Sufle je neprevaziđeni klasik i jedan od onih deserata koji u sebi nose dozu magije – lagan, prozračan, a bogat ukusom. Njegova posebnost leži u kontrastu: spolja zapečen i nežno hrskav, a iznutra mekan, vazdušast i kremast. A kada se još umešaju i pistaći, nastaje prava rapsodija ukusa koja raduje i nepce i dušu.
Sufle od pistaća je desert koji ćete napraviti bez mnogo truda jednostavnim spajanjem mokrih i suvih sastojaka.
Za pun ukus koristili smo mlevene pistaće kao i puter od pistaća koji možete jednostavno kašičicom da dodate u smesu, ili ako imate više vremena, oblikujete u kuglice i zamrznete pa tako smrznuto punjenje ubacite u centar svakog kalupa i ispečete za efekat lava razlivajuće sredine kolača.
Sve tajne dobrog suflea
Iako sufle deluje kao zahtevna poslastica, uz nekoliko malih trikova uvek će ispasti savršeno:
- Postarajte se da kalupi budu dobro podmazani i pobrašnjeni – tako će sufle lako „narasti“ i neće se lepiti za ivice.
- Ne punite kalupe do vrha, već do 2/3, jer im je potreban prostor da se podignu i razviju svoju prepoznatljivu kupolu.
- Tokom pečenja izbegavajte otvaranje rerne – nagla promena temperature može učiniti da se sufle spusti.
Kada je gotov, sufle rashladite i pažljivo izvadite iz kalupa. Poslužite dok je još topao – tada je tekstura najlepša, a ukus najizraženiji.
Recept: Sufle od pistaća
Vreme pripreme: 30 min
Količina: 3-6 služenja (3 veća ili 6 manjih sufle kalupa)
Sastojci
- 90g fino mlevenih pistaća
- 90g brašna od spelte, prosejanog
- 65g šećera kokosovog ili demerara
- 210g punomasnog kokosovog mleka
- 70g rastopljenog kokosovog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/3 kašičice soli
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 – 6 kašičica putera od pistaća
za serviranje
- sirup od urmi
- seckani pistaći
- maline ili voće po izboru
Priprema:
- Zagrejte rernu na 160C i dobro podmažite i pobrašnite kalupe.
- U dubljoj posudi pomešajte kokosovo mleko, ulje i šećer, te dodajte i sve ostale sastojke osim putera od pistaća. Mešajte pa minuta da sjedinite sve sastojke u glatku smesu.
- Smesom prekrijte dno svakog kalupa, zatim u centar dodajte po kašičicu putera od pistaća i prelijte ostatkom smese tako da napunite 2/3 kalupa.
- Pecite na donjoj rešetki 20 minuta bez otvaranja rerne.
- Pečeni sufle prohladite pa pažljivo vrhom noža odvojite ivice da ih izvadite iz kalupa i servirate sa sirupom od urmi, seckanim pistaćima i malinama.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.