber po ukusu
Priprema:
1. Filete posolite i pobiberite.
2. Sve ostale sastojke pomešajte u dubljoj vatrostalnoj činiji i stavite filete da se mariniraju u ovoj tečnosti minimum 5 minuta.
3. Marinirane filete zatvorite u papir ili kesu za pečenje tako da ima prostora za cirkulaciju toplog vazduha i ispecite u rerni zagrejanoj na 200C 5 – 7 minuta.
4. Izvadite filete, vratite u vatrostalnu činiju sa preostalom marinadom, dobro ih potopite i obložite marinadom. Smanjite temperaturu u rerni na 180C i krčkajte ih otklopljene na donjoj rešetki narednih 10-15 minuta dok se marinada ne redukuje u gusti sos.
5. Tople filete poslužite uz hrskavo povrće, mi smo koristili blanširanu zelenu boraniju i kratko zapečeni komorač koje smo začinili sa malo ulja, tamari sosa i soli.

Prijatno!