Sočni kolač od rogača sa višnjama i orasima kao stvoren je za ovo doba godine kada želimo kolače koji greju nepca i dušu. Prirodno sladak, toplih orašastih aroma, svežine višanja i neodoljivi preliv od rogača, ovo je jednostavan kolač bogat ukusima u kojima ćete sigurno uživati.

Priprema se lakim spajanjem suvih i mokrih sastojaka, a nekoliko detalja pravi razliku:

– Namočite urme toplom vodom da se lakše samelju u glatku smesu.
– Za mešavinu biljnog mleka i sirćeta preporučujemo mleko od soje koje će se najbrže i najravnomernije zgrudvati a ovaj miks daće mekše i sočnije testo.
– Višnje uvaljajte u malo brašna pre dodavanja u smesu kako bi zadržale svoje sokove i ravnomernije se rasporedile prilikom pečenja.
– Pečenje na donjoj rešetki na 170 °C sačuvaće sočnost kolača; ako gornja kora brzo tamni, prekrijte ga listom folije pri kraju pečenja.
– Čokoladne mrvice zamenite seckanom crnom čokoladom ili potpuno preskočite ovaj sastojak.

Na kraju, preliv od rogača, meda i bademovog putera daje ovom kolaču završni sjaj i naglašava aromu. Ovo je kolač koji spaja bogat ukus i jednostavnu pripremu – savršen izbor za prva jesenja popodneva.

Rogač – mediteranski dragulj u desertima

Rogač je plod drveta koje prirodno raste na Mediteranu – od Dalmacije do Grčke i Bliskog istoka. Rogač je mahunarka, a sazreva upravo krajem leta i bere se u avgustu i septembru.
Mahune se beru, suše i melju u sitan prah koji se često koristi kao prirodna zamena za kakao, a sveže mahune mogu se jesti i potpuno neobrađene, poput jabuke direktno ubrane s drveta.

Ukus rogača je blag, sa tonovima karamela meda i čokolade, prirodno sladak, bez kofeina i glutena, pa je odličan izbor za one koji žele laganije i nutritivno bogatije deserte. Sadrži vlakna, kalcijum, kalijum i antioksidanse, bogat je proteinima a blagotvorno deluje na varenje i stabilizaciju šećera u krvi.

Pored kolača, rogač se koristi za pripremu toplih napitaka (poput „rogač kafe“), krema i namaza, kao i za zaslađivanje smutija ili kaša. U Dalmaciji i Hercegovini pravi se sirup od rogača, dok su u Italiji i Španiji poznati tradicionalni biskviti i hlebovi, sladoledi, torte i kolači sa ovim sastojkom.

Recept: Sočni kolač od rogača sa višnjama i orasima
Vreme pripreme: 50 min
Količina: 8-10 služenja – manji kalup 22cm

Sastojci
• 10 velikih mekih urmi
• 300ml sojinog mleka
• 1 kašika jabukovog sirćeta
• 80ml maslinovog ulja
• 100g mlevenog rogača
• 100g mlevenih + 50g seckanih oraha
• 160g speltinog ili pšeničnog mekog brašna
• 1 mala kašičica soli
• ½ kašičice praška za pecivo
• 2 kašičice vanilin šećera
• 400g odleđenih višanja
• Opciono: 2 kašike čoko mrvica za kolače
za preliv od rogača i serviranje
• 4 kašike sirupa (zaslađivača) od rogača ili meda
• 2 kašike mlevenog rogača
• 1 kašika putera od badema
• seckani orasi za posipanje

Priprema:

1. Pomešajte sojino mleko i jabukovo sirće i ostavite sa strane 15tak minuta da se zgusne.
2. Očišćene ulje i mleko sameljite u blenderu u ujednačenu smesu, te umešajte maslinovo ulje.
3. Postepeno mešanjem dodajte rogač, mlevene orahe, so, prašak za pecivo, vanil šećer i na kraju brašno.
4. Višnje pospite sa malo brašna te ih umešajte u smesu za kolač, zajedno sa čoko mrvicama i seckanim orasima.
5. Smesu razlijte u podmazan i pobrašnjen kalup, poravnajte i pecite na donjoj rešetki u rerni na 170C oko 35 min ili dok čačkalica ne pokaže da je gotovo. Po potrebi prekrijte kolač folijom kako gornja kora ne bi gorela.
6. Gotov kolač rashladite u kalupu te ga prebacite na tacnu za služenje i prelijte prelivom od rogača: sirup od rogača ili med dobro pomešajte sa mlevenim rogačem i puterom od badema i dobijenom kremom prelijte kolač. Pospite seckanim orasima i poslužite.

Prijatno i uživajte!