Ukusna, hrskava, osvežavajuća i drugačija, salata od pasulja u čimičuri sosu pravi izbor je da ugostite veliko društvo. Servirajte je uz neki od biljnih ili sirnih namaza koji vam predlažemo uz ovaj recept i slobodno postavite u centar stola. Jer će upravo ova salata postati omiljena baš svima već na prvi zalogaj.

Čimičuri sos potiče iz južnoameričkog kontinenta. Prvobitno osmišljen i serviran kao sos uz meso, čimičuri danas nalazi primenu uz mnoge druge namirnice. Osnovu ovog sosa čini ulje, sirće, beli luk, čili papričica i mnogo svežeg bilja. Na prvom mestu miksa peršuna i korijandera, ali u čimičuri možete da dodate i mirođiju, vlašac, bosiljak.
Osnovu za čimičuri sos je zgodno napraviti u nešto većoj količini te kada vam je potreban samo umešati sa svežim biljem. Stoga količine iz recepta možete i da udvostručite posebno u periodima slavlja kada vam je potrebno brzo gotovo posluženje.

Jer čitav ovaj recept gotov je za svega 20 minuta uz malo seckanja i mešanja.

Donosimo vam i tri predloga za namaze uz koje da je servirate da dobijete ceo kompletan obrok ili posluženje, a pre nego pređemo u kuhinju pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept, kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Ukusni namazi za celo društvo

Salata od pasulja u čimičuri sosu biće još ukusnija ako je poslužite na nekom od namaza koji vam preporučujemo. Izaberite biljnu ili mlečnu verziju, pripremite svež domaći hleb i gozba može da počne.

Humus klasičan ili u nekoj od omiljenih varijanti, humus sjajno ide uz ovu salatu. Začinite ga maslinovim uljem, kuminom, crvenom paprikom, biberom ili začinima po želji.
Feta namaz će doneti svežinu i dobro poznatu punoću ukusima feta sira. U procesoru ili štapnim mikserom ispasirajte 250g feta sira sa 100g grčkog jogurta. Umešajte sok i koricu jednog limuna i namaz je spreman za služenje.
Namaz od sitnog niskomasnog sira napravićete brzo i lako. Izaberite 300g sira tipa urde ili švapskog sira, pomešajte sa par kašika kiselog mleka, dodajte sok i koricu jednog limuna, kašičicu belog luka u prahu, so i biber. Sve dobro pomešajte pa dobijeni namaz rasporedite na dno tanjira, prelijte sa malo maslinovog ulja i odozgo servirajte salatu od pasulja.

Recept Salata od pasulja u čimičuri sosu
vreme: 20 min

• 400g krupnog kuvanog pasulja
• 1 glavica crvenog luka sitno iseckana
Za čimičuri sos
• 125g ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 100g sirćeta – jabukovog ili beli aceto
• 30g limunovog soka
• 2 veća čena belog luka izgnječena u pastu
• 1 crvena čili paprika sitno iseckana
• 1 kašičica kumina u prahu
• 2 kašičice sušenog origana
• 1 kašičica tucane paprike
• ½ kašike javorovog sirupa
• 2 kašičice soli
• ½ kašičice crnog bibera
• 3 manje veze peršuna sitno iseckanog
• 1 mala veza bosiljka sitno iseckanog

Priprema:
1. U dubljoj posudi ručno umutite sirće, limunov sok i maslinovo ulje da se sastojci spoje u ujednačenu emulziju.
2. Dodajte zgnječen beli luk, začine, javorov sirup, svežu čili papriku i sve dobro izmešajte. Dobijenom smesom prelijte sitno iseckan peršun i bosiljak i sve dobro promešajte da dobijete čimičuri sos.
3. U posudu za salatu spojite pasulj, crveni luk i čimičuri sos. Ostavite 10tak minuta da odstoji na hladnom.
4. Poslužite na humusu ili sirnom namazu po izboru uz još suve tucane paprike, origana i maslinovog ulja.