Smokve su sa punim pravom zaslužile da ih stavimo u centar stola i proslavimo svo bogatsvo plodova kasnog leta.

Obožavano voće i to ne bez razloga, jer sočne slatke smokve mogu biti desert sam po sebi. Ovde smo ih spojili sa korom od oraha i sirovog kakaa uz osvežavajući krem u božanstveni tart sa karamelizovanim smokvama.

Jednostavan i lagan za pravljenje ovo je tart koji se sa uživanjem priprema. Osnova ove poslastice su sirova kora i krem fil kod kojih ne možete da pogrešite.
Prilikom pravljenja kore krenite od oraha kao sastojka koji traži najviše mlevenja. Ako volite hrskaviju koru ostavite orahe krupnije mlevene, dodajte ostale sastojke i sjedinite u procesoru da dobijete lepljivu smesu, toliko je jednostavno.
Karamelizovanje smokava takođe je jednostavno i lako. Sve što je potrebno jeste dobar tiganj nelepljivog dna, lepe sveže smokve i malo strpljenja jer se ovo sve priprema na tihoj vatri.

Na kraju najvažnije je da se udobno smestite u omiljeni kutak svog doma i svakim čulom uživate u raskošnim ukusima smokava i ovog slatkog zalogaja.
Pre nego krenemo u kuhinju, pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept i sve što vam je potrebno da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Kuvanje sa smokvama

Zrele smokve su fenomenalne u kolačima i desertima ali i više od toga. Smokve su sjajne za džemove, čatnije, umake i namaze, kao i nezaobilazan dodatak slanim delikatesima i salatama.
Pored karamelizovanih smokava u tiganju izdvojili smo još dva načina za pripremu smokvi ove sezone.

Pečene u rerni

Ovo bi ujedno bio i najlakši način da počnete da kuvate sa smokvama ako niste do sada. Jednostavno izaberite zrele ali nešto čvršće smokve. Presecite ih na pola i poređajte u pleh.
Poprskajte ih nekim tečnim zaslađivačem, javorovim ili agava sirupom i dodajte začine koje smokve veoma vole: cimet, klinčić, kardamon, vanilu ili po završetku narendajte malo muskatnog oraščića.
Možete im dodati i čašicu omiljenog likera, crvenog ili belog vina.
Pecite ih na 180C oko 20 min dok se smokve ne karamelizuju a tečnost ne pretvori u gusti sirup.

Poširane smokve

Smokve poširane obično u vinu ili voćnom sirupu odličan su dodatak uz zrele sireve i namaze. I za ovaj recept potrebne su čvršće zrele smokve.
U posudu za kuvanje sipajte 120ml crvenog vina ili čistog voćnog soka, 2 kašike šećera i pustite da polako proključa. Dodajte smokve oko 200g, smanjite temperaturu i ostavite da krčka na tiho narednih 10 minuta.
Sklonite sa vatre i dodajte začine po želji ili odmah poslužite.

Recept Tart sa karamelizovanim smokvama

količina: 8 služenja
vreme: 35 min + 4h za hlađenje

kora
• 100g oraha
• 80g ovsenih pahuljica
• 200g paste od urmi ili 12-14 velikih Medjool urmi
• 2-3 kašike sirovog kakao praha
• 1 kašičica cimeta
• 1 kašika svežeg soka od limuna
• 2 kašike rastopljenog kokosovog ulja
fil
• 150g indijskog oraha poparenog u vrućoj vodi
• 350ml čvrsti deo punomasnog kokosovog mleka
• 1 kašika svežeg soka od limuna
• 2 kašike javorovog sirupa
karamelizovane smokve
• 350g svežih smokava
• 20g biljnog putera
• 50ml javorovog sirupa
• ½ šipke vanile ili ¼ kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

1. Kalup za tart obložite providnom folijom.
2. U procesoru sameljite sve sastojke za koru da dobijete lepljivu smesu koju ćete rasporediti u kalup i ostaviti u frižider na hlađenje.
3. Procedite i isperite indijski orah te ga sameljite u pastu u procesoru. Dodajte i ostale sastojke da dobijete krem koji ćete uliti u kalup do podignute ivice tarta. Sada tart stavite u zamrzivač na 3.5 – 4 sata.
4. Smokve operite i isecite na četvrtine.
5. U tiganju na tihoj vatri rastopite puter dodajte javorov sirup, zrna vanile ili ekstrakt i promešajte. Sada dodajte smokve i ostavite da se sve polako karamelizuje uz povremeno blago mešanje 10-15 minuta na tihoj vatri. Smokve ostavite sa strane da se potpuno ohlade.
6. Pre služenja rasporedite karamelizovane smokve po površini fila i po želji pospite tart karamelizovanim ili tostiranim seckanim orasima.