Rustična galeta sa letnjim voćem je pravi mali omaž toplim danima, mirisima zrelih kajsija, sočnih jagoda i letnjim večerima koje mirišu na ruzmarin i mediteransko bilje.
Savršena je kao letnji doručak, užina uz čaj ili lagan desert za druženje na terasi.
Ova galeta spaja jednostavne, ali bogate sastojke u desert koji je lagan, voćan, taman dovoljno sladak i neodoljivo prhke korice posute bademima.
Testo od spelte i badema, nežno aromatizovano muskatnim oraščićem, topi se u ustima i divno se slaže sa karamelisanim voćem koje tokom pečenja pušta svoje sokove i formira gotovo džemastu sredinu. Kokosov šećer i javorov sirup daju prirodnu slatkoću, dok grančica ruzmarina unosi suptilan biljni ton koji zaokružuje ceo doživljaj.
Saveti za savršenu rustičnu galetu
Galeta je zahvalan dezert — ne traži savršenu preciznost, ali nekoliko malih trikova pravi veliku razliku u ukusu i teksturi. Evo na šta da obratite pažnju:
1. Testo ne treba previše mesiti – kada dodate sve sastojke, zamesite testo samo dok se poveže i postane glatko, preterano mešenje može učiniti da korica postane tvrda umesto prhka.
2. Hlađenje je ključno – ostavite testo u frižideru bar 30 minuta tako će se lakše razvlačiti, zadržaće oblik tokom pečenja, a korica će biti finije teksture. Ako imate vremena, ostavite nafilovanu i spremljenu galetu još 15 minuta u frižideru pre nego je spustite u rernu, ovo će doprineti još boljoj teksturi.
3. Birajte čvršće kajsije i jagode – ako primetite da je mešavina previše vlažna, dodajte još malo skroba kako biste izbegli da korica postane gnjecava.
4. Ne brinite ako tokom pečenja pocure voćni sokovi – ovo neće uticati na izgled niti na ukus, naprotiv, šarm ove galete je njen rustični izgled i nežan ukus.
Začinsko bilje i voće – letnja ljubavna priča
U letnjim poslasticama, začinsko bilje može biti tihi saveznik koji voću daje sasvim novu dimenziju. Grančica ruzmarina uz kajsije i jagode u ovoj galeti unosi neočekivanu svežinu i punoću ukusa koja se savršeno slaže sa slatkoćom zrelog voća.
Slično možete probati i s drugim kombinacijama: timijan i breskva, lavanda i borovnice, bosiljak i maline, ili matičnjak i kruške. Dovoljna je tek grančica, list ili prstohvat da desert dobije prepoznatljiv, sofisticiran pečat.
Eksperimentišite slobodno — leto je savršeno vreme za male, mirisne avanture u kuhinji.
Recept Rustična galeta sa letnjim voćem
Vreme pripreme: 50 min + 30min za hlađenje
Količina: 8 služenja
Sastojci:
• 100g integralnog brašna od spelte
• 50g bademovog brašna
• 80g gustog jogurta, biljnog od soje ili mlečnog
• 70g kokosovog ulja u čvrstom stanju
• ½ kašičice soli
• ¼ kašičice muskatnog oraščića
• 2 kašike kokosovog šećera
• 1 kašičica jabukovog sirćeta
i još
• 200g čvršćih kajsija isečenih na četvrtine
• 200g jagoda na polovine
• 3 kašike tapioke ili drugog skroba
• 4 kašike kokosovog šećera
• 1 kašičica (biljnog) mleka i 1 kašičica javorovog sirupa
• 3-4 kašike listića badema
• grančica ruzmarina
Priprema:
1. U dubljoj posudi prosejte i pomešajte oba brašna. Dodajte so i oraščić, i prstima umešajte kokosovo ulje da dobijete sipkavu smesu nalik na pesak.
2. Dodajte i ostale sastojke i zamesite meko glatko testo. Oblikujte kuglu, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider da odmara 30tak minuta.
3. Za to vreme iseckajte voće i pospite sa po 1.5 kašikom kokosovog šećera i po 1 kašikom tapioke pa promešajte da svaki komad voća bude dobro obložen.
4. Testo razvucite tanko između dva papira za pečenje. Pospite centralni krug testa ostatkom kokosovog šećera i tapioke, te preko složite voće.
5. Stranice testa preklopite da oblikujete galetu i premažite ih miksom mleka i javorovog sirupa pa pospite listićima badema. Po želji u centar zabodite manju grančicu ruzmarina i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 180C oko 40 minuta.
6. Dobro ohladite galetu pre nego je prenesete na tanjir ili dasku za služenje. Po želji poprskajte sa malo javorovog sirupa i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.