Rustična galeta sa letnjim voćem je pravi mali omaž toplim danima, mirisima zrelih kajsija, sočnih jagoda i letnjim večerima koje mirišu na ruzmarin i mediteransko bilje.

Savršena je kao letnji doručak, užina uz čaj ili lagan desert za druženje na terasi.

Ova galeta spaja jednostavne, ali bogate sastojke u desert koji je lagan, voćan, taman dovoljno sladak i neodoljivo prhke korice posute bademima.

Testo od spelte i badema, nežno aromatizovano muskatnim oraščićem, topi se u ustima i divno se slaže sa karamelisanim voćem koje tokom pečenja pušta svoje sokove i formira gotovo džemastu sredinu. Kokosov šećer i javorov sirup daju prirodnu slatkoću, dok grančica ruzmarina unosi suptilan biljni ton koji zaokružuje ceo doživljaj.

Saveti za savršenu rustičnu galetu

Galeta je zahvalan dezert — ne traži savršenu preciznost, ali nekoliko malih trikova pravi veliku razliku u ukusu i teksturi. Evo na šta da obratite pažnju:

1. Testo ne treba previše mesiti – kada dodate sve sastojke, zamesite testo samo dok se poveže i postane glatko, preterano mešenje može učiniti da korica postane tvrda umesto prhka.

2. Hlađenje je ključno – ostavite testo u frižideru bar 30 minuta tako će se lakše razvlačiti, zadržaće oblik tokom pečenja, a korica će biti finije teksture. Ako imate vremena, ostavite nafilovanu i spremljenu galetu još 15 minuta u frižideru pre nego je spustite u rernu, ovo će doprineti još boljoj teksturi.

3. Birajte čvršće kajsije i jagode – ako primetite da je mešavina previše vlažna, dodajte još malo skroba kako biste izbegli da korica postane gnjecava.

4. Ne brinite ako tokom pečenja pocure voćni sokovi – ovo neće uticati na izgled niti na ukus, naprotiv, šarm ove galete je njen rustični izgled i nežan ukus.

Začinsko bilje i voće – letnja ljubavna priča

U letnjim poslasticama, začinsko bilje može biti tihi saveznik koji voću daje sasvim novu dimenziju. Grančica ruzmarina uz kajsije i jagode u ovoj galeti unosi neočekivanu svežinu i punoću ukusa koja se savršeno slaže sa slatkoćom zrelog voća.

Slično možete probati i s drugim kombinacijama: timijan i breskva, lavanda i borovnice, bosiljak i maline, ili matičnjak i kruške. Dovoljna je tek grančica, list ili prstohvat da desert dobije prepoznatljiv, sofisticiran pečat.

Eksperimentišite slobodno — leto je savršeno vreme za male, mirisne avanture u kuhinji.

Recept Rustična galeta sa letnjim voćem
Vreme pripreme: 50 min + 30min za hlađenje
Količina: 8 služenja

Sastojci:
• 100g integralnog brašna od spelte
• 50g bademovog brašna
• 80g gustog jogurta, biljnog od soje ili mlečnog
• 70g kokosovog ulja u čvrstom stanju
• ½ kašičice soli
• ¼ kašičice muskatnog oraščića
• 2 kašike kokosovog šećera
• 1 kašičica jabukovog sirćeta
i još
• 200g čvršćih kajsija isečenih na četvrtine
• 200g jagoda na polovine
• 3 kašike tapioke ili drugog skroba
• 4 kašike kokosovog šećera
• 1 kašičica (biljnog) mleka i 1 kašičica javorovog sirupa
• 3-4 kašike listića badema
• grančica ruzmarina

Priprema:

1. U dubljoj posudi prosejte i pomešajte oba brašna. Dodajte so i oraščić, i prstima umešajte kokosovo ulje da dobijete sipkavu smesu nalik na pesak.
2. Dodajte i ostale sastojke i zamesite meko glatko testo. Oblikujte kuglu, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider da odmara 30tak minuta.
3. Za to vreme iseckajte voće i pospite sa po 1.5 kašikom kokosovog šećera i po 1 kašikom tapioke pa promešajte da svaki komad voća bude dobro obložen.
4. Testo razvucite tanko između dva papira za pečenje. Pospite centralni krug testa ostatkom kokosovog šećera i tapioke, te preko složite voće.
5. Stranice testa preklopite da oblikujete galetu i premažite ih miksom mleka i javorovog sirupa pa pospite listićima badema. Po želji u centar zabodite manju grančicu ruzmarina i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 180C oko 40 minuta.
6. Dobro ohladite galetu pre nego je prenesete na tanjir ili dasku za služenje. Po želji poprskajte sa malo javorovog sirupa i poslužite.

Prijatno i uživajte!