Ako vam je potrebna ideja za brzu i laganu a raskošno ukusnu večeru imamo pravi recept za vas.
Miso glazirani fileti lososa gotovi su za svega 20tak minuta i još brže ako ih marinirate unapred i samo ih zapečete u rerni.
Ovo je recept koji ćete napraviti lako i brzo uz svega šest sastojaka i par fileta lososa.
Tamna miso pasta, tamari ili soja sos, susamovo ulje, pirinčano sirće, javorov sirup i po želji malo pikantne čili paste čine aromatičnu marinadu koja se obradom redukuje do preukusne lepljive glazure na mesu lososa i gustog sosa kojim ćete preliti prilog, povrće ili pirinač.
Jednostavnim mešanjem sastojaka napravimo marinadu u koju potopimo filete lososa. Ovaj korak napravite veče ranije, meso će biti još ukusnije a večera još brže spremna.
Tako marinirane filete potrebno je prvo kratko zatvoriti pečenjem na višoj temperaturi. To možete da uradite u tiganju ili u rerni za koju smo se mi odlučili. Filete smo kratko zapekli zatvorene u vrećicu koju smo napravili od pek papira. Možete da koristite i posebnu kesu za pečenje ostavljajući prostora da topao vazduh može da cirkuliše unutar vrećice.
Tako obrađene filete zatim vraćamo u posudu sa marinadom i krčkamo na tiho u rerni da dobijemo gust lepljivi sos i ukusnu glazuru na mesu.
I to je sve! Dok se losos peče možete da kratko pripremite povrće, mi smo se opredelili za blanširanu zelenu boraniju i kratko zapečene kriške komorača. Kao prilog sjajno idu i pirinač na pari, pirinčane nudle, brokoli, sveže salate, edamame, špargle.
Glazure i marinade za brzo gotove obroke koje ćete voleti
Glazuru iz ovog recepta oprobajte i sa pilećim, junećim ili ćurećim mesom, ili tofuom. Glazure i marinade su super zgodno rešenje za brze domaće obroke posebno tokom radne nedelje kada ne želimo da stojimo dugo pored šporeta.
Stoga stižemo sa još dve ideje za glazure i marinade koje možete da koristite za mesa, ribe ili tofu, a za pripremu primenite korake iz našeg današnjeg recepta.
Glazura sa medom fenomenalna je za lepljiva pileća krilca ili batačiće. Pomešajte oko 60g meda sa 2 kašike soja sosa, malo tucane čili papričice i 1.5 kašiku maslinovog ulja. Sve dobro pomešajte da dobijete gustu marinadu koja će se tokom sporog pečenja pretvoriti u lepljivu ukusnu slatko slano ljutu glazuru.
Glazura sa pomorandžom jednako je dobra za crveno kao i živinsko meso. Pomešajte čašu soka od pomorandže sa 2 kašike smeđeg demerara šećera, 1.5 kašikom jabukovog sirćeta, 2 kašike tamari sosa, kašičicom rendanog svežeg đumbira, 2 izgnječena čena belog luka, tucanu čili papričicu po želji i 1 kašičicom kukuruznog skroba.
Recept Miso glazirani fileti lososa
Vreme: 20 min
Količina: 2 služenja
• 2 fileta lososa očišćena od kože (oko 500g oba komada)
• 2 kašike tamne miso paste
• 2.5 kašike tamari ili soja sosa
• 2 kašike susamovog ulja
• 1 kašika pirinčanog sirćeta
• 1 kašika javorovog sirupa
• 1 kašičica čili paste
• so i biber po ukusu
Priprema:
1. Filete posolite i pobiberite.
2. Sve ostale sastojke pomešajte u dubljoj vatrostalnoj činiji i stavite filete da se mariniraju u ovoj tečnosti minimum 5 minuta.
3. Marinirane filete zatvorite u papir ili kesu za pečenje tako da ima prostora za cirkulaciju toplog vazduha i ispecite u rerni zagrejanoj na 200C 5 – 7 minuta.
4. Izvadite filete, vratite u vatrostalnu činiju sa preostalom marinadom, dobro ih potopite i obložite marinadom. Smanjite temperaturu u rerni na 180C i krčkajte ih otklopljene na donjoj rešetki narednih 10-15 minuta dok se marinada ne redukuje u gusti sos.
5. Tople filete poslužite uz hrskavo povrće, mi smo koristili blanširanu zelenu boraniju i kratko zapečeni komorač koje smo začinili sa malo ulja, tamari sosa i soli.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.