Ukusna, hrskava, osvežavajuća i drugačija, salata od pasulja u čimičuri sosu pravi izbor je da ugostite veliko društvo. Servirajte je uz neki od biljnih ili sirnih namaza koji vam predlažemo uz ovaj recept i slobodno postavite u centar stola. Jer će upravo ova salata postati omiljena baš svima već na prvi zalogaj.
Čimičuri sos potiče iz južnoameričkog kontinenta. Prvobitno osmišljen i serviran kao sos uz meso, čimičuri danas nalazi primenu uz mnoge druge namirnice. Osnovu ovog sosa čini ulje, sirće, beli luk, čili papričica i mnogo svežeg bilja. Na prvom mestu miksa peršuna i korijandera, ali u čimičuri možete da dodate i mirođiju, vlašac, bosiljak.
Osnovu za čimičuri sos je zgodno napraviti u nešto većoj količini te kada vam je potreban samo umešati sa svežim biljem. Stoga količine iz recepta možete i da udvostručite posebno u periodima slavlja kada vam je potrebno brzo gotovo posluženje.
Jer čitav ovaj recept gotov je za svega 20 minuta uz malo seckanja i mešanja.
Donosimo vam i tri predloga za namaze uz koje da je servirate da dobijete ceo kompletan obrok ili posluženje, a pre nego pređemo u kuhinju pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept, kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Ukusni namazi za celo društvo
Salata od pasulja u čimičuri sosu biće još ukusnija ako je poslužite na nekom od namaza koji vam preporučujemo. Izaberite biljnu ili mlečnu verziju, pripremite svež domaći hleb i gozba može da počne.
Humus klasičan ili u nekoj od omiljenih varijanti, humus sjajno ide uz ovu salatu. Začinite ga maslinovim uljem, kuminom, crvenom paprikom, biberom ili začinima po želji.
Feta namaz će doneti svežinu i dobro poznatu punoću ukusima feta sira. U procesoru ili štapnim mikserom ispasirajte 250g feta sira sa 100g grčkog jogurta. Umešajte sok i koricu jednog limuna i namaz je spreman za služenje.
Namaz od sitnog niskomasnog sira napravićete brzo i lako. Izaberite 300g sira tipa urde ili švapskog sira, pomešajte sa par kašika kiselog mleka, dodajte sok i koricu jednog limuna, kašičicu belog luka u prahu, so i biber. Sve dobro pomešajte pa dobijeni namaz rasporedite na dno tanjira, prelijte sa malo maslinovog ulja i odozgo servirajte salatu od pasulja.
Recept Salata od pasulja u čimičuri sosu
vreme: 20 min
• 400g krupnog kuvanog pasulja
• 1 glavica crvenog luka sitno iseckana
Za čimičuri sos
• 125g ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 100g sirćeta – jabukovog ili beli aceto
• 30g limunovog soka
• 2 veća čena belog luka izgnječena u pastu
• 1 crvena čili paprika sitno iseckana
• 1 kašičica kumina u prahu
• 2 kašičice sušenog origana
• 1 kašičica tucane paprike
• ½ kašike javorovog sirupa
• 2 kašičice soli
• ½ kašičice crnog bibera
• 3 manje veze peršuna sitno iseckanog
• 1 mala veza bosiljka sitno iseckanog
Priprema:
1. U dubljoj posudi ručno umutite sirće, limunov sok i maslinovo ulje da se sastojci spoje u ujednačenu emulziju.
2. Dodajte zgnječen beli luk, začine, javorov sirup, svežu čili papriku i sve dobro izmešajte. Dobijenom smesom prelijte sitno iseckan peršun i bosiljak i sve dobro promešajte da dobijete čimičuri sos.
3. U posudu za salatu spojite pasulj, crveni luk i čimičuri sos. Ostavite 10tak minuta da odstoji na hladnom.
4. Poslužite na humusu ili sirnom namazu po izboru uz još suve tucane paprike, origana i maslinovog ulja.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.